Yoğun bakım hemşirelerinde alarm yorgunluğu ile sabır düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between alarm fatigue and patience levels among intensive care nurses
- Tez No: 1002359
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM AYHAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN BOZKURT DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Alarm Yorgunluğu, Hemşirelik, Sabır, Yoğun Bakım, Yoğun Bakım Hemşireliği, Psikiyatrik hemşirelik, Toplum ruh sağlığı hizmetleri, Alarm Fatigue, Intensive Care, Intensive Care Nursing, Nursing, Patience, Psychiatric nursing, Community mental health services
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yoğun bakım hemşirelerinde alarm yorgunluğu ile sabır düzeyi arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yürütülmüş tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte nicel bir çalışmadır. Araştırma, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nin yoğun bakım ünitelerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini 510 hemşire oluşturmuş; güç analizi doğrultusunda belirlenen ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 127 hemşire örnekleme alınmıştır (post-hoc güç=%97). Veriler; Birey Tanılama Formu, Alarm Yorgunluğu Değerlendirme Ölçeği (AYDÖ) ve Hemşirelerde Sabır Ölçeği (HSÖ) kullanılarak toplanmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 27,50±2,72 olup %77,2'si kadın, %81,1'i lisans mezunu ve %69,3'ü bekârdır. Katılımcıların %82,7'si üçüncü basamak yoğun bakımda çalışmakta ve %95,28'i haftada 45 saatin üzerinde görev yapmaktadır. Hemşirelerin AYDÖ toplam puan ortalaması 65,50±10,93 olup düşük-orta düzeyde alarm yorgunluğuna işaret etmektedir. HSÖ toplam puan ortalaması ise 63,33±11,67 olup sabır düzeylerinin orta düzeyde olduğunu göstermektedir. Korelasyon analizinde, hemşirelerin alarm yorgunluğu ile sabır düzeyleri arasında orta düzeyde, pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=0,328; p<0,001). Ters puanlama dikkate alındığında, sabır düzeyi arttıkça hemşirelerin alarm yükünü daha işlevsel yönettikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak yoğun bakım hemşirelerinde sabrın alarm yorgunluğuna karşı koruyucu bir psikososyal kaynak olabileceği değerlendirilmektedir. Bu bulgular, kurumsal alarm yönetimi stratejilerinin yanı sıra hemşirelerin psikolojik dayanıklılığını güçlendiren müdahalelerin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research is a descriptive and cross-sectional quantitative study conducted to determine the relationship between alarm fatigue and patience levels among intensive care nurses. The research was carried out in the intensive care units of Istanbul Training and Research Hospital and Başakşehir Çam and Sakura City Hospital. The population of the study consisted of 510 nurses; 127 nurses who met the inclusion criteria determined through power analysis were included in the sample (post-hoc power=97%). Data were collected using the Individual Identification Form, the Alarm Fatigue Assessment Questionnaire (AFAQ), and the Nurses' Patience Scale (NPS). The mean age of the nurses participating in the study was 27.50±2.72 years; 77.2% were female, 81.1% held a bachelor's degree, and 69.3% were single. Of the participants, 82.7% were working in third-level intensive care units and 95.28% were working more than 45 hours per week. The mean total AFAQ score of the nurses was 65.50±10.93, indicating a low-to-moderate level of alarm fatigue. The mean total NPS score was 63.33±11.67, showing that their patience levels were at a moderate level. In the correlation analysis, a moderate, positive, and statistically significant relationship was found between the alarm fatigue and patience levels of the nurses (r=0.328; p<0.001). Considering the reverse scoring, it was determined that as patience levels increased, nurses managed the alarm load more functionally. In conclusion, it is evaluated that patience may be a protective psychosocial resource against alarm fatigue among intensive care nurses. These findings highlight the importance of institutional alarm management strategies as well as interventions aimed at strengthening nurses' psychological resilience.