The histological examination of vena saphena magna as a graft in coronary artery bypass surgery
Coroner arter bypass amelıyatlarında greft olarak kullanılan vena saphena manganın hıstolojık olarak ıncelenmesı
- Tez No: 814464
- Danışmanlar: DR. AHMET MİDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinirbilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Koroner arter baypas cerrahisi (KABC), dünya genelinde en sık yapılan cerrahi işlemlerden biridir. Koroner arter hastalığının (KAH) giderek artan yaygınlığı, dünya genelinde ölüm nedenleri arasında önemli bir yer tutması sebebiyle KABC büyük bir önem taşımaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, KAH'na bağlı ölümler her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle, KAH'nin morbidite, mortalite ve ekonomik etkileri açısından büyük bir sağlık yükü olduğunu değerlendirmek son derece önemlidir. KABC sonrasında, damar greftlerinde oklüzyon gelişmesi, tekrarlayan iskemik olaylar ve tekrarlanan revaskülarizasyon riskinde artışa neden olarak kötü prognozun önemli bir göstergesidir. Erken ve geç dönemde, sağlıklı greftlerin ve intakt endotelyumun kullanımı, mortalite ve morbidite oranlarını azaltmak için kritiktir. Bu çalışmada, KABC geçiren hastalarda Vena saphena magna greftlerinin histopatolojik bulguları değerlendirilerek, greftlerin preoperatif dejeneratif değişikliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Vena saphena magna, KABC işlemleri için en sık kullanılan damar olup, greft olarak kullanmadan önce histolojik durumunun değerlendirilmesi, uygun olmayan greftlerin kullanımını önlemek ve komplikasyon oranını azaltmak açısından önemlidir. Çalışmanın bulguları, preoperatif morfolojik dejenerasyonun çoğu greftte minimal düzeyde olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, bir örnekte intimal fibrozis lümeni daraltırken, diğer bir örnekte hafif medial skleroz görülmüştür. Tüm diğer örnekler ise minimal veya negatif dejenerasyon göstermiştir. Bu nedenle, Vena saphena magna greftlerinin erken ve uzun vadeli dayanıklılığı, preoperatif dejenerasyonun derecesine bağlıdır. Sonuç olarak, operasyondan önce damarların histopatolojik durumunun değerlendirilmesi, uygun olmayan greftlerin kullanımını önlemek ve gerekirse cerrahı farklı greftler kullanmaya yönlendirmek için hayati önem taşımaktadır. Bu çalışma, KABC'de bypass grefti olarak kullanılmadan önce Vena saphena magna greftlerinin histolojisini incelemenin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Coronary artery bypass surgery (CABG) is one of the most frequently performed surgical procedures worldwide, owing to the increasing incidence of coronary artery disease (CAD), which remains a leading cause of death globally. The World Health Organization (WHO) data indicate that the number of deaths due to CAD is rising daily. It is therefore of utmost importance to evaluate the significance of coronary heart disease, which is a major health burden in terms of morbidity, mortality, and economic impact. Following CABG, the resulting in an increased risk of recurrent ischemic events and repeat revascularization. In the early and late postoperative period, the use of healthy grafts with intact endothelium is critical to reduce mortality and morbidity rates. In this study, the histopathological findings of Vena saphena magna grafts in patients who underwent CABG were evaluated to identify any preoperative degenerative changes in the grafts. The Vena saphena magna is the most common vein used for CABG procedures, and it is important to assess its histological condition before using it as a graft to avoid unsuitable grafts and reduce the incidence of complications. The findings of the study showed that preoperative morphological degeneration was minimal in most grafts. However, in one sample, intimal fibrosis narrowed the lumen, while another sample exhibited mild medial sclerosis. In contrast, all other samples showed minimal or negative degeneration. Therefore, the early and long-term durability of the Vena saphena magna graft depends on the extent of preoperative degeneration.
Benzer Tezler
- Koroner arterler ve koroner by-pass ameliyatlarında greft olarak kullanılan damarların morfolojik özelliklerinin incelenmesi
Başlık çevirisi yok
PAPATYA KELEŞ
- Studies on congenital anomalies in cattle
Sığırlarda konjenital anomaliler üzerine çalışmalar
ZAFER USTA
Doktora
İngilizce
2016
Veteriner HekimliğiStiftung Tierärztliche Hochschule HannoverGenetik Ana Bilim Dalı
PROF. DR. PROF. DR. OTTMAR DİSTL
- Pubik kemik kremaster kas bileşik flebi: yeni bir flep modeli (deneysel çalışma)
Başlık çevirisi yok
A. SİMİN OĞUZ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2003
Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahiİstanbul ÜniversitesiPlastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Koroner arter bypass cerrahisinde minimal invaziv safenektomi: Prosedürel, morfolojik ve farmakolojik değerlendirme
Başlık çevirisi yok
HAMİT SERDAR BAŞTUĞ
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2006
Göğüs Kalp ve Damar CerrahisiAkdeniz ÜniversitesiKalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ÖMER BAYEZİD
- Çin kazı (Anser cygnoides) karaciğerinin histolojik ve transmisyon elektron mikroskobik yöntemle incelenmesi
Histological and transmission electron microscopic examination of Chinese goose (Anser cygnoides) liver
ALİ BURAK ÇIRAKLI
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
AnatomiAksaray ÜniversitesiVeterinerlik Anatomisi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE YAREN KULOĞLU