Geriatrik hasta popülasyonunda serum magnezyum seviyesinin uyku kalitesi ile ilişkisi
  1. Tez No: 1002461
  2. Yazar: MERVE DUYGU KAHYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KIRIK, DOÇ. DR. HACER ŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Geriatrik hasta, uyku kalitesi, magnezyum, Epworth Uyku Hali Ölçeği, Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi, Geriatric patient, sleep quality, magnesium, Epworth Sleep State Scale, Pittsburgh Sleep Quality Index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, geriatrik hasta popülasyonunda serum magnezyum düzeyinin uyku kalitesi ve gündüz aşırı uyku hali ile ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kesitsel ve tanımlayıcı nitelikte planlanmıştır. Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'na ayaktan başvuran ve çalışmaya dâhil edilme kriterlerini karşılayan 65 yaş ve üzeri hastalar çalışmaya alınmıştır. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri ve kronik hastalık öyküleri kaydedilmiştir. Uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), gündüz aşırı uyku hali ise Epworth Uyku Hali Ölçeği (EUHÖ) kullanılarak değerlendirilmiştir. Serum magnezyum düzeyi ile hematolojik ve biyokimyasal laboratuvar parametreleri incelenmiştir. Toplam 250 hastadan elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmada serum magnezyum düzeyi ile PUKİ arasında negatif yönlü ve zayıf düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur (r=-0,173; p=0,006). Ancak serum magnezyum düzeyi ile EUHÖ puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Kronik hastalıklar değerlendirildiğinde, diabetes mellitus (DM) varlığı olan hastaların EUHÖ puan ortalamalarının DM tanısı olmayanlara göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulunmuştur (p<0,05). Diğer kronik hastalıklar ile PUKİ ve EUHÖ puanları arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Hematolojik ve biyokimyasal parametreler incelendiğinde, TSH düzeyi ile PUKİ arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p=0,011). Ayrıca LDL kolesterol ve trigliserid düzeylerinin PUKİ ile pozitif korelasyon gösterdiği saptanmıştır. EUHÖ açısından değerlendirildiğinde ise yalnızca folik asit düzeyi ile zayıf düzeyde negatif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0,013). Sonuç: Bu çalışmada geriatrik hasta popülasyonunda Mg düzeyi ile PUKİ arasında ilişki saptanmış olup elde edilen bu sonuçla Mg düzeyi arttıkça PUKİ puanının azaldığı, yani uyku kalitesinin iyileştiğini göstermektedir. DM'nin gündüz aşırı uyku hali ile ilişkili olması ve bazı metabolik parametrelerin uyku kalitesi ile bağlantı göstermesi, geriatrik bireylerde uyku sorunlarının çok faktörlü bir yapıya sahip olduğunu düşündürmektedir. Uyku değerlendirmesinin geriatrik hasta izleminin önemli bir parçası olması ve klinik, biyokimyasal ve yaşam tarzı faktörleri ile birlikte ele alınması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the relationship between serum magnesium levels and sleep quality and excessive daytime sleepiness in a geriatric patient population. Materials and Methods: The study was designed as a cross-sectional and descriptive study. Patients aged 65 years and older who applied to the outpatient clinics of the Department of Internal Medicine at Balıkesir University Faculty of Medicine and met the inclusion criteria were included in the study. The sociodemographic characteristics and chronic disease histories of the participants were recorded. Sleep quality was assessed using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and excessive daytime sleepiness was assessed using the Epworth Sleepiness Scale (ESS). Hematological and biochemical laboratory parameters were examined along with serum magnesium levels. Data obtained from a total of 250 patients were analyzed using appropriate statistical methods. Results: The study found a negative and weak statistically significant relationship between serum magnesium levels and the PSQI (r=-0.173; p=0.006). However, no statistically significant relationship was found between serum magnesium levels and the ESS score (p>0.05). When chronic diseases were evaluated, it was found that the mean EUHÖ scores of patients with diabetes mellitus were significantly higher than those without diabetes (p<0.05). No significant relationship was found between other chronic diseases and PUKI and EUHÖ scores. When hematological and biochemical parameters were examined, a significant positive correlation was determined between TSH levels and PUKI (p=0,011). In addition, LDL cholesterol and triglyceride levels were found to have a positive correlation with PUKI. When evaluated in terms of EUHÖ, only folic acid levels showed a weak negative and statistically significant relationship (p=0,013). Conclusion: This study found a relationship between magnesium levels and PUKI in the geriatric patient population, and this result shows that as magnesium levels increase, the PUKI score decreases, meaning that sleep quality improves. The association of diabetes mellitus with excessive daytime sleepiness and the correlation of some metabolic parameters with sleep quality suggest that sleep problems in geriatric individuals have a multifactorial structure. Sleep assessment should be an important part of geriatric patient monitoring and should be considered in conjunction with clinical, biochemical, and lifestyle factors.