SPİNAL CERRAHİLERDE KETAMİNİN BEYİN KAN AKIMI HIZI VE KAFA İÇİ BASINCINA ETKİSİ
THE EFFECT OF KETAMINE ON CEREBRAL BLOOD FLOW VELOCITY AND INTRACRANIAL PRESSURE IN PATIENTS UNDERGOING SPINAL SURGERY
- Tez No: 1002736
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN FATMA AKÇIL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ketamin, Spinal Cerrahi, Pron Pozisyon, İntrakraniyal Basınç, Optik Sinir Kılıf Çapı, Transkraniyal Doppler, Ketamine, Spinal Surgery, Prone Position, Intracranial Pressure, Optic Nerve Sheath Diameter, Transcranial Doppler
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
SPİNAL CERRAHİLERDE KETAMİNİN BEYİN KAN AKIMI HIZI VE KAFA İÇİ BASINCINA ETKİSİ Giriş ve Amaç: Pron pozisyonda gerçekleştirilen spinal cerrahiler, pozisyona bağlı hemodinamik değişiklikler ve serebral venöz drenajın bozulma riski nedeniyle intrakraniyal basınç ve serebral perfüzyon açısından dikkatli anestezi yönetimi gerektirir. Ketaminin sempatomimetik özellikleri ve opioid gereksinimini azaltıcı etkileri bu hasta grubunda avantaj sağlayabilir; ancak intrakraniyal basınç üzerindeki etkileri tartışmalıdır. Bu çalışmada, pron pozisyonda spinal cerrahi uygulanan hastalarda perioperatif ketamin infüzyonunun serebral hemodinami, non-invaziv intrakraniyal basınç göstergeleri, hemodinamik parametreler ve opioid gereksinimi üzerindeki etkileri değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, gözlemsel olarak tasarlanan çalışmaya, ASA I–III sınıfında, 18–80 yaş aralığında, pron pozisyonda servikal, torakal veya lomber spinal cerrahi uygulanan hastalar dahil edildi. Hastalar ketamin uygulanan grup ve kontrol grubu olarak ikiye ayrıldı. Tüm hastalarda total intravenöz anestezi uygulandı. Optik sinir kılıf çapı ve transkraniyal doppler ölçümleri supin pozisyonda ve baş nötral pozisyondayken gerçekleştirildi. Transkraniyal doppler ile pulsatilite indeksi, rezistivite indeksi ve akım hızları ölçülerek Bellner regresyon formülü ile intrakraniyal basınç tahmini yapıldı. Hemodinamik veriler, arteriyel kan gazları, intraoperatif hipotansiyon süresi ve kullanılan ilaç dozları kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik ve klinik özellikler açısından anlamlı fark saptanmadı. Optik sinir kılıf çapı, doppler parametreleri ve tahmini intrakraniyal basınç değişimleri açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı. Ketamin grubunda remifentanil gereksinimi ve hipotansiyon süresi anlamlı olarak daha düşük bulundu (p<0.05). Sonuç: Ketamin infüzyonu, intrakraniyal basıncı artırmadan opioid gereksinimini ve hipotansiyon süresini azaltarak hemodinamik stabiliteyi destekleyen güvenli bir adjuvan ajan olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF KETAMINE ON CEREBRAL BLOOD FLOW VELOCITY AND INTRACRANIAL PRESSURE IN SPINAL SURGERY Aim: Spinal surgeries performed in the prone position require meticulous anesthetic management due to position-related hemodynamic alterations and potential impairment of cerebral venous drainage, which may influence intracranial pressure and cerebral perfusion. Although ketamine has sympathomimetic and opioid-sparing properties, its effects on intracranial pressure remain controversial. This study aimed to evaluate the effects of perioperative ketamine infusion on cerebral hemodynamics, non-invasive intracranial pressure indicators, hemodynamic parameters, and opioid consumption. Materials and Methods: This single-center observational study included patients aged 18–80 years with ASA physical status I–III undergoing cervical, thoracic, or lumbar spinal surgery in the prone position. Patients were divided into ketamine and control groups based on the intraoperative analgesic regimen. Total intravenous anesthesia was administered in all patients. Optic nerve sheath diameter and transcranial Doppler measurements were obtained in the supine position with the head in a neutral alignment. Pulsatility index, resistive index, and flow velocities were recorded, and estimated intracranial pressure was calculated using the Bellner regression formula. Hemodynamic data, arterial blood gas values, duration of intraoperative hypotension, and anesthetic–analgesic drug consumption were recorded. Results: No significant differences were found between the groups regarding demographic or clinical characteristics. Changes in optic nerve sheath diameter, Doppler parameters, and estimated intracranial pressure were not significantly different. The ketamine group showed significantly lower remifentanil consumption and shorter duration of hypotension (p<0.05). Conclusion: Ketamine infusion reduces opioid requirement and intraoperative hypotension duration without causing a clinically significant increase in intracranial pressure, suggesting that it is a safe and effective adjuvant for maintaining hemodynamic stability in prone spinal surgery.