Prebiyotik ve probiyotik solüsyonların çocuk diş hekimliğinde sıklıkla kullanılan restoratif materyaller üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of prebiotic and probiotic solutions on restorative materials frequently used in pediatric dentistry
- Tez No: 1002611
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE ABAKLI İNCİ, DOÇ. DR. HAZAL ÖZER ÜNAL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Koruyucu diş hekimliği, Çocuk diş hekimliği, Preventive dentistry, Pediatric dentistry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pedodonti Bilim Dalı
Özet
Prebiyotik ve probiyotikler, gastrointestinal sistemde yararlı mikroorganizmaları destekleyerek genel sağlığın korunmasında rol oynayan biyolojik ajanlardır. Bu çalışmanın amacı, prebiyotik ve probiyotik solüsyonların çocuk diş hekimliğinde sıklıkla kullanılan restoratif materyaller üzerinde renk değişikliği ve yüzey pürüzlülüğü etkilerini değerlendirmektir. Bu in vitro çalışmada çocuk diş hekimliğinde sıklıkla kullanılan restoratif materyallerden posterior kompozit rezin (Filtek Ultimate, 3M ESPE, St Paul, Minnesota, USA), kompomer (Imicryl, Konya, Türkiye) ve rezin modifiye cam iyonomer siman (RMCİS) (SDI Dental, Victoria, Avustralya) materyallerinin yüzey özellikleri incelenmiştir. Kontrol grubu olarak sağlıklı mine yüzeyine sahip çekilmiş premolar diş ve süt molar dişler kullanılmıştır. Restoratif materyaller standart diskler halinde, diş örnekleri akrilik bloklara gömülerek toplamda 90 adet örnek hazırlanmıştır. Örnekler 28 gün boyunca her gün 10 dakika solüsyonlarda bekletilmiştir. Ölçümler başlangıçta (T0), 7. gün (T1) ve 28. gün (T2) gerçekleştirilmiştir. Renk ölçümleri kolorimetre cihazı (PCM CSM-2, PCE Instruments, Meschede, Almanya) ile CIELab sistemine göre; yüzey pürüzlülüğü ölçümleri ise yüzey pürüzlülük cihazı (Surftest SJ-210, Mitutoyo Corporation, Tokyo, Japonya) ile ortalama Ra değerleri alınarak yapılmıştır. Veriler R v4.4.1 programı ile analiz edilmiş, normal dağılım Shapiro–Wilk testi ile değerlendirilmiş ve uygun istatistiksel testler ile analiz edilmiştir. Anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Yapılan ölçümlerin analizi sonucunda tüm gruplarda en yüksek yüzey pürüzlülük değeri RMCİS grubunda gözlenmiş olup, en düşük değer daimi diş grubunda izlenmiştir (p<0,001). Solüsyon açısından değerlendirildiğinde prebiyotik grubunda yüzey pürüzlülüğü en yüksek olup, istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Ölçüm zamanı etkisinin yüzey pürüzlülüğü değerlendirildiğinde en yüksek değer 28. gün (T2) ölçümünde, en düşük değer ise başlangıç (T0) ölçümünde gözlenmiştir (p=0,009). Grup ve solüsyon etkileşiminde en yüksek yüzey pürüzlülüğü değeri RMCİS-prebiyotik etkileşiminde elde edilmiş olup istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermiştir (p<0,001). Restoratif materyallerden oluşan çalışma grubu ile çekilmiş dişlerden oluşan kontrol grubu arasında yüzey pürüzlülüğü değerleri çalışma grubunun yüzey pürüzlülük değeri, kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,001). Renk değişikliği analizi yapıldığında grup etkisiyle renk değişikliği (ΔE) değerleri üzerinde en yüksek ΔE değeri daimi diş grubunda görülerek istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0,001). Solüsyon etkisi incelendiğinde en yüksek ΔE değeri probiyotik solüsyonunda görülmüştür (p<0,001). Bu çalışmanın sonuçlarına göre, prebiyotik ve probiyotik solüsyonların restoratif materyaller ve çekilmiş dişler üzerinde yüzey özelliklerini değiştirebildiği belirlenmiştir. Ancak çalışmanın in vitro koşullarda gerçekleştirilmiş olması nedeniyle, elde edilen bulguların klinik olarak desteklenebilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır
Özet (Çeviri)
Prebiotics and probiotics are biological agents that play a role in maintaining overall health by supporting beneficial microorganisms in the gastrointestinal tract. The aim of this study is to evaluate the effects of prebiotic and probiotic solutions on color change and surface roughness in restorative materials commonly used in pediatric dentistry. In this in vitro study, the surface properties of posterior composite resin (Filtek Ultimate, 3M ESPE, St Paul, Minnesota, USA), compomer (Imicryl, Konya, Turkey), and resin-modified glass ionomer cement (RMCIS) (SDI Dental, Victoria, Australia)—restorative materials frequently used in pediatric dentistry—were investigated. Extracted premolars and deciduous molars with healthy enamel surfaces were used as the control group. A total of 90 samples were prepared by embedding the tooth specimens in acrylic blocks, with the restorative materials applied in the form of standard discs. The samples were soaked in solutions for 10 minutes daily over a 28-day period. Measurements were taken at the beginning (T0), on day 7 (T1), and on day 28 (T2). Color measurements were performed using a colorimeter (PCM CSM-2, PCE Instruments, Meschede, Germany) according to the CIELab system; surface roughness measurements were conducted using a surface roughness meter (Surftest SJ-210, Mitutoyo Corporation, Tokyo, Japan) to obtain average Ra values. The data were analyzed using the R v4.4.1 program; normal distribution was assessed using the Shapiro–Wilk test, and appropriate statistical tests were applied. A significance level of p < 0.05 was considered statistically significant. Analysis of the measurements revealed that the highest surface roughness value was observed in the RMCIS group across all groups, while the lowest value was observed in the permanent denture group (p<0.001). When evaluated by solution type, surface roughness was highest in the prebiotic group, and this difference was found to be statistically significant (p<0.001). When the effect of measurement time on surface roughness was evaluated, the highest value was observed in the measurement on day 28 (T2), while the lowest value was observed in the baseline (T0) measurement (p=0.009). In the group and solution interaction, the highest surface roughness value was obtained in the RMCIS-prebiotic interaction and showed a statistically significant difference (p<0.001). A comparison of surface roughness values between the study group (composed of restorative materials) and the control group (composed of extracted teeth) revealed that the surface roughness value of the study group was significantly higher than that of the control group (p<0.001). When color change analysis was performed, the highest ΔE value was observed in the permanent tooth group, indicating a statistically significant group effect (p<0.001). When the effect of the solution was examined, the highest ΔE value was observed in the probiotic solution (p<0.001). According to the results of this study, it was determined that prebiotic and probiotic solutions can alter the surface properties of restorative materials and extracted teeth. However, since the study was conducted under in vitro conditions, further research is needed to clinically validate the findings.