Üriner sistem enfeksiyonlarının kliniğimizdeki doğum ve yenidoğanlar üzerine etkisi
The effect of urinary tract infections on births and neonates in our clinic
  1. Tez No: 1002829
  2. Yazar: HALİL UTKU DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Üriner Sistem Enfeksiyonu, Asemptomatik Bakteriüri, Preterm Doğum, Neonatal Sonuçlar, Pregnancy, Urinary Tract Infection, Asymptomatic Bacteriuria, Preterm Birth, Neonatal Outcomes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde takip edilen gebelerde üriner sistem enfeksiyonlarının (ÜSE) sıklığını belirlemek ve bu enfeksiyonların doğum ile yenidoğan sonuçları üzerindeki etkilerini retrospektif olarak araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 01/01/2023 ile 01/09/2025 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde doğum yapan 1397 gebenin verileri dahil edilmiştir. Hastalar, idrar kültüründe ≥ 100.000 cfu/ml üreme olanlar“Kültür Pozitif”(n=85) ve tam idrar tetkiki (TİT) bulgularıyla ÜSE tanısı alan ancak kültürü negatif olanlar (n=249)“Kültür Negatif”olarak gruplandırılmıştır. İstatistiksel analiz için Mann-Whitney U testi kullanılmış ve p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 1397 gebenin 642'sinde (%46) TİT bulgularına göre ÜSE saptanmış; 85'inde (%6,1) idrar kültüründe üreme tespit edilmiştir. ÜSE olan; kültür pozitif ve kültür negatif gruplar arasında hasta yaşı, gravida ve parite açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Neonatal sonuçlar incelendiğinde; doğum haftası, doğum kilosu, 1. ve 5. dakika APGAR skorları, preterm doğum oranı, düşük doğum ağırlığı oranı açısından iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Yenidoğan yoğun bakım ünitesi (YYBÜ) yatış ihtiyacı (p<0,05) açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda, gebelikte saptanan idrar kültürü pozitifliğinin, incelenen maternal ve neonatal sonuçlar üzerinde istatistiksel olarak kültür negatif ÜSE olan gebelerin bebeklerinin, kültür pozitif ÜSE olan gebelerin bebeklerine göre yoğun bakım yatış oranlarının anlamlı şekilde farklı olduğu tespit edilmiştir. Ancak kültür pozitif grupta doğum haftası, doğum kilosu ve APGAR skorlarında gözlenen düşük eğilimler klinik açıdan önemlidir. Antimikrobiyal direnç artan bir sorun olup, ÜSE yönetiminde kültür-duyarlılık temelli tedavi yaklaşımları kritik önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the frequency of urinary tract infections (UTIs) in pregnant women followed at Mersin University Faculty of Medicine Hospital and to retrospectively investigate the effects of these infections on birth and neonatal outcomes. Material and Methods: Data from 1,397 pregnant women who delivered at Mersin University Faculty of Medicine between January 1, 2023, and September 1, 2025 were included in the study. Patients were grouped as“Culture Positive”(n=85) if their urine culture showed ≥100,000 cfu/ml growth, and“Culture Negative”(n=249) if they were diagnosed with UTI based on complete urinalysis (CUT) findings but had negative cultures. Statistical analysis was performed using the Mann-Whitney U test, with p<0.05 considered significant. Results: Of the 1,397 pregnant women participating in the study, 642 (46%) were diagnosed with UTI based on TIT findings, and 85 (6.1%) had positive urine cultures. No statistically significant difference was found between the culture-positive and culture-negative groups with UTI in terms of patient age, gravida, and parity (p>0.05). Neonatal outcomes revealed no significant difference between the two groups in terms of gestational age, birth weight, 1- and 5-minute APGAR scores, preterm birth rate, or low birth weight rate. A statistically significant difference was found between the two groups in terms of the need for neonatal intensive care unit (NICU) admission (p<0.05). Conclusion: In our study, it was determined that urine culture positivity detected during pregnancy had a statistically significant effect on maternal and neonatal outcomes. The intensive care unit admission rates for infants of pregnant women with culture-negative UTI were significantly different compared to infants of pregnant women with culture-positive UTI. However, the observed lower trends in gestational age, birth weight, and APGAR scores in the culture-positive group are clinically significant. Antimicrobial resistance is a growing problem, and culture-sensitivity-based treatment approaches are critical in the management of UTIs.