Koroner arter baypas greft ameliyatlarında sentrifugal pompa kullanılan konvansiyonel kardiyopulmoner baypas ile minimal invaziv ekstrakorporeal dolaşımın perioperatif hasta iyileşme süreçlerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparative analysis of centrifugal pump-based conventional cardiopulmonary bypass and minimal invasive extracorporeal circulation on perioperative recovery in coronary artery bypass grafting
  1. Tez No: 1002547
  2. Yazar: HATİCE DİLEK ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOCAİLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Minimal invaziv ekstrakorporeal dolaşım, Kardiyopulmoner bypass, Koroner arter bypass greftleme, Santrifugal pompa, Minimally invasive extracorporeal circulation, Cardiopulmonary bypass, Coronary artery bypass grafting, Centrifugal pump
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
Özet
Koroner arter hastalığı tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri koroner arter bypass greftleme olup, bu cerrahi girişim çoğunlukla kardiyopulmoner bypass desteği ile gerçekleştirilmektedir. Minimal invaziv ekstrakorporeal dolaşım, daha düşük prime volüm ve kapalı devre yapısı sayesinde KPB'ye bağlı olumsuz etkileri azaltmayı hedefleyen bir perfüzyon yaklaşımıdır. Bu çalışmanın amacı, izole KABG cerrahisinde santrifügal pompa kullanılan konvansiyonel KPB ile MiECC sistemlerinin perioperatif hasta iyileşme süreçleri üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Bu çalışma, Mayıs–Eylül 2025 tarihleri arasında İstanbul'da bir eğitim ve araştırma hastanesinde yürütülen prospektif, tanımlayıcı bir araştırmadır. Elektif izole KABG uygulanan toplam 60 hasta MiECC (n=30) ve santrifügal pompa kullanılan konvansiyonel KPB (n=30) gruplarına ayrılarak preoperatif, intraoperatif (aldığıçıkardığı sıvılar, laktat farkı, kan tranfüzyonu, ACT) ve postoperatif (drenaj, kan tranfüzyonu, mekanik ventilasyon süresi, YBÜ kalış süresi, serviste kalış süresi ve 0., 6., 24., 48. saat, 5. gün laboratuvar parametreleri (hematokrit, hemoglobin, trombosit, lökosit, üre, kreatinin, C-reaktif protein, laktat dehidrogenaz, total bilirübin, kreatin kinaz-MB izoenzimi) karşılaştırılmıştır. Gruplar arasında preoperatif demografik veriler, komorbiditeler ve laboratuvar değerleri ile intraoperatif anastamoz sayısı, KPB ve AKK süreleri açısından anlamlı fark saptanmamıştır. MiECC grubunda intraoperatif dönemde sıvı dengesi ve aktive edilmiş pıhtılaşma zamanı (ACT) değerleri; postoperatif dönemde ise ilk 24 saat drenaj miktarı, allojenik kan ürünü kullanımı ve yoğun bakımda kalış süresi anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuştur. Ayrıca MiECC grubunda erken postoperatif dönemde hematokrit ve hemoglobin değerlerinin daha iyi korunduğu, ayrıca ilk 48 saat boyunca LDH düzeyleri ve 6. saatteki total bilirübin düzeyi anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Sonuç olarak, MiECC sistemlerinin izole KABG cerrahisinde daha az hemodilüsyona neden olduğu, kan hücrelerini mekanik travmadan daha iyi koruduğu, postoperatif kanama ve transfüzyon gereksinimini azalttığı ve yoğun bakım kalış süresini kısalttığı görülmüştür. Uygun hasta seçimi ve standartlaştırılmış perfüzyon protokolleriyle MiECC kullanımının desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Coronary artery bypass grafting (CABG) is one of the most widely used and effective treatment modalities for coronary artery disease and is most commonly performed with the support of cardiopulmonary bypass (CPB). Minimal invasive extracorporeal circulation (MiECC) is a perfusion strategy designed to attenuate CPBrelated adverse effects by utilising a reduced priming volume and a closed-circuit configuration. The aim of this study was to compare the effects of conventional CPB using a centrifugal pump and MiECC systems on perioperative patient recovery in isolated CABG surgery. This prospective, descriptive study was conducted between May and September 2025 at a tertiary education and research hospital in Istanbul. A total of 60 patients undergoing elective isolated CABG were allocated into two groups: the MiECC group (n = 30) and the conventional CPB group using a centrifugal pump (n = 30). Preoperative, intraoperative (fluid balance, lactate difference, blood transfusion, and activated clotting time [ACT]), and postoperative parameters (drainage volume, blood transfusion, duration of mechanical ventilation, length of stay in the intensive care unit, length of hospital stay, and laboratory parameters measured at 0, 6, 24, and 48 hours and on postoperative day 5, including hematocrit, haemoglobin, platelet count, leukocyte count, urea, creatinine, Creactive protein, lactate dehydrogenase, total bilirubin, and creatine kinase–MB isoenzyme) were compared between the groups. No significant differences were observed between the groups in terms of preoperative demographic characteristics, comorbidities, laboratory values, or intraoperative variables, including the number of anastomoses, CPB duration, and aortic cross-clamp time. In the MiECC group, intraoperative fluid balance and ACT values were significantly lower, while postoperative first 24-hour drainage volume, allogeneic blood product utilisation, and ICU length of stay were also significantly reduced. Furthermore, hematocrit and haemoglobin levels were better preserved in the early postoperative period in the MiECC group, and lactate dehydrogenase levels during the first 48 hours, as well as total bilirubin levels at postoperative hour 6, were significantly lower. In conclusion, MiECC systems were associated with reduced haemodilution, improved preservation of blood cellular components, decreased postoperative bleeding and transfusion requirements, and shorter ICU length of stay in patients undergoing isolated CABG surgery. The use of MiECC is therefore recommended with appropriate patient selection and standardised perfusion protocols.