Yüksek akımlı nazal kanül oksijen tedavisi alan pediatrik hastalarda sıcaklık ayarının konfor üzerine olan etkisi
- Tez No: 1002822
- Danışmanlar: PROF. DR. MAKBULE NİLÜFER YALINDAĞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL EKŞİ ALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Konfor, sıcaklık, yanko, vas, comfort skoru, Comfort, temperature, hfnc, vas, comfort scale
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Yüksek akımlı nazal kanül oksijen tedavisi (YANKOT), solunum sıkıntısı olan hastalarda nazal oksijen desteğini ısıtılmış ve nemlendirilmiş olarak veren popüler bir non-invazif solunum desteğidir. Hastalar tarafından genellikle iyi tolere edilmekle beraber sıcaklık ayarı veya akış hızı nedeniyle rahatsızlık ve tedavi reddi izlenebilir. Çocuklarda optimal sıcaklık ayarı hakkında veri olmaması nedeniyle çalışmamızda YANKOT sıcaklık ayarının birincil olarak konfor, ikincil olarak vital parametreler üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Temmuz 2025- Şubat 2026 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil ve Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi'nde YANKOT uygulanan 3 ay- 18 yaş aralığındaki ve çalışmaya katılmayı kabul eden toplam 60 hasta dahil edildi. Hastaların YANKO tedavisi başlamadan önceki vital parametreleri ve konfor düzeyleri kaydedildi. Konfor düzeyi belirlenmesi için Comfort Skoru ve Visual Analog Score kullanıldı. Hastalar iki gruba ayrıldı. Birinci grup YANKO sıcaklık ayarı azaltılarak; ikinci grup arttırılarak takip edildi. Her sıcaklık düzeyinde otuz dakika takip edilen hastalar her tedavi sonunda ölçümleri tekrarlandı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların %60'ı (n=36) erkek, %40'ı (n=24) kız olup, hastaların medyan yaşı 3,8 yıl (IQR: 1,2–12,5 yıl) olarak saptanmıştır. Hastaların %35'i (n=21) 3 ay-2 yaş, %33,3'ü (n=20) 2-12 yaş ve %31,7'si (n=19) 12-18 yaş aralığındaydı. Hastaların %70'i (n=42) çocuk acil ünitesinde, %18,3'ü (n=11) çocuk yoğun bakım ünitesinde ve %11,7'si (n=7) çocuk sağlığı ve hastalıkları servisinde takip edildi. Hastaların %18,3'ü (n=11) YANKOT öncesi solunum desteği almazken, %41,7 (n=25) basit oksijen maskesi, %21,7 (n:13) rezervuarlı oksijen maskesi, %8,3 (n=5) invaziv mekanik ventilasyon, %6,7 (n:4) nazal kanül, %3,3 (n=2) BİPAP desteği altındaydı. YANKOT sıcaklık ayarının ateş üzerine etkisi anlamlı görülmedi. Ancak grup sıcaklık etkileşimi anlamlı saptandı. Bu bulgu sıcaklığın ateş üzerindeki etkisinin başlangıç grubuna göre farklılaştığını göstermektedir. Etki büyüklüğü küçük düzeydedir. Comfort skorunda ana sıcaklık etkisi anlamlı görülmedi. Ancak etkileşim anlamlı saptandı. Bu bulgu, sıcaklık değişiminin konfor üzerindeki etkisinin gruba göre değiştiğini göstermektedir. En güçlü etkileşim VAS skorunda görülmüştür. Bu bulgu konforun sıcaklık değişimine gruba bağlı olarak farklı yanıt verdiğini göstermektedir. Etki büyüklüğü diğer değişkenlere göre daha yüksektir. KTA değişkeninde de grup sıcaklık etkileşimi anlamlı bulunmuştur. Grup 1'de sıcaklık artışı ile kalp tepe atım hızında azalma eğilimi görülürken, grup 2'de artış gözlenmiştir. Diyastolik kan basıncında yalnızca sıcaklık ana etkisi anlamlı bulunmuştur. Bu etki her iki grupta benzer şekilde ortaya çıkmaktadır. Sistolik kan basıncında grup ana etkisi anlamlı bulunmuştur. Ancak sıcaklık etkisi ve etkileşim anlamlı değildir. DSS için zaman ana etkisi kuvvetle anlamlı saptanmıştır. Grup sıcaklık etkileşimi anlamlı değildir. Sonuç: Genel olarak bulgular, sıcaklık değişiminin özellikle konfor ile kardiyak yanıt üzerinde başlangıç grubuna bağlı farklı etkiler oluşturduğunu göstermektedir. Objektif oksijenasyon parametreleri (SPO2, FiO2) ve DSS üzerinde anlamlı bir etki gözlenmemiştir. Etki büyüklükleri küçük ile orta arasında değişmekte olup en belirgin etki VAS değişkeninde görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: High-flow nasal cannula (HFNC) oxygen therapy is a widely used non-invasive respiratory support that delivers heated and humidified nasal oxygen to patients with respiratory distress. Although generally well-tolerated, discomfort and treatment failure may occur due to temperature settings or flow rates. Given the lack of data regarding optimal temperature settings in children, this study aimed to evaluate the effects of HFNC temperature settings primarily on patient comfort and secondarily on vital parameters. Materials and Methods: A total of 60 patients aged 3 months to 18 years who underwent HFNC treatment between July 2025 and February 2026 at Marmara University Pendik Training and Research Hospital were included. Baseline vital parameters and comfort levels were recorded before the initiation of HFNC. The COMFORT Scale and Visual Analog Scale (VAS) were utilized to determine comfort levels. Patients were divided into two groups: Group 1 followed a temperature reduction protocol, while Group 2 followed a temperature escalation protocol. Each temperature level was maintained for 30 minutes, and measurements were repeated at the end of each period. Results: Of the included patients, 60% (n=36) were male and 40% (n=24) were female, with a median age of 3.8 years (IQR: 1.2–12.5 years). Age distribution was as follows: 35% (n=21) aged 3 months to 2 years, 33.3% (n=20) aged 2 to 12 years, and 31.7% (n=19) aged 12 to 18 years. Patients were followed in the pediatric emergency department (70%, n=42), pediatric intensive care unit (18.3%, n=11), and pediatric ward (11.7%, n=7). Prior to HFNC, 18.3% (n=11) required no respiratory support, while 41.7% (n=25) were on simple oxygen masks, 21.7% (n=13) on reservoir masks, 8.3% (n=5) on invasive mechanical ventilation, 6.7% (n=4) on nasal cannulas, and 3.3% (n=2) on BiPAP. The effect of HFNC temperature settings on body temperature was not statistically significant. For the COMFORT score, the main effect of temperature was not significant, but the interaction was significant. The strongest interaction was observed in VAS scores, demonstrating that comfort response to temperature changes is highly group-dependent, with a larger effect size compared to other variables. A significant group-temperature interaction was also found for HR; while HR tended to decrease with increasing temperature in the Baseline-37 group, it increased in the Baseline-29/31 group. For diastolic blood pressure, only the main effect of temperature was significant, with a decrease of approximately 2–3 mmHg observed between and . For RR, the main effect of time was strongly significant, while the group-temperature interaction was not. Conclusion: Our findings indicate that temperature changes in HFNC therapy exert differential effects on comfort and cardiac response depending on the initial temperature setting. No significant effects were observed on objective oxygenation parameters or respiratory rate. The effect sizes ranged from small to medium, with the most prominent impact observed in VAS scores.