Profesyonel futbolcularda dini ritüellerin psikolojik başa çıkma mekanizması ve içsel motivasyon kaynağı olarak işlevi
The function of religious rituals as a psychological coping mechanism and a source of intrinsic motivation in professional football players
- Tez No: 1002478
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HAŞİM AKGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Din, Futbol, Motivasyon, Spor, Religion, Football, Motivation, Sports
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, modern profesyonel sporun rasyonel ve rekabetçi dünyası ile sporcuların manevi yaşantıları arasındaki kesişimi merkeze alarak, profesyonel futbolcuların dini ritüelleri içsel motivasyonları bağlamında nasıl deneyimlediklerini ve anlamlandırdıklarını nitel bir yaklaşımla derinlemesine keşfetmeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma, nitel bir çalışma olarak tasarlanmış ve nitel araştırma yaklaşımlarından fenomenoloji deseni benimsenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Türkiye Süper Ligi'nde forma giyen 25 profesyonel futbolcu oluşturmaktadır. Veriler, görüşme tekniği kullanılarak toplanmış, bu süreçte yarı yapılandırılmış görüşme formu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Elde edilen veriler, tematik analiz yöntemi çerçevesinde MAXQDA yazılımı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, dini ritüellerin futbolcular için sadece bir inanç pratiği olmanın ötesinde, elit sporun getirdiği yoğun performans kaygısı, stres ve belirsizlikle başa çıkmada aktif bir psikolojik başa çıkma mekanizması olarak işlev gördüğünü ortaya koymuştur. İnancın, özellikle sakatlık ve formsuzluk gibi kariyer krizlerinde önemli bir manevi dayanıklılık kaynağına dönüştüğü ve kariyer yolculuğuna dair bir anlam çerçevesi sunduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın en çarpıcı bulgularından biri ise, sporcuların kurumsal dini sembolizm taşıyan objelerden neredeyse tamamen kaçınarak, bunun yerine anlamını kişisel yaşam öykülerinden ve duygusal bağlardan alan seküler objelere yönelmesidir. Sonuç olarak, dini ritüellerin, sadece bir inanç pratiği olmanın ötesinde, elit sporcular tarafından stres, kaygı ve belirsizlik gibi profesyonel yaşamın zorluklarıyla başa çıkmada aktif olarak kullanılan işlevsel bir psikolojik başa çıkma mekanizması olarak kullanıldığını tespit etmiştir. Bu mekanizmanın, özellikle sakatlık ve formsuzluk gibi kariyer krizlerinde bir manevi dayanıklılık kaynağına dönüştüğü ortaya konulmuştur. Dolayısıyla, dini ritüellerin sporcunun içsel motivasyonunu besleyen ve zihinsel hazır bulunuşluğunu inşa eden önemli bir psikolojik faktör olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the intersection between the rational, competitive world of modern professional sports and the spiritual lives of athletes, aiming to explore in-depth how professional football players experience and make sense of religious rituals in the context of their intrinsic motivation, utilizing a qualitative approach. This study was designed as a qualitative research and adopted the phenomenological research design, one of the qualitative research approaches. The study group consists of 25 professional football players competing in the Turkish Super League. Data were collected using the interview technique, with a semi-structured interview form employed as the data collection instrument. The collected data were analyzed using thematic analysis with the support of MAXQDA software. The findings reveal that, for football players, religious rituals function as an active psychological coping mechanism for dealing with the intense performance anxiety, stress, and uncertainty inherent in elite sports, going beyond being merely a practice of faith. It was determined that faith transforms into a significant source of spiritual resilience and provides a framework of meaning for the career journey, especially during career crises such as injury and poor form. One of the most striking findings of the study is the athletes' near-total avoidance of objects bearing institutional religious symbolism turning instead to secular object that derive their meaning from personal life stories and emotional bonds. In conclusion, the findings indicate that religious rituals are used by elite athletes not merely as practices of belief, but as functional psychological coping mechanisms actively employed to deal with the challenges of professional life, such as stress, anxiety, and uncertainty. It was further revealed that this mechanism transforms into a source of spiritual resilience, particularly during career crises such as injury and periods of poor performance. Accordingly, religious rituals can be understood as an important form of psychological capital that nurtures athletes' intrinsic motivation and contributes to the construction of their mental readiness.