Erkek üniversite öğrencilerinde benlik saygısı ve yaşam doyumunun çevrimiçi kumar bağımlılığı üzerine etkisinin incelenmesi
Examining the effects of self-esteem and life satisfaction on online gambling addiction in male university students
  1. Tez No: 1002386
  2. Yazar: SAMET ÜRKMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Halk Sağlığı, Nursing, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, Çevrimiçi Kumar Bağımlılığı, Erkek, Hemşirelik, Üniversite Öğrencisi, Yaşam Doyumu, Halk sağlığı hemşireliği, Life Satisfaction, Male, Nursing, Online Gambling Addiction, Self-Esteem, University Student, Community healt nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, erkek üniversite öğrencilerinde benlik saygısı ve yaşam doyumunun çevrimiçi kumar bağımlılığı üzerine etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Araştırma, kesitsel tipte yapılmıştır. Araştırma, Eylül 2024-Aralık 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, İnönü Üniversitesi'nden randomize seçilen 6 fakültede öğrenim gören erkek öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise 1507 erkek öğrenci oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Anket Formu ile Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve İnternet Kumar Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistiklerin (sayı, yüzde, ortalama, minimum ve maksimum değerler, standart sapma) yanı sıra bağımsız gruplarda t testi ve lineer regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmada, öğrencilerin Benlik Saygısı Ölçeği puan ortalamasının 1.68±1.54, Yaşam Doyumu Ölçeği puan ortalamasının 14.71±4.48 ve İnternet Kumar Bağımlılığı Ölçeği puan ortalamasının 30.06±17.84 olduğu saptanmıştır. Çevrimiçi kumar bağımlısı olan öğrencilerin benlik saygısı ortalama puanının bağımlı olmayanlardan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Çevrimiçi kumar bağımlısı olmayan öğrencilerin yaşam doyumu ortalama puanının bağımlı olanlardan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ekonomik durum, kumar oynama nedenleri ve kumar oynamayı kontrol etme/bırakma çabasının çevrimiçi kumar bağımlılığı üzerinde pozitif yönde etkili olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, öğrencilerin çevrimiçi kumar oynama sıklığı ve kumar alışkanlığının aile/çevreye etkisinin çevrimiçi kumar bağımlılığı üzerine negatif yönde etkisi olduğu saptanmıştır. Sonuç: Sonuç olarak, benlik saygısı ve yaşam doyumunun çevrimiçi kumar bağımlılığı üzerinde etkisi olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda, erkek üniversite öğrencilerinde erken dönemde bağımlılığın oluşmasını önlemeye yönelik eğitim ve farkındalık girişimlerinin yapılması katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to examine the effect of self-esteem and life satisfaction on online gambling addiction in male university students. Material and Methods: The study was conducted as a cross-sectional design. The study was carried out between September 2024 and December 2025. The population of the study consisted of male students studying in six randomly selected faculties at İnönü University. The sample of the study consisted of 1507 male students. Data were collected using an Introductory Questionnaire Form, the Rosenberg Self-Esteem Scale, the Life Satisfaction Scale, and the Online Gambling Addiction Scale. Data were analysed using descriptive statistics (frequency, percentage, mean, minimum and maximum values, standard deviation), as well as the t-test for independent groups and linear regression analysis. Results: In the study, it was found that the mean score of the students was 1.68±1.54 for the Self-Esteem Scale, 14.71±4.48 for the Satisfaction with Life Scale, and 30.06±17.84 for the Online Gambling Addiction Scale. It was determined that the mean self-esteem score of the students who were online gambling addicts was higher than those who were not. It was found that the mean life satisfaction score of the students who were not online gambling addicts was higher than those who were. It was determined that economic status, reasons for gambling, and efforts to control/quit gambling had a positive effect on online gambling addiction. Furthermore, it was found that the frequency of online gambling and the effect of gambling habit on family/environment had a negative effect on online gambling addiction. Conclusion: Consequently, it has been observed that self-esteem and life satisfaction have an effect on online gambling addiction. In this regard, educational and awareness initiatives aimed at preventing the development of addiction in male university students at an early stage will be beneficial.