Polikistik over sendromluüreme çağındaki kadınlarda vücut algısı vemetabolik durumun cinsel istek üzerindeki etkisi
The effect of body image and metabolic status on sexualdesire in women of reproductive age with polycysticovary syndrome
- Tez No: 1002884
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLHAN GÜNEŞ ELÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, cinsel işlev bozukluğu, insülin direnci, beden algısı, HOMA-IR, polycystic ovary syndrome, female sexual dysfunction, insulin resistance, body image, HOMA-IR
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
POLİKİSTİK OVER SENDROMLU ÜREME ÇAĞINDAKİ KADINLARDA VÜCUT ALGISI VE METABOLİK DURUMUN CİNSEL İSTEK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Amaç: Bu araştırmanın amacı, Polikistik Over Sendromu (PKOS) tanılı üreme çağındaki kadınlarda metabolik parametrelerin ve beden algısı düzeyinin kadın cinsel fonksiyonları üzerindeki belirleyici rolünü ve aralarındaki ilişkiyi analiz etmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Rotterdam Kriterleri'ne göre PKOS tanısı almış, 18-45 yaş aralığında, cinsel olarak aktif 193 kadın katılımcı ile kesitsel tipte yürütülmüştür. Katılımcılar, kliniğe başvuru kayıtları retrospektif olarak taranarak klinik ve laboratuvar verileri eksiksiz olan olgular arasından ardışık örnekleme yöntemiyle belirlenmiş; belirlenen olgulara psikoseksüel değerlendirme amacıyla FSFI ve BAS anketleri yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Olguların verileri; hormonal profili oluşturan LH (mIU/mL), FSH (mIU/mL), Estradiol (pg/mL), Prolaktin (ng/mL), Total Testosteron (ng/dL), Serbest Testosteron (pg/mL), SHBG (nmol/L), DHEA-S (µg/dL), AMH (ng/mL); metabolik durumu yansıtan Açlık Glukozu (mg/dL), Açlık İnsülini (µIU/mL), HOMA-IR, HbA1c (%), Total Kolesterol (mg/dL), LDL (mg/dL), HDL (mg/dL) ve Trigliserid (mg/dL) parametreleri üzerinden analiz edilmiştir. Fiziksel ölçüm olarak Vücut Kitle İndeksi (VKİ, kg/m²) kaydedilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde Spearman korelasyon, Mann-Whitney U, Ki-kare, binary lojistik regresyon ve çoklu doğrusal regresyon yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan PKOS'lu kadınların %18,6'sında cinsel işlev bozukluğu riski (FSFI < 26,55) saptanmıştır. İnsülin düzeyi (rho=-0,208; p=0,008) ve HOMA-IR (rho=-0,221; p=0,005) ile cinsel işlev puanları arasında negatif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde HOMA-IR'nin düşük FSFI skoru için bağımsız bir risk faktörü olduğu (OR=1,112; p=0,036) saptanmış; çoklu doğrusal regresyon modelinde ise FSFI toplam puanını belirleyen tek anlamlı bağımsız değişken olarak öne çıkmıştır (β=-0,410; p<0,001). VKİ'nin beden algısını belirgin düzeyde olumsuz etkilediği (rho=-0,376; p<0,001), bozulan beden xiii algısının ise cinsel işlev bozukluğu riskini bağımsız olarak artırdığı (OR=0,920; p=0,047) belirlenmiştir. Ayrıca, yüksek serbest testosteron düzeyinin paradoksal biçimde cinsel işlevi olumsuz etkilediği (rho=-0,248; p=0,023) ve cinsel işlev bozukluğu riski taşıyan grupta AMH düzeylerinin anlamlı ölçüde yüksek olduğu (7,69 ± 3,21 ng/mL'ye karşı 6,18 ± 2,93 ng/mL; p=0,012) saptanmıştır. Sonuç: PKOS tanılı kadınlarda cinsel işlev düzeyi; yalnızca hormonal bir yanıt olmayıp metabolik kontrol (özellikle insülin direnci) ve psikoseksüel algı (beden imajı) ile doğrudan ve bağımsız biçimde ilişkilidir. HOMA-IR ve BAS, cinsel işlev bozukluğu için en güçlü bağımsız belirleyiciler olarak saptanmıştır. Yüksek serbest testosteronun cinsel işlev üzerindeki paradoksal olumsuz etkisi, PKOS'taki hiperandrojenizmin psikoseksüel boyutuna dikkat çekmektedir. Klinik pratikte, PKOS