Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servise başvuran çocukların ebeveynlerinin ilk yardım ve acil müdahale bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Hatay Mustafa Kemal University Faculty of Medicine Hospital evaluation of parents' first aid and emergency intervention knowledge levels among children presenting to the emergency department
  1. Tez No: 1002474
  2. Yazar: İSMET ALTUĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: İlk yardım, Eğitim, Halk Sağlığı, Acil Müdahale, Temel Yaşam Desteği, First Aid, Education, Public Health, Emergency Intervention, Basic Life Support
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu araştırma Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Acil Servis'ine başvuran 18 yaş altı çocukların ebeveynlerinin ilk yardım bilgi düzeylerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Gereç yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki çalışma, 01.05.2025–01.08.2025 tarihleri arasında Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yürütülmüştür. Çalışmamızda maksimum katılımcı sayısına ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmaya katılmaya gönüllü olan ve verileri eksiksiz bulunan 300 ebeveyn dahil edilmiştir. Anket formu, acil tıp uzmanları tarafından T.C. Sağlık Bakanlığı 2024 İlk Yardım Eğitim Kitabı temel alınarak hazırlanmış ve yüz yüze uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 37,29±8,93 yıl olup, %36,6'sı üniversite mezunudur. Ebeveynlerin %29,3'ü daha önce ilk yardım eğitimi aldığını belirtmiştir. İlk yardım ve acil müdahale bilgi puanı ortalaması 24 üzerinden 12,05±4,27 olarak bulunmuştur. Çocuk sayısı, gelir düzeyi, eğitim durumu, anne çalışma durumu ve daha önce ilk yardım eğitimi alma durumu ile bilgi puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05). Yaş ve cinsiyet ile bilgi puanı arasında ise anlamlı ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Eğitim ve gelir düzeyinin artması ilk yardım bilgi düzeyini yükseltirken, çocuk sayısının fazlalığı bilgi düzeyini azaltmaktadır. Çalışan annelerin ve daha önce ilk yardım eğitimi almış ebeveynlerin bilgi puanları daha yüksektir. Bu bulgular, toplumda ilk yardım eğitiminin yaygınlaştırılmasının bilgi düzeyini artırabileceğini göstermektedir. Halk sağlığını desteklemek amacıyla ilk yardım eğitim programlarının güçlendirilmesi ve erişilebilirliğinin artırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: This study was conducted to evaluate the first aid knowledge levels of parents of children under the age of 18 who visited the Emergency Department at Hatay Mustafa Kemal University. Materials and methods: The descriptive and cross-sectional study was conducted at Hatay Mustafa Kemal University Faculty of Medicine Hospital between 1 May 2025 and 1 August 2025. In our study, we tried to reach the maximum number of participants. The study included 300 parents who volunteered and whose data were complete. The questionnaire was prepared by emergency medicine specialists based on the Turkish Ministry of Health's 2024 First Aid Training Manual and administered face-to-face. Findings: The average age of participants was 37.29±8.93 years, and 36.6% were university graduates. 29.3% of parents stated that they had previously received first aid training. The average first aid and emergency response knowledge score was 12.05±4.27 out of 24. A statistically significant relationship was found between the number of children, income level, educational status, mother's employment status, and previous first aid training status and the knowledge score (p<0.05). No significant relationship was found between age and gender and the knowledge score (p>0.05). Conclusion: Increased education and income levels raise first aid knowledge levels, while having many children lowers knowledge levels. Working mothers and parents who have previously received first aid training have higher knowledge scores. These findings indicate that promoting first aid training in the community could increase knowledge levels. First aid training programmes need to be strengthened and made more accessible in order to support public health.