Görme engelli çocuklarda plantar basınç, baş postürü ve kas aktivasyonlarının değerlendirilmesi
Assessment of plantar pressure, head posture, and muscle activation in visually impaired children
- Tez No: 1002593
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN BEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Elektromiyografi, Görme Engeli, Plantar Basınç, Postür, Görme engelliler, Postür bozukluğu, Electromyography, Visual Impairment, Plantar Pressure, Posture, Visually impaired, Posture disorder
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, doğuştan total kör ve doğuştan az gören çocuklarda statik ve dinamik plantar basınç dağılımı, baş postürü ve tibialis anterior (TA), gastroknemius lateralis (GL) ve sternokleidomastoid (SKM) kaslarının aktivasyon düzeylerini değerlendirmek, bu parametreleri tam gören çocuklarla karşılaştırmak ve baş postürü ile plantar basınç ve kas aktivasyon düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Çalışmaya 7-14 yaş aralığında 61 çocuk dahil edildi. Doğuştan total kör (n=19), doğuştan az gören (n=24) ve tam gören (n=18) olacak şekilde üç gruba ayrıldı. Statik ve dinamik plantar basınç, statik denge ve subtalar açı değerleri Analiz Sistem® portatif pedobarografi cihazı ile ölçüldü. Servikal eklem hareket açıklıkları (S-EHA) ve servikal propriosepsiyon CROM® cihazı ile, kraniovertebral açı (KVA) ise lateral fotoğraflama yöntemi ile ölçüldü. TA, GL ve SKM kaslarının aktivasyon düzeyleri Delsys® Trigno Wireless yüzeyel elektromiyografi sistemi ile değerlendirildi. Yalnızca statik olarak dominant arka ayak ortalama basıncı total kör grupta az gören gruba göre; dinamik olarak ise non-dominant ayak eksen açısı total kör ve az gören gruplarda tam gören gruba göre farklılık gösterdi (p<0,05). Statik denge parametreleri (örn; elips alanı, majör-minör eksen uzunluğu) az gören grupta tam gören gruba göre anlamlı derecede daha yüksekti (p<0,05). S-EHA (fleksiyon, ekstansiyon ve rotasyon), servikal propriosepsiyon ve KVA değerleri tam gören grupta diğer gruplara kıyasla anlamlı derecede daha yüksekti (p<0,05). TA, GL ve SKM kas aktivasyon düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Baş postürü ile plantar basınç ve kas aktivasyon düzeyleri arasında gruplara göre farklılık gösteren anlamlı ilişkiler bulundu (p<0,05). Sonuç olarak; çocuklarda görme engelinin S-EHA, propriosepsiyon ve KVA değerlerinde azalmaya, statik denge parametrelerinde de değişime yol açtığı bulunmuştur. Fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları görme kaybı düzeyine göre planlanmalı, baş postürünün iyileştirilmesi, servikal hareketliliğin artırılması ve statik dengenin geliştirilmesine odaklanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate static and dynamic plantar pressure distribution, head posture, and activation levels of the tibialis anterior (TA), gastrocnemius lateralis (GL), and sternocleidomastoid (SCM) muscles in children with congenital total blindness and congenital low vision; to compare these parameters with those of sighted children; and to examine the relationships between head posture, plantar pressure distribution, and muscle activation levels. The study included 61 children between the ages of 7 and 14. The participants were divided into three groups: congenital total blindness (n=19), congenital low vision (n=24), and sighted (n=18). Static and dynamic plantar pressure, static balance, and subtalar angle values were measured using the Analiz System® portable pedobarographic device. The CROM® device measured cervical joint range of motion (C-ROM) and cervical proprioception, and lateral photography measured craniovertebral angle (CVA). The Delsys® Trigno Wireless system for surface electromyography measured TA, GL, and SCM muscle activation. The evaluations revealed that the totally blind group had significantly higher average pressure on the dominant hind foot compared to the low vision group (p<0.05). In the totally blind and low vision groups, the non-dominant foot axis angle was significantly lower than in the sighted group (p<0.05). The static balance parameters (e.g., ellipse area, major-minor axis length) were significantly higher in the low-vision group compared to the sighted group, indicating poorer static balance (p<0.05). Compared to other groups, the sighted group had significantly higher C-ROM, cervical proprioception, and CVA values (p<0.05). TA, GL, and SCM muscle activation levels were not significantly different between groups (p>0.05). All three groups had relationships between head posture, plantar pressure parameters, and muscle activation, but the direction and strength varied (p<0.05). In conclusion, visually impaired children had lower C-ROM, proprioception, CVA, and static balance. Visual impairment level should determine physiotherapy and rehabilitation interventions to improve head posture, cervical mobility, and static balance.