Recıproc R25 döner eğe sistemini farklı resiprokal açılarla kullanarak apikalden taşan debris miktarına etkisinin karşılaştırılması
Comparison of effects of different reciprocal angles on the amountapically extruded debris using reciproc R25 rotary file sistem
- Tez No: 1002612
- Danışmanlar: PROF. DR. SADULLAH KAYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Apikal Ekstrüzyon, Debris, Reciproc R25, Endodontistler, Apical extrusion, debris, Recıproc R25, Endodontists
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endodonti Bilim Dalı
Özet
Kök kanal tedavisinde başarıyı etkileyen faktörlerden biri kemo-mekanik şekillendirilmenin uygun şekilde yapılmasıdır. Günümüzde piyasada farklı özellik ve çalışma prensibine sahip döner eğe sistemleri bulunmaktadır. Mekanik genişletme esnasında bu eğelerin apikalden ne kadar debris taşırdığı klinisyenler için merak konusu olmuştur. Bu çalışma Reciproc (R25) eğesini farklı resiprokal açılarla kullanarak apikalden taşan debris miktarlarını kıyaslamayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 60 adet tek kök, tek kanal ve tek apikal foramene sahip olan alt çene küçük azı dişleri kullanıldı. Çalışma boyları K tipi 10 no'lu eğe ile belirlenen örnekler rastgele üç gruba ayrıldı (n=20). Grup 1: Resiprok R25(VDW, Munich, Germany) 150° SYT(Saat Yönü Tersi )- 30° SY(Saat Yönü), Grup 2: 180° ° SYT- 60° SY, Grup 3: 210° SYT-90° SY açıları kullanılarak kök kanal şekillendirilmeleri yapıldı. Kök kanalları, şırınga pompası kullanılarak 10 ml distile su ile irrige edildi.)Burklein ve arkadaşlarının tanımladığı deney düzeneği kullanılarak taşan debris eppendorf tüplerinde biriktirildi. Bütün tüplerdeki distile suyu buharlaştırmak için 70°C de 3 gün etüvde bekletildi. Eppendorf tüpleri işlem öncesinde ve sonrasında 10-6 ölçümlü hassas terazide tartılarak biriken debris miktarı tespit edildi. Bulgular: Değişkenlerin normal dağılımdan gelme durumları araştırılırken birim sayıları nedeniyle Shapiro Wilk's den yararlanılmıştır. Sonuçlar yorumlanırken anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alındı. Gruplar arasındaki farklılıklar incelenirken değişkenlerin normal dağılımdan gelmemesi durumunda Kruskal Wallis H Testinden yararlanılmıştır. Son ölçüm değerleri bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmamakla birlikte (p>0,05) en fazla taşan debris miktarı grup 2'de (180° SYT 60° SY) bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre, resiprokal hareketle çalışan Reciproc R25 döner eğe sistemlerinde açıların değiştirilmesinin apikalden taşan debris miktarına etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
One of the factors affecting success in root canal treatment is practicing the chemo-mechanical shaping in an appropriate way. Today, there are various rotary file systems on the market with different features and working principles. It has been an object of interest for clinicians that how much debris these files extrude apically during the mechanical enlargement. This study aims to compare the amounts of apical extrusion of debris via using Recıproc (R25) file with different angles. Material and Method: In this research, sixty extracted mandibular premolars with single root, single canal and single apical foramen have been used. Specimens, the working length of which were determined by a stainless steel 10-K file, were randomly divided into three experimental groups groups (n=20). Group 1: Reciproc R25 (VDW, Munich, Germany) 150° CCW (Counterclockwise) - 30° CW (Clockwise), Group 2: 180° CCW - 60° CW, Group 3: 210° CCW - 90° CW angles of rotation were used to shape the root canals. Root canals were irrigated with 10 ml distiled water using syringe pump. Using the experimental model described by Bürklein et al., the extruded debris was collected into Eppendorf tubes. All of the tubes were incubated at 70 °C for 3 days, to evaporate the distiled water. The Eppendorf tubes, before and after the process, were weighed on a microbalance with accuracy to 10-6 the amount of accumulated debris was assessed. Results: While researching the normal distribution of variables, Shapiro-Wilk test was used due to number of units. The significance level was set at p<0.05 to interpret the results. During the examination of differences among the groups, the Kruskal-Wallis H test was used in case the variables were not normally distributed. There was no statistically significant difference among the groups as regards the final measurement values (p>0.05). Nevertheless, the highest amount of extrusion of debris was detected in group 2 (180° °CCW - 60° °CW). Conclusion: According to the results of this study, changing the angles in R25 rotary file systems working with reciprocal motion had no significant effect on the amount of apical extrusion of debris.