yönetiminin yalnızca metabolik ve hormonal parametrelerle sınırlı tutulmaması; beden imajının rutin olarak değerlendirilmesi ve insülin direncinin erken dönemde tedavi edilmesinin cinsel yaşam kalitesini de olumlu etkileyeceği konusunda hastaların bilgilendirilmesi ve bu hedeflerin tedavi planına dahil edilmesi önerilmektedir. Bu doğrultuda multidisipliner bir yaklaşım bir tercih değil, temel bir gereklilik haline gelmektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF BODY IMAGE AND METABOLIC STATUS ON SEXUAL DESIRE IN WOMEN OF REPRODUCTIVE AGE WITH POLYCYSTIC OVARY SYNDROME Objective: This study aimed to analyze the determinant role of metabolic parameters and body image on female sexual function in women of reproductive age diagnosed with Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). Materials and Methods: This cross-sectional study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology, Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, with 193 sexually active women aged 18-45 years diagnosed with PCOS according to the Rotterdam Criteria. Participants were identified through retrospective screening of clinical records; those with complete clinical and laboratory data were selected by consecutive sampling, and the Female Sexual Function Index (FSFI) and Body Appreciation Scale (BAS) were administered via face-to-face interviews. Data were analyzed using hormonal parameters including LH (mIU/mL), FSH (mIU/mL), estradiol (pg/mL), prolactin (ng/mL), total testosterone (ng/dL), free testosterone (pg/mL), SHBG (nmol/L), DHEA-S (µg/dL), and AMH (ng/mL); metabolic parameters including fasting glucose (mg/dL), fasting insulin (µIU/mL), HOMA-IR, HbA1c (%), total cholesterol (mg/dL), LDL (mg/dL), HDL (mg/dL), and triglycerides (mg/dL); and body mass index (BMI, kg/m²). Statistical analyses included Spearman correlation, Mann-Whitney U, chi-square, binary logistic regression, and multiple linear regression. Results: Sexual dysfunction risk (FSFI < 26.55) was identified in 18.6% of participants. Significant negative correlations were found between FSFI scores and both insulin level (rho=-0.208; p=0.008) and HOMA-IR (rho=-0.221; p=0.005). Multivariable logistic regression identified HOMA-IR as an independent risk factor for low FSFI score (OR=1.112; p=0.036), while multiple linear regression identified it as the sole significant independent predictor of total FSFI score (β=-0.410; p<0.001). BMI was significantly associated with poorer body image (rho=-0.376; p<0.001), and impaired body image independently increased the risk of sexual dysfunction (OR=0.920; p=0.047). Additionally, elevated free testosterone paradoxically impaired xv sexual function (rho=-0.248; p=0.023), and AMH levels were significantly higher in the low FSFI group (7.69 ± 3.21 ng/mL vs. 6.18 ± 2.93 ng/mL; p=0.012). Conclusion: Sexual function in women with PCOS is directly and independently associated not only with hormonal status but also with metabolic control (particularly insulin resistance) and psychosexual perception (body image). HOMAIR and BAS were identified as the strongest independent determinants of sexual dysfunction. The paradoxical negative effect of elevated free testosterone on sexual function highlights the psychosexual dimension of hyperandrogenism in PCOS. In clinical practice, PCOS management should extend beyond metabolic and hormonal parameters; patients should be informed that routine assessment of body image and early treatment of insulin resistance may also improve sexual quality of life. A multidisciplinary approach is therefore not a preference but a fundamental necessity.