From the Bronze Age to Pushkin Museum: A Cultural Biography of the Priam's Treasure
Bronz Çağı'ndan Puşkin Müzesi'ne: Priamos Hazinesi'nin Kültürel Biyografisi
- Tez No: 1002675
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DANIEL RYCROFT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Müzecilik, Sanat Tarihi, Archeology, Museology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Arkeoloji müzeleri, Kültürel bağlam, Kültürel emperyalizm, Kültürel kimlik, Sosyal kimlik, Archeological museums, Cultural context, Cultural imperialism, Cultural identity, Social identity
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıty Of East Anglıa
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Müzecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müze Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Heinrich Schliemann tarafından 1873 yılında Hisarlık (Troya) höyüğünde keşfedilen ve“Priamos Hazinesi”olarak adlandırılan, metal ve seramik eserlerden oluşan bir buluntunun kültürel biyografisini belirlemek amacıyla, Kopytoff ile Gosden & Marshall'ın çalışmalarını temel almaktadır. Hazinenin yaklaşık MÖ 2550–2300 döneminden günümüze kadar uzanan tüm yaşam döngüsünü değerlendiren çalışmaların eksikliği, bu araştırmanın biyografik bir yaklaşımla ele alınmasına yol açmıştır. Birinci bölümde, Schliemann'ın Amerikan maslahatgüzarının yardımıyla Hisarlık'taki kazılara nasıl başladığını ve Hazineyi Türkiye'den neden kaçırdığın incelenmektedir. İkinci bölümde, Priamos Hazinesi'nin yarısının iadesi için Schliemann'a karşı yürütülen hukuki mücadele bağlamında Osmanlıların kültürel miras yönetimi değerlendirilmektedir. Son bölümde, Hazinenin Atina'dan Berlin'e taşınması, II. Dünya Savaşı sonrasında nasıl adeta bir savaş ganimetine dönüştüğü ve nihayetinde Moskova'ya nasıl ulaştığı ele alınmaktadır. Ayrıca, özgünlüğü ve arkeolojik yönleri üzerine yapılan çalışmaların ardından, bu bölümde Priamos Hazinesi'nin Erken Tunç Çağı bağlamı da incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation considers the papers of Kopytoff and Gosden & Marshall as a basis from which to identify the cultural biography of the so-called Priam's Treasure; a hoard of metal and ceramic objects offering a remarkable life story after being discovered by Heinrich Schliemann on the mound of Hisarlık (Troy) in 1873. A lack of studies evaluating the whole life cycle of the Treasure's full biography from ca. 2550–2300 BC to the present, led this study to be approached in a biographical manner. The first chapter investigates how Schliemann inaugurated excavations at Hisarlık with the help of the American charge d'affaires and why he smuggled the Treasure out of Turkey. The second chapter evaluates the heritage management of the Ottomans in light of the legal battle waged against Schliemann to repatriate half of Priam's Treasure. The last chapter takes the Treasure from Athens to Berlin, explores how it became merely war booty after WWII, and ended up in Moscow. Following studies considering the authenticity and archaeological aspects of it, this chapter also investigates the Early Bronze Age context of Priam's Treasure.