Histolojik boyaların sulu ortamdan giderimi için çinko oksit nanopartiküllerin kullanımı
Use of zinc oxide nanoparticles for removal of histological stains from aqueous media
  1. Tez No: 1002457
  2. Yazar: ELİF TEKİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADRİYE KIZILBEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyokimya, Biology, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Equisetum arvense, yeşil sentez, adsorpsiyon, safranin, kongo kırmızısı, Equisetum arvense, green synthesis, adsorption, safranin, Congo red
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
Özet
Nanopartiküller farklı şekil ve yapılara belirli bir amaç için istenilen özelliklerde üretilen nano boyutlu malzemelerdir. Özgün yüzey özellikleri sayesinde tarım, kozmetik, inşaat, gıda ambalajı, farmakoloji, su arıtımı gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Bu nanopartiküller fiziksel, kimyasal ve biyolojik yollarla sentezlenebilmektedir. Biyolojik yöntemler, aynı zamanda yeşil sentez yöntemleri olarak adlandırılmakta ve metalik nanopartiküllerin üretiminde çevre dostu bir yaklaşım sunmaktadır. Çinko oksit metalik nanopartiküller; yüksek yüzey alanına sahip olmaları nedeniyle su arıtımı için adsorpsiyon çalışmalarında adsorban olarak kullanılmaktadır. Laboratuvarlarda yaygın olarak yapılan hücre boyama yöntemlerinde kullanılan boyalar karsinojen ve mutajenik olmaları sebebiyle biyolojik ve kimyasal risk taşıyan atık sınıfına girmektedir. Dolayısıyla bu boyaların bertaraf yöntemleri kullanılan boya ve atığın türüne göre değişmektedir. Tıbbi atıklar depolama, geri dönüşüm, yakma gibi yöntemlerle bertaraf edilmektedir. Fakat bazı yöntemler su ve toprak kirliliğine sebep olmaktadır. Çünkü tıbbi sıvı atıklar, otoklav veya kimyasallarla dekontamine edildikten sonra atık sulara karışabilmektedir. Bu tez çalışmasının amacı yeşil sentez yöntemi ile Equisetum arvense bitki özütü kullanarak çinko oksit nanopartiküllerin sentezlenmesi, karakterizasyonu ve sentezlenen çinko oksit nanopartikülleri ile histolojik boya olarak kullanılan safranin ve kongo kırmızısı boyalarının adsorpsiyon yöntemi ile sulu çözeltilerden giderilmesi için adsorbant olarak kullanımını içermektedir. Yeşil sentez ile üretilen çinko oksit nanopartiküller, Fourier Dönüşümlü Kızılötesi spektrofotometresi, taramalı elektron mikroskobu ve dinamik ışık saçılması boyut analizleri ile karakterize edilmiştir. Adsorpsiyon çalışmaları için Ultraviyole spektrofotometre kullanılarak safranin ve kongo kırmızısı boyalarının çinko oksit nanopartiküllere adsorpsiyonu incelenmiştir. Bu çalışma biyouyumlu, çevre dostu ve ekonomik yeşil malzemelerin sıvı medikal atıklardaki uygulamalardaki rolünü vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Nanoparticles are nano-sized materials produced with specific properties for a particular purpose, featuring various shapes and structures. Thanks to their unique surface properties, they are used in many fields such as agriculture, cosmetics, construction, food packaging, pharmacology, and water purification. These nanoparticles can be synthesized through physical, chemical, and biological methods. Biological methods, also known as green synthesis methods, offer an environmentally friendly approach to the production of metallic nanoparticles. Zinc oxide metallic nanoparticles are used as adsorbents in adsorption studies for water purification due to their high surface area. Dyes used in cell staining methods commonly performed in laboratories are classified as biological and chemical risk waste due to their carcinogenic and mutagenic properties. Therefore, the disposal methods for these dyes vary depending on the type of dye and waste used. Medical waste is disposed of through methods such as storage, recycling, and incineration. However, some methods cause water and soil pollution. This is because medical liquid waste can mix with wastewater after being decontaminated with autoclaves or chemicals. The objective of this thesis study is to synthesize zinc oxide nanoparticles using the green synthesis method with Equisetum arvense plant extract, characterize them, and use the synthesized zinc oxide nanoparticles as adsorbents for the removal of safranin and Congo red dyes, which are used as histological stains, from aqueous solutions via the adsorption method. The zinc oxide nanoparticles produced by green synthesis were characterized using Fourier Transform Infrared Spectrophotometry, Scanning Electron Microscopy, and Dynamic Light Scattering size analysis. The adsorption of safranin and Congo red dyes onto zinc oxide nanoparticles was investigated using an ultraviolet spectrophotometer for adsorption studies. This study highlights the role of biocompatible, environmentally friendly, and economical green materials in applications involving liquid medical waste.