Gebelikte sağlık okuryazarlığı ile doğum korkusu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between health literacy and fear of birth during pregnancy
- Tez No: 1002802
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA ELİŞ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Sağlık okuryazarlığı, doğum korkusu, gebelik, ebe, Healthliteracy, fear of childbirth, pregnancy, midwife
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma gebelikte sağlık okuryazarlığı ile doğum korkusu arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla kesitsel-tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Araştırma, 11 Kasım 2024- 11 Kasım 2025 tarihleri arasında Kars Harakani Devlet Hastanesi Kadın Doğum polikliniğine başvuran 290 gebe ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Gebelere“Kişisel Bilgi Formu”,“Doğum Korkusu Ölçeği”ve“Gebelikte Maternal Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği”(GMSOÖ) uygulanmıştır. Verileri değerlendirilmek için SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Post Hoc power (güç) analizi G*Power programı ile yapılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans (ANOVA) analizi, Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Gebelerin“Gebelikte Maternal Sağlık Okuryazarlığı”ölçeğinin toplam puan ortalaması (64,91±16,761) sorunlu düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Gebelerin“Doğum Korkusu Ölçeğinin”toplam puan ortalamasının (77,64±10,344) yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Gebelerin gebelik, doğum ve annelik rolü korku düzeyi ile gebelik sayısı (r =-0,182; p=0,002) ve doğum sayısı ( r = -0,217; p=0,000) arasında negatif yönde zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Gebelerin maternal sağlık bilgisi düzeyleri arttıkça doğum korkusu düzeyi azalmaktadır. Bu nedenle, doğum öncesi eğitimlerin erişilebilirliğinin artırılması ve gebelerin bu eğitimlere katılımının teşvik edilmesi, doğum korkusunu azaltmada etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
This cross-sectional descriptive study aimed to examine the relationship between health literacy during pregnancy and fear of childbirth. The study was conducted with 290 pregnant women who applied to the Obstetrics and Gynecology outpatient clinic of Kars Harakani State Hospital between November 11, 2024 and November 11, 2025. Data were collected through face-to-face interviews. Pregnant women were administered a“Personal Information Form”, a“Fear of Childbirth Scale”, and a“Maternal Health Literacy Scale in Pregnancy”(MHLS). SPSS 22.0 software package was used to evaluate the data. Post hoc power analysis was performed using the G*Power program. Independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson correlation analysis were used in the analysis of the data. The mean total score on the“Maternal Health Literacy in Pregnancy”scale for pregnant women (64.91±16.761) was found to be at a problematic level. The mean total score on the“Fear of Childbirth Scale”for pregnant women (77.64±10.344) was determined to be at a high level. A weak, significant negative correlation was found between the level of fear of pregnancy, childbirth, and the role of motherhood and the number of pregnancies (r = -0.182; p = 0.002) and the number of births (r = -0.217; p = 0.000). As pregnant women's knowledge of maternal health increases, their fear of childbirth decreases. Therefore, increasing the accessibility of prenatal education and encouraging pregnant women to participate in these programs can be effective in reducing fear of childbirth.