Birinci basamakta izlenen gebelerin risk durumunu etkileyen faktörler, yaşam kalitesi ve risk algısı arasındaki ilişki
Factors affecting the risk status of pregnant women followed up in primary care, the relationship between quality of life and risk perception
  1. Tez No: 1002479
  2. Yazar: CEM ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, riskli gebelik, yaşam kalitesi, risk algısı, birinci basamak hizmetleri, Pregnancy, high-risk pregnancy, quality of life, risk perception, primary care services
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, birinci basamakta izlenen gebelerde risk durumları ile yaşam kalitesi ve risk algısı arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte yürütülen bu araştırmaya Hatay ili İskenderun ilçesine bağlı toplamda dört aile sağlığı merkezinde takip edilen 239 gebe dahil edilmiştir. Veriler Sosyodemografik Bilgi Formu, Gebelikte Yaşam Kalitesi Ölçeği (PREG-QOL) ve Gebelikte Risk Algısı Ölçeği (GRAÖ) ile toplanmıştır. Bulgular: Gebelerin %53,1'inin (n=127) gebeliğinin riskli olduğu saptandı. Risk durumunu etkileyen faktörler incelendiğinde; evlilik yaşı (p<0,001), ilk gebelik yaşı (p<0,001), eğitim durumu (p<0,001), eşin eğitim durumu (p=0,010), eşin iş durumu (p=0,029), gebelik sayısı (p<0,001), doğum sayısı (p<0,001), sezaryen sayısı (p<0,001), ölü doğum yapma (p=0,039), düşük sayısı (p=0,008), plansız gebelik (p=0,014), vitamin ve demir takviyesi alma durumu (p<0,001), daha önce riskli gebelik öyküsü (p<0,001) ve tıbbi öykülü risk durumuna (p<0,001) göre puan farkı istatistiksel olarak anlamlıdır. Riskli gebeliği olan gebelerin PREG-QOL puanları daha düşük bulundu (alt boyutlar sırasıyla; p<0,001, p=0,033, p<0,001, p=0,001). Riskli gebeliği olan gebelerin toplam risk algısı puanı daha yüksek bulundu (p<0,001). Yaşam kalitesi ile risk algısı arasında negatif yönlü bir ilişki saptandı (PREG-QOL tüm alt boyutlar için p<0,001). Sonuç: Çalışmanın sonuçları, riskli gebelik yaşayan kadınların yaşam kalitesinde belirgin bir düşüş ve risk algısında artış olduğunu göstermiştir. Risk durumu genç yaş, düşük eğitim, yüksek parite, obstetrik komplikasyon öyküsü, sezaryen ve yetersiz beslenme desteği gibi faktörlerle ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the relationship between risk status, quality of life, and risk perception in pregnant women monitored in primary care. Material and Method: This descriptive, cross-sectional study included 239 pregnant women attending four family health centers in İskenderun, Hatay. Data were collected through face-to-face interviews using the Sociodemographic Information Form, the Pregnancy Quality of Life Scale (PREG-QOL), and the Pregnancy Risk Perception Scale (PRPS). Results: It was determined that 53.1% (n=127) of the pregnant women had high-risk pregnancies. When the factors affecting the risk status were examined, statistically significant differences in scores were found according to: age at marriage (p<0.001), age at first pregnancy (p<0.001), education level (p<0.001), spouse's education level (p=0.010), spouse's employment status (p=0.029), number of pregnancies (p<0.001), number of births (p<0.001), number of cesarean sections (p<0.001), stillbirth (p=0.039), number of miscarriages (p=0.008), unplanned pregnancy (p=0.014), vitamin and iron supplementation status (p<0.001), history of previous high-risk pregnancies (p<0.001), and medical risk history (p<0.001). Pregnant women with high-risk pregnancies had lower PREG-QOL scores (sub-factor: p<0.001, p=0.033, p<0.001, p=0.001, respectively). They had a higher overall risk perception score (p<0.001). A negative correlation was found between quality of life and risk perception (p<0.001 for all PREG-QOL sub-factor). Conclusion: The study results showed that women experiencing high-risk pregnancies had a significant decrease in quality of life and an increase in risk perception. Risk status was associated with factors such as young age, low education, high parity, history of obstetric complications, cesarean section, and inadequate nutritional support.