Sepsis ilişkili deliryum tanısında pupillometrenin rolü
The role of pupillometry in the diagnosis of sepsis-associated delirium
  1. Tez No: 1002794
  2. Yazar: MERVE EBRAR GEBEŞ ERGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FETHİ GÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: sepsis, sepsis ilişkili deliryum, sepsis ilişkili ensefalopati, otomatik pupillometre, pupil ışık refleksi, yoğun bakım, sepsis, sepsis-associated delirium, sepsis-associated encephalopathy, automated pupillometry, pupillary light reflex, intensive care unit
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sepsis santral sinir sistemini etkileyerek hastaların yaklaşık %70'inde sepsis ilişkili ensefalopatiye yol açabilir. Bu çalışmada, sepsis tanılı yoğun bakım hastalarında otomatik pupillometre ölçümleri ile sepsis ilişkili deliryum arasındaki ilişkinin prospektif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya, yoğun bakım ünitesinde sepsis tanısı ile izlenen 80 hasta dahil edilmiştir. Hastalar yoğun bakım yatışının ilk beş günü boyunca otomatik pupillometre ve standart deliryum tarama testleri ile izlenmiştir. Takip sürecinde deliryum gelişen ve gelişmeyen hastalar iki gruba ayrılarak klinik veriler, laboratuvar bulguları ve klinik sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bulgular: Sepsis ilişkili deliryum gelişen hastalarda, deliryum gelişmeyen hastalara kıyasla pupil çapı (p<0.05), yüzde değişimi (p<0.001) ve pupiller yanıt hızına ait parametrelerin (p<0.001) anlamlı olarak daha düşük; gecikme parametresinin (p<0.05) ise anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı. Deliryum gelişen hastalarda mekanik ventilasyon süresi medyan 7 (2–20) gün, deliryum gelişmeyen hastalarda ise 1 (0–8) gün olarak bulundu(p=0.02). 28 günlük mortalite oranı deliryum gelişen hastalarda %40 (16/40), deliryum gelişmeyen hastalarda %5 (2/40) olarak saptandı(p<0,001). Pupillometre değişikliklerinin olumsuz klinik seyir ile ilişkili olduğu, pupillometre parametrelerinin deliryumu öngörmede iyi tanısal performans gösterdiği izlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, sepsis ilişkili ensefalopatide deliryum gelişiminin, otomatik pupillometre ile ölçülen pupiller yanıtların baskılanması ve yanıt gecikmesi ile karakterize edilen bir paternle birlikte seyrettiğini göstermektedir. Otomatik pupillometre, sepsis tanılı hastalarda deliryum gelişen hastaların belirlenmesinde yatak başı uygulanabilen, non-invaziv ve objektif bir izlem aracı olarak klinik değere sahip olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Sepsis can affect the central nervous system and may lead to sepsis- associated encephalopathy in approximately 70% of patients. This study aimed to prospectively evaluate the relationship between automated pupillometry measurements and sepsis-associated delirium in intensive care unit patients diagnosed with sepsis. Materials and Methods: This prospective observational study included 80 patients followed in the intensive care unit with a diagnosis of sepsis. Patients were monitored with automated pupillometry and standard delirium screening tools during the first 5 days of ICU admission. During the follow-up period, patients were divided into two groups according to the presence or absence of delirium, and clinical data, laboratory findings, and clinical outcomes were compared between the groups. Results: Compared with patients without delirium, those who developed sepsis- associated delirium had significantly lower pupil diameter (p<0.05), percentage change (p<0.001), and pupillary response velocity parameters (p<0.001), whereas latency parameters were significantly higher (p<0.05). The median duration of mechanical ventilation was 7 (2–20) days in patients with delirium and 1 (0–8) day in patients without delirium (p=0.02). The 28-day mortality rate was significantly higher in patients with delirium (40%, 16/40) compared with those without delirium (5%, 2/40) (p<0.001). Changes in pupillometry parameters were associated with an unfavorable clinical course. In addition, pupillometry parameters demonstrated good diagnostic performance in predicting delirium. Conclusion: This study demonstrates that delirium development in sepsis-associated encephalopathy is characterized by a distinct pattern of suppressed pupillary responses and delayed pupillary reaction as measured by automated pupillometry. Automated pupillometry may represent a clinically valuable, bedside-applicable, noninvasive, and objective monitoring tool for identifying patients who develop delirium among those with sepsis.