Hisse senedi fonlarında riske göre ayarlanmış performans ölçüm yöntemlerinin uygulanması
Application of risk-adjusted performance measurement methods in equity funds
  1. Tez No: 1002649
  2. Yazar: YASİN ÖZKIYICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM BAHA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal yatırım, Hisse senedi yatırım fonların, Financial investment, Equity mutual fund
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, hisse senedi fonlarında kullanılan riske göre ayarlanmış performans ölçüm yöntemlerini sistematik biçimde uygulayarak, farklı risk temsillerine dayanan yöntemlerin fonların göreli performans sıralamalarını ne ölçüde değiştirdiğini incelemektir. Çalışma, 31 Aralık 2019–31 Aralık 2024 döneminde TEFAS verilerinden elde edilen ve portföylerinin en az %80'ini hisse senetlerinde tutan 18 hisse senedi yoğun fonun aylık kapanış fiyatları üzerinden yürütülmüştür. Analizde, literatürde yaygın biçimde kullanılan beş ana kategoride altında toplanan toplam 17 riske göre ayarlanmış performans ölçüm yöntemi uygulanmıştır. Bu kategoriler; (i) toplam riskini temel alan, (ii) sistematik risk maruziyetini temel alan, (iii) uç/kuyruk kayıplarına odaklanan eşik-temelli, (iv) getirilerin belirli bir eşik değerine göre dağılımını baz alan ve (v) drawdown (zirve–dip kaybı) temelli yöntemler şeklindedir. Bu sınıflandırma, fon performansını yalnızca getiri büyüklüğü üzerinden değil; toplam risk, sistematik risk, kuyruk riski, hedef altı kayıplar ve zirve–dip kayıpları gibi farklı risk boyutları üzerinden karşılaştırmaya olanak sağlamaktadır. Elde edilen bulgular, riske göre ayarlanmış performans ölçüm yöntemlerinin fonları sıralama bakımından genel olarak yüksek düzeyde tutarlı sonuçlar ürettiğini göstermektedir. Kategori bazında değerlendirildiğinde, volatilite temelli yöntemler (W=0,954), CAPM temelli yöntemler (W=0,886), VaR temelli yöntemler (W=0,938), alt kısmi moment (LPM) temelli yöntemler (W=0,961) ve drawdown temelli yöntemler (W=0,961) kendi içlerinde güçlü bir sıralama uyumu sergilemiş; bu uyumun istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Tüm 17 yöntemin birlikte değerlendirilmesi sonucunda da genel uyum katsayısı W=0,918 olarak hesaplanmış ve farklı risk temsillerine dayanan yöntemlerin büyük ölçüde ortak bir performans sıralaması ürettiği, ancak risk boyutunun değişmesiyle bazı fonların göreli konumlarında sınırlı farklılaşmaların ortaya çıkabildiği görülmüştür. Spearman sıra korelasyonları da, özellikle aynı risk ailesi içinde yer alan yöntemlerin sıralamalarının birbirine oldukça yakın olduğunu teyit etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the extent to which risk-adjusted performance measurement methods used for equity mutual funds alter the relative performance rankings of funds by systematically applying methods grounded in different risk representations. The empirical analysis relies on monthly closing prices of 18 equity mutual funds obtained from TEFAS over the period 31 December 2019–31 December 2024, with all sample funds required to invest at least 80% of their portfolios in equities. In the empirical analysis, a total of 17 risk-adjusted performance measurement methods, commonly adopted in the literature, are applied under five main categories: (i) volatility-based methods, (ii) CAPM-based methods, (iii) VaR-based methods, (iv) lower partial moment (LPM)-based methods, and (v) drawdown-based methods. This classification enables a comparative assessment of fund performance not only in terms of return magnitude but also across multiple risk dimensions, including total risk, systematic risk, tail risk, shortfall losses relative to a target, and peak-to-trough losses. The findings indicate that risk-adjusted performance measurement methods generally yield a high degree of consistency in ranking funds. At the category level, volatility-based methods (W = 0.954), CAPM-based methods (W = 0.886), VaR-based methods (W = 0.938), LPM-based methods (W = 0.961), and drawdown-based methods (W = 0.961) exhibit strong within-category agreement, and this agreement is statistically significant (p < 0.001). When all 17 methods are evaluated jointly, the overall concordance coefficient is calculated as W = 0.918, suggesting that methods relying on different risk representations largely produce a common performance ranking, although limited shifts in the relative positions of certain funds may occur as the underlying risk dimension changes. Spearman rank correlations further confirm that methods within the same risk family generate closely aligned rankings.