Tip 2 diyabetli yaşlı bireylerde bilişsel egzersizlerle desteklenmiş eğitim programının etkisi
The effect of education program supported by cognitive exercises in elderly individuals with type 2 diabetes
  1. Tez No: 1002803
  2. Yazar: HANDE BULUT CANBAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA TÜLEK, PROF. DR. İBRAHİM HAKAN GÜRVİT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diyabet, Bilişsel İşlevler, Bilişsel Egzersiz, Type 2 Diabetes, Cognitive Functions, Cognitive Exercises
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş: Günümüzde beklenen yaşam süresinin artmasıyla hem bilişsel işlev bozukluklarının hem de diyabetin görülme sıklığı giderek artmaktadır. Amaç: Bu araştırma tip 2 diyabetli bireylerde bilişsel egzersizlerle desteklenmiş eğitim programının etkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Üç gruplu randomize kontrollü tipte yürütülen çalışma, bir üniversite hastanesinin diyabet polikliniğinde takipli 60 yaş üzeri, ağır bilişsel işlev bozukluğu olmayan ve dahil edilme kriterlerini karşılayan tip 2 diyabetli toplam 90 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Hastalar girişim (n=30), video (n=30) ve kontrol (n=30) gruplarına randomize edilmiştir. Bir gruba (video grubu) her hafta araştırmacı tarafından hazırlanan diyabet eğitim videoları aracılığı ile diyabet eğitimi uygulanırken diğer gruba (girişim grubu) buna ilave olarak mobil tabanlı bir bilişsel egzersiz uygulaması yaptırılmıştır. Girişimler üç ay boyunca sürdürülmüş, uyumu sağlayabilmek için hastalar bu süre boyunca telefon görüşmeleri ile motive edilmiştir. Standart poliklinik takiplerine devam eden hastalar kontrol grubunu oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Diyabetli hasta tanılama ve takip formu, Addenbrooke Kognitif Değerlendirme Bataryası-III (ACE-III), Kognitif Fonksiyon Enstrümanı, Depresyon, Anksiyete, Stres Ölçeği, Yaşlılarda Diyabetin Yükü Ölçeği, Tip 2 Diyabet Öz Yönetim Ölçeği ve SF-12 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan katılımcıların yaşları 60 ile 79 arasında değişmekte olup, ortalaması 65,3±5,1, diyabet tanı süreleri 13,2±8,4 yıl olduğu saptanmıştır. Klinik ve sosyodemografik özellikler açısından benzer olan grupta, girişim öncesi benzer bulunan ACE- III akıcılık puanında müdahale sonrası (T1) dönemde girişim grubunda kontrol grubuna kıyasla anlamlı bir artış göstermiştir. Bunun yanı sıra girişim grubunda yer alan bireylerde diyabet öz yönetimi, psikososyal durum gibi alanlarda olumlu bazı gelişmeler gözlemlenmiştir. Sonuç: Tip 2 diyabetli bireylerde bilişsel egzersizlerle desteklenmiş eğitim programının bireylerin bilişsel fonksiyonlarını korumada ve geliştirmede, streslerini azaltmada, öz yönetimlerini güçlendirmede etkili olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: With the increase in life expectancy today, the incidence of both cognitive dysfunction and diabetes is steadily increasing. Aim: This study examined the effect of a cognitive exercise–supported educational program in individuals with type 2 diabetes. Methods: This three-group randomized controlled trial was conducted with a total of 90 patients with type 2 diabetes, aged over 60 years, without severe cognitive dysfunction, and meeting the inclusion criteria, who were enrolled in the diabetes outpatient clinic of a university hospital. Patients were randomized into intervention (n=30), video (n=30), and control (n=30) groups. One group (video group) received diabetes education weekly through diabetes education videos prepared by the researcher, while the other group (intervention group) also received a mobile-based cognitive exercise application. The interventions were continued for three months, and patients were motivated by telephone calls during this period to ensure compliance. Patients who continued with standard outpatient follow-ups formed the control group. The following instruments were used; Diabetes Patient Information and Follow-up Form, Addenbrooke's Cognitive Assessment Battery-III (ACE-III), Instrument for Cognitive Function, Depression, Anxiety, Stress Scale, Burden of Diabetes in the Elderly Scale, Type 2 Diabetes Self-Management Scale, and SF-12 Quality of Life Scale. Results: The ages of the participants in the study ranged from 60 to 79 years, with an average of 65.3±5.1 years, and their diabetes duration was 13.2±8.4 years. In the group with similar clinical and sociodemographic characteristics, the ACE-III fluency score, which was similar at baseline, showed a significant increase in the intervention group compared to the control group in the post-intervention (T1) period. In addition, some positive improvements were observed in individuals in the intervention group in areas such as diabetes self-management and psychosocial status. Conclusion: Cognitive exercise–supported education may enhance cognition, reduce stress, and improve self-management in type 2 diabetes.