Türk Ticaret Kanunu'na göre kolaylaştırılmış birleşme
Simplified merger according to Turkish Commercial Code
  1. Tez No: 1002695
  2. Yazar: SEDAT TARLACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET FATİH ARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim şirketler, Birleşmeler, Devralma, Grup şirketleri, Kolaylaştırma, Sermaye şirketleri, Ticaret hukuku, Türk Ticaret Kanunu, Şirketler hukuku, Joint stock companies, Mergers, Acquisition, Group companies, Facilitation, Capital companies, Commercial law, Turkish Commercial Code, Company law
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Tezimizde Türk Ticaret Kanunu'na göre sermaye şirketlerinin kolaylaştırılmış birleşmesi incelenmiştir. Ticaret şirketleri içerisinde sermaye şirketlerine özgü olan bu kolaylaştırılmış birleşme usulü 2012 yılında yürürlüğe girmiştir ve bu nedenle Türk Hukuku için nispeten yeni sayılabilecek bir hukuki düzenlemedir. Üç bölümden oluşan tezimizin birinci bölümünde şirket birleşmeleri hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde ise kolaylaştırılmış birleşme hakkında genel bilgilere yer verilmiş, konunun daha iyi anlaşılabilmesi için öne çıkan kavramlar incelenmiştir. Üçüncü bölümde kolaylaştırılmış birleşme usulüne göre geçerli birleşmeler, sağlanan kolaylıklar ve bu süreçte yapılması gerekenler ortaya konmuş ve değerlendirilmiş, kolaylaştırılmış birleşmeye ilişkin davalar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In our thesis, we examined the simplified merger of capital companies in accordance with the Turkish Commercial Code. This simplified merger procedure, which is specific to capital companies within commercial companies, came into effect in 2012 and is therefore a relatively new legal regulation in Turkish law. The first chapter of our thesis, which consists of three chapters, provides general information about company mergers. The second chapter provides general information about simplified mergers and examines the key concepts to facilitate a better understanding of the subject. The third chapter presents and evaluates valid mergers under the simplified merger procedure, the advantages provided, and the steps that must be taken during this process, and further explains lawsuits related to simplified mergers.