Ukrayna-Rusya çatışmasının iki ülkenin Karadeniz'deki balıkçılığına etkileri
Effects of the Ukraine-Russia conflict on the fisheries of both countries in the Black Sea
  1. Tez No: 1002607
  2. Yazar: KERVEN ATAJANOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Rusya, Ukrayna, Black Sea, Russia, Ukraine
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi ve Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Kırım'ın 2014'de Rusya tarafından ilhakı ile başlayan çatışmaların 2022 yılında dönüştüğü savaş insan yaşam, çevre kirliliği, mülteci sorunu ve gıda krizine kadar geniş bir yelpazede problemlere sebebiyet vermiş ve bu durum Karadeniz bölgesinde Ukrayna ve Rusya'nın Karadeniz balıkçılığına da etki etmiştir. Bu tez çalışması ile balıkçılık eforu ve karaya çıkarılan kayıtlı balıkçılık verileri üzerinden iki ülkenin balıkçılık alanından çatışma ve savaş durumundan nasıl etkilendiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Global Fishing Watch (GFW) ve Akdeniz Genel Balıkçılık Komisyonu (GFCM)'nun online veri bankalarından elde edilen veri setleri ile balıkçılık eforu ve karaya çıkarılan kayıtlı balıkçılık verilerinde kırılım yılları ve yönelim testleri ile yönelimin nasıl değiştiği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre Kırım ve civarında Ukrayna balıkçılık eforu neredeyse sıfıra inmişken Ukrayna EEZ'si içinde Rusya balıkçılık eforu artış göstermiştir. Ukrayna da karaya çıkarılan av miktarları üzerinde özellikle hamsi ve çaça balığı miktarları oldukça düşmüş ve bunda savaş ortamının etkileri görülmüştür. Ukrayna'nın özellikle hamsi (Engraulis encrasicolus) ve çaça (Sprattus sprattus) gibi stratejik küçük pelajiklerde 2011–2013 yıllarında, mezgit (Merlangius merlangus) ve barbunda (Mullus barbatus) ise 2013 sonrasında kırılmaların kümelendiği tespit edilmiştir. 2022 sonrasında, Rusya'nın hem kendi EEZ'sinde hem de Ukrayna EEZ'sinde artan balıkçılık eforu, özellikle ticari değeri yüksek türlere yönelmiştir. Sonuçta, Kırım bölgesinin ilhakı ile Rusya'nın hem balıkçılık eforunda hem de karaya çıkarılan av miktarlarında artışlara bağlı olarak avantaj elde ettiği ama ortaya çıkan savaş durumunun bölgesel olarak etkileri olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The conflict that began with Russia's annexation of Crimea in 2014 and escalated into war in 2022 has caused a wide range of problems, from human lives and environmental pollution to the refugee crisis and food crisis, and has affected the Black Sea fisheries of both Ukraine and Russia. This thesis attempts to determine how the conflict and war have affected the fisheries of both countries through fishing effort and recorded catch data. Datasets obtained from the online databases of Global Fishing Watch (GFW) and the General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM) were used to determine the change in trends in fishing effort and recorded catch data by analyzing breakpoints and trend tests. According to the results, Ukrainian fishing effort in and around Crimea has almost completely disappeared, while Russian fishing effort has increased within the Ukrainian EEZ. In Ukraine, the amounts of anchovies and sprats caught have decreased significantly, reflecting the effects of the war. In Ukraine, clusters of fishing breaks were observed, particularly in strategic small pelagic species such as anchovy (Engraulis encrasicolus) and sprat (Sprattus sprattus) between 2011–2013, and in whiting (Merlangius merlangus) and red mullet (Mullus barbatus) after 2013. After 2022, Russia's increased fishing efforts in both its own EEZ and Ukraine's EEZ focused particularly on commercially valuable species. Ultimately, it was concluded that the annexation of Crimea resulted in an advantage for Russia due to increased fishing efforts and landed catch quantities, but the resulting war had regional implications