Karamanlı doktor İbrahim Öktem'in hayatı, eserleri ve fikirleri
The li̇fe, works, and i̇deas of doctor Ibrahi̇m Oktem from Karaman
- Tez No: 1002682
- Danışmanlar: PROF. DR. ALAATTİN UCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk İnkılap Tarihi, Tarih, Biography, History of Turkish Revolution, History
- Anahtar Kelimeler: Biyografi, Türk eğitim tarihi, Biography, Turkish education history
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
1904 yılında Karaman'da dünyaya gelen İbrahim Öktem, ilk ve orta öğrenimini burada tamamlamıştır. Lise eğitimi için gittiği İstanbul'un işgale uğraması üzerine Beyrut Fransız Koleji'ne geçmiş ve öğrenimini bu okulda tamamlamıştır. Üniversite eğitimine Beyrut Fransız Tıp Fakültesi'nde başlamış, ancak İstanbul Darülfünunu Mekteb-i Tıbbiye'den mezun olmuştur. Lyon ve Paris üniversitelerinde yardımcı asistan olarak görev yaptığı dönemde mesleki yetkinliğiyle dikkat çekmiş ve dönemin önde gelen hekimlerinin takdirini kazanmıştır. İstanbul'da girdiği sınavı başarıyla geçerek operatör doktor unvanını almıştır. Doktorluk mesleğini icra ettiği süreçte Sivas, Zonguldak ve Bursa gibi çeşitli Anadolu şehirlerinde görev yapmıştır. 1954 genel seçimlerinde Demokrat Parti'den Bursa milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmiş, ancak kısa süre sonra partiden ayrılarak Hürriyet Partisi'ne katılmış ve bu partide genel sekreterlik görevini üstlenmiştir. 1957 seçimleri sonrasında Cumhuriyet Halk Partisi'ne geçen Öktem, 1963 yılında İnönü Koalisyon Hükûmeti döneminde Millî Eğitim Bakanı olarak görev yapmıştır. Millî Eğitim Bakanlığı süresince din eğitiminin ıslahı, Fen Liseleri ve Eğitim Fakültelerinin kurulması ile öğretmenlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik önemli düzenlemeler gerçekleştirmiştir. Ayrıca UNESCO toplantılarında Türkiye'yi temsil ederek uluslararası platformlarda ülkenin görüşlerini savunmuştur. Siyasi yaşamını 1973 yılında kendi isteğiyle sonlandıran İbrahim Öktem, 1982 yılında hayatını kaybetmiştir. Bu çalışma, İbrahim Öktem'in eğitim, siyaset ve kamu hizmeti alanlarındaki faaliyetlerini incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
İbrahim Öktem, who was born in 1904 in Karaman, completed his primary and secondary education, but with the occupation of İstanbul, he got into Beirut French Medical School and graduated. Although he started his higher education there, he later graduated from İstanbul Darülfünunu Mekteb-i Tıbbiye. He worked as an assistant at the University of Lyon and the University of Paris; meanwhile, he became a favorite of his professors. He entered an exam in İstanbul and obtained the operatör doctoral degree, thus becoming a surgeon. While he was in France, he had the opportunity to spend time with the famous historian Enver Ziya Karal. In fact, Karal would later be part of the commission for the reclamation of İmam-Hatip Schools during Öktem's ministry of National Education. After Öktem obtained his doctorate, he fulfilled his duties in distinguished cities of Anatolia such as Sivas, Zonguldak, and Bursa. In the 1954 elections, he was a candidate from Bursa and became a member of parliament for the Democratic Party. However, soon after his deputyship, he fell among the mass of people who claimed the right of evidence against this party. He then joined the Freedom Party and served as the party's general secretary. In the 1957 elections, after the Freedom Party (HP) failed to achieve success, they joined the Republican People's Party (CHP). In 1963, he became the Minister of National Education in İnönü's Coalition Government. Even though he did not have an educational background, he was engaged in activities such as the reclamation of religious education, the establishment of science colleges and faculties of education, and the improvement of teachers' circumstances. Representing our country at UNESCO meetings, he refuted the Greek Government's allegations. After he left the deputyship, he continued his political life on CHP's side and voluntarily ended his 19-year-long political career. In 1982, Öktem succumbed to lung cancer and passed away.