Üreme çağındaki kadınların gebelik korkusu düzeyleri ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determining the levels of pregnancy fear of in the women at the reproductive age and the affecting factors
  1. Tez No: 1002812
  2. Yazar: ÖZGE KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GERÇEK ÖTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Kadın, Kadın Sağlığı, Korku, Üreme Sağlığı, Pregnancy, Female, Women's Health, Reproductive Health, Fear
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Üreme çağındaki kadınların gebelik korkusu düzeylerini ve etkileyen faktörleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Analitik ve kesitsel tipteki bu araştırma Türkiye'de 18-45 yaş arası üreme çağında olan 628 kadın ile 15 Eylül 2024-15 Şubat 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Veriler, sosyal medya platformlarında (Instagram/Facebook/WhatsApp/e-posta) ücretsiz erişilebilen bir bağlantı (Google Form) üzerinden Tanıtıcı Bilgi Formu ve Gebelik Korkusu Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, t testi, One-Way ANOVA ve Tukey Post-Hoc kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 29,77±5,80'dir. Kadınların %62,4'ünün lisans mezunu, %57,0'ının evli olduğu tespit edilmiştir. Kadınların %56,2'sinin daha önce hiç gebelik yaşamadığı, %70,1'inin sezaryen doğum yaptığı, %78,8'inin bilgiyi sağlık profesyonellerinden edindiği, %78,5'inin çevresinden olumlu bir gebelik deneyimi duyduğu tespit edilmiştir. Gebelik Korkusu Ölçeği'nin toplam puan ortalaması 77,61±32,96 olarak bulunmuştur. Kadınların sosyodemografik özellikleri (yaş, eğitim durumu, medeni durum, evlilik yaşı, evlilik süresi, yaşadıkları bölge) ve obstetrik özellikleri (gebelik sayısı, yaşayan çocuk sayısı, en son doğum şekli, gebelik konusunda bilgi düzeyi) ile GKÖ puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Araştırma sonucunda kadınların orta düzeyde gebelik korkusuna sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca gebelik korkusunu etkileyen çeşitli sosyodemografik ve obstetrik özelliklerin bulunduğu saptanmıştır. Bu doğrultuda, kadın sağlığı hemşirelerinin prekonsepsiyonel dönemden antenatal döneme kadar kadınların gebelik korkusu düzeylerini değerlendirmesi ve elde edilen sonuçlara göre bireyselleştirilmiş eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the levels of fear of pregnancy in women of reproductive age and the affecting factors. Material and Methods: This analytical and cross-sectional study was conducted in Turkey between September 15, 2024, and February 15, 2025, with 628 women of reproductive age aged 18-45. Data were collected using a Demographic Information Form and the Pregnancy Fear Scale via a freely accessible link (Google Form) on social media platforms (Instagram/Facebook/WhatsApp/email). Descriptive statistics, t-test, One-Way ANOVA, and Tukey Post-Hoc were used to evaluate the data. Results: The mean age of the women participating in the study was 29.77±5.80 years. It was determined that 62.4% of the women had a bachelor's degree and 57.0% were married. 56.2% of the women had never experienced pregnancy before, 70.1% had a cesarean delivery, 78.8% had obtained information from healthcare professionals, and 78.5% had heard of a positive pregnancy experience from their environment. The mean total score on the Pregnancy Fear Scale was found to be 77.61±32.96. A statistically significant relationship was found between the sociodemographic characteristics (age, education level, marital status, age at marriage, duration of marriage, region of residence) and obstetric characteristics (number of pregnancies, number of living children, last delivery method, level of knowledge about pregnancy) of the women and their Pregnancy Fear Scale scores (p<0.05). Conclusion: As a result of the study, it was determined that women had a moderate level of fear of pregnancy. In addition, various sociodemographic and obstetric factors influencing fear of pregnancy were identified. Accordingly, it is recommended that women's health nurses assess women's levels of fear of pregnancy from the preconceptional period through the antenatal period and provide individualized education and counseling services based on the findings.