Tanrı'nın bir'liğinin temellendirilmesi
The foundation of the oneness of God
  1. Tez No: 1002667
  2. Yazar: YUSUF DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAİT REÇBER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Din, Philosophy, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din felsefesi, Tanrı, Tanrı anlayışı, Tanrı Öğretisi, Tanrılar, Tanrısallaştırma, Tektanrıcılık, Yüce Tanrı, İslam felsefesi, Religious philosophy, God, God understanding, Divine Doctrine, Gods, Deify, Monotheism, High God, Islamic philosophy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
Özet
Doğru bir Tanrı tasavvuruna sahip olmak, en az, Tanrı'nın varlığı meselesi kadar önem arz etmektedir. Bu bağlamda, birden fazla Tanrı'nın varlığının mümkün olup olmadığının belirlenmesi, doğru bir Tanrı kavramına sahip olmada kaçınılmaz bir gerekliliktir. Giriş bölümünde; Tanrı'nın bir'liği düşüncesi ile ilişkisi olan bazı Tanrı tasavvurlarına, konunun epistemik zeminine, anlam ve kapsamına değindim. Birinci bölümde Tanrı'nın bir'liğine dair mükemmellik, zorunluluk, ilahi basitlik ve bireyleşim gibi kavramlardan hareket eden a priori gerekçe ve delilleri inceledim. Bu bölümde Tanrı'yı en temelde“mükemmel varlık”olarak gören felsefi perspektifin, Tanrı'nın bir'liğini temellendirmede sağlam bir metodik ve epistemik zemin sağladığını ileri sürdüm. İkinci bölümde ise ağırlıklı olarak; Tanrı'nın nedensel gücünden, fiillerinden, evrenden ve kontenjan varlıklardan hareket eden, kozmolojik/teleolojik karakteri daha belirgin olan a posteriori gerekçe ve delilleri inceledim. Bu delillerin a priori sezgilerle yakınlığını ve ilişkisini belirlemeye çalıştım. Her bir delil ve başlık altında, monoteizm veya politeizm lehinde ileri sürülen gerekçeleri birlikte değerlendirdim. Sonuç olarak, politeizmin felsefi açıdan savunulabilir olmadığını, ayrıca, bu sonucun kontenjan değil zorunlu ve kavramsal bir doğru olduğunu ileri sürdüm.
Özet (Çeviri)
The coherence of the concept of God is as important as the question of God's existence. Determining whether the existence of more than one God is possible is therefore an inevitable question for having a proper concept of God. In the introductory chapter, having provided a brief account of some conceptions of God that are related to the idea of Divine Oneness, I tackled with the epistemic ground, meaning and scope of the subject. In the first chapter, I examined a priori justification and arguments for God's Oneness based on concepts such as perfection, necessity, divine simplicity, and individuation. Here, I argued that the philosophical perspective which considers God in terms of“perfect being”provides a solid evidential ground for the justification of God's Oneness. In the second chapter, I mainly examined a posteriori reasons and arguments which mostly depend on the cosmological and teleological premises, that is, on God's power and causal activity on the realm of contingent beings. Also, I tried to clarify the intimate relation of these arguments to our a priori intuitions as deliniated in the first chapter. Under each heading, having evaluated the arguments for and against monotheism, I concluded that the truth of the Divine Oneness is rather a matter of conceptual necessity and that polytheism is therefore philosophically indefensible.