Menopozal yaş grubundaki kadınlarda menopozun vazomotor ve ürojinekolojik semptomları ile kişilik tipleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between vasomotor and urogynecological symptoms of menopause and personality types in menopausal women
  1. Tez No: 1002588
  2. Yazar: RUGIYYA ISMAYILOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİME BEDİR FINDIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, menopoz semptomları, MBTI, kişilik tipi, MSDÖ, MÖSBÖ, Menopause, menopausal symptoms, MBTI, personality type, MRS, HFRS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, postmenopozal kadınlarda menopozal semptom şiddeti ile kişilik tipleri arasındaki olası ilişkiyi incelemeyi; menopoz semptomlarının (somatik, psikolojik, ürogenital ve vazomotor) kişilik temelli farklılık gösterip göstermediğini belirlemeyi ve menopoz yönetiminde psikososyal etkenlerin rolüne ilişkin literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yürütülmüş olup, etik kurul onayı sonrasında 13.08.2025 tarihini takiben 4 aylık süreçte polikliniğe başvuran postmenopozal kadınlar arasından 153 gönüllü katılımcı çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma kesitsel ve analitik anket tasarımındadır. Katılımcılara bilgilendirilmiş onam sonrası sosyodemografik veri formu, Menopoz Semptomları Değerlendirme Ölçeği (MRS), Menopoza Özgü Sıcak Basması Ölçeği (HFRS) ve MBTI Kişilik Tipleri Envanteri yüz yüze uygulanmıştır. İstatistiksel analizlerde Kruskal–Wallis, Mann–Whitney U ve Ki-kare testleri ile Spearman korelasyon katsayısı kullanılmış; p<0,05 istatistiksel anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 54,79±5,69 yıl olup, median menopoz yaşı 48,51±4,32 yıldır. MBTI dağılımında ESTJ ve ISTJ kişilik tipleri toplam örneklemin %60,6'sını oluşturmuştur. MSDÖ alt boyut puanları (somatik, psikolojik, ürogenital) ve MÖSBÖ puanları açısından kişilik tipleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Buna karşılık, kişilik tipleri ile BMI (p=0,001), abort/D&C sayısı (p=0,003) ve ailede menopoz yaşı (p=0,009) arasında anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Korelasyon analizlerinde somatik şikayetler ile psikolojik yakınmalar ve vazomotor semptomlar arasında pozitif yönde güçlü ilişki; ürogenital şikayetler ile vazomotor semptomlar arasında ise zayıf düzeyde pozitif ilişki tespit edilmiştir (p<0,001). Sonuç: Çalışma bulguları, menopozal semptomların şiddetinin kişilik tiplerine bağlı değişmediğini göstermiş; MBTI'nin menopoz semptom yükünü açıklamada bağımsız bir belirleyici olmadığını ortaya koymuştur. Buna karşın kişilik tiplerinin BMI, obstetrik öykü ve ailede menopoz yaşı gibi bazı klinik parametrelerle ilişkili olabilmesi, kişilik yapısının dolaylı biçimde menopoz deneyimini etkileyebileceğine işaret etmektedir. Kesitsel tasarım, sınırlı örneklem büyüklüğü ve MBTI tip dağılımının homojenliği, kişilik–semptom ilişkisini istatistiksel olarak görünür kılmamış olabilir. Daha geniş örneklemli ve boylamsal çalışmaların menopoz yönetiminde psikososyal etkenlere ilişkin daha güçlü kanıt sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the possible relationship between menopausal symptom severity and personality types among postmenopausal women, to determine whether menopausal symptoms (somatic, psychological, urogenital, and vasomotor) differ based on personality traits, and to contribute to the literature regarding the role of psychosocial factors in menopause management. Materials and Methods: This research was conducted at the Gynecology Clinic of the University of Health Sciences Ankara Bilkent City Hospital. Following ethics committee approval, a total of 153 voluntary postmenopausal women who presented to the outpatient clinic were included over a four-month period beginning on 13.08.2025. This was a cross-sectional and analytical survey study. After obtaining informed consent, participants were administered a sociodemographic data form, the Menopause Rating Scale (MRS), the Hot Flush Rating Scale (HFRS), and the Myers–Briggs Type Indicator (MBTI) in a face-to-face format. For statistical analyses, Kruskal–Wallis, Mann–Whitney U, Chi-square tests, and Spearman correlation coefficients were used, with p<0.05 accepted as the level of statistical significance. Results: The mean age of the participants was 54.79±5.69 years, and the median menopausal age was 48.51±4.32 years. ESTJ and ISTJ personality types accounted for 60.6% of the sample. No statistically significant differences were found between personality types and MRS subscale scores (somatic, psychological, urogenital) or HFRS scores (p>0.05). However, significant associations were identified between personality types and BMI (p=0.001), number of abortions/D&C (p=0.003), and family history of menopausal age (p=0.009). Correlation analyses revealed a strong positive relationship between somatic complaints, psychological symptoms, and vasomotor complaints, and a weak positive correlation between urogenital symptoms and vasomotor complaints (p<0.001). Conclusion: The findings demonstrate that menopausal symptom severity is not influenced by personality type, suggesting that MBTI does not function as an independent determinant of menopausal symptom burden. Nevertheless, the associations observed between certain personality types and clinical variables such as BMI, obstetric history, and familial menopausal age indicate that personality traits may indirectly shape the menopausal experience. The cross-sectional design, limited sample size, and homogeneity of personality-type distribution may have reduced the likelihood of detecting personality-symptom associations. Larger, longitudinal studies are needed to provide stronger evidence on the psychosocial determinants of menopause.