Rozasea hastalarında serum isthmin-1 ve insülin düzeylerinin ölçümü ve hastalık şiddeti ile ilişkisi
Measurement of serum isthmin-1 and insulin levels in patients with rosacea and their association with disease severity
  1. Tez No: 1002888
  2. Yazar: ASLIHAN ÖZGE AKICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE GÖÇER GÜROK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Rozasea, Istmin-1, İnsülin, Rosacea, Isthmin-1, Insulin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Rozasea; tekrarlayan kızarıklık atakları, kalıcı eritem, telanjiektazi, papül-püstüller ve bazı olgularda fimatöz değişikliklerle seyreden, kronik inflamatuvar bir dermatozdur. Son yıllarda rozaseanın yalnızca lokal bir deri hastalığı olmadığı; insülin direnci, metabolik sendrom ve kardiyovasküler risklerle ilişkili olabileceği yönünde artan kanıtlar bulunmaktadır. Bu tez çalışmasının temel amacı, rozasea tanılı hastalarda bazı metabolik parametreleri ve Istmin-1 (ISM-1) düzeyini değerlendirmek; rozaseada bu parametrelerin ayırt edici gücünü incelemek ve rozasea şiddeti ile ilişkilerini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2025–Ekim 2025 tarihleri arasında dermatoloji polikliniğine başvuran rozasea tanılı 57 hasta ile kontrol grubu olarak yaş ve cinsiyet açısından benzer özelliklere sahip 57 sağlıklı gönüllü olmak üzere toplam 114 katılımcı çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri; yaş, boy, kilo vücut kitle indeksi (VKİ), eğitim durumu, meslek, medeni hal ve alkol kullanımı açısından sorgulanmıştır. Rozasea hastalarında hastalık süresi, dermatolojik muayene bulguları ve klinik özellikler kaydedilmiştir. Hastalık şiddetinin değerlendirilmesinde Rosacea Alan ve Şiddet İndeksi (RASI) kullanılmıştır. Açlık kan glukozu, C-reaktif protein (CRP), eritrosit sedimentasyon hızı (ESR), kan lipid düzeyleri ve hemogram parametreleri gibi biyokimyasal verilere hasta dosyalarından yapılan arşiv taraması ile ulaşılmıştır. Başvuru sırasında rutin tetkikler için alınan kan örneklerine ek olarak tüm katılımcılardan venöz kan örneği alınmıştır. Alınan örneklerden elde edilen serumlarda ISM-1 ve insülin düzeyleri Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) yöntemi kullanılarak ölçülmüştür. İnsülin direnci ise Homeostasis Model Assessment for Insulin Resistance (HOMA-IR) yöntemi ile hesaplanmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi IBM SPSS Statistics v23 yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiş ve p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Toplam 114 katılımcının %83,3'ü kadın, %16,7'si erkektir. Gruplar arasında cinsiyet dağılımı ve yaş açısından anlamlı fark yoktur. Kontrol grubunun boy ve kilo ortalamaları vaka grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur; buna karşın VKİ açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Rozasea grubunda hastalık süresi ortalama ~3,86 yıl (ortanca 2 yıl) bulunmuş; RASI ortalaması ~12,97 (ortanca 9,8) olarak hesaplanmıştır. Rozasea grubunda kontrol grubuna kıyasla; açlık glukozu daha yüksek (p=0,026), ESR daha yüksek (p=0,006), beyaz kan hücresi (WBC) daha yüksek (p=0,038), insülin belirgin daha yüksek (p<0,001), HOMA-IR belirgin daha yüksek (p<0,001) saptanmıştır. Buna karşılık CRP, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), trigliserit (TG), yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), total kolesterol (TK), hemoglobin (HGB) ve platelet (PLT) açısından anlamlı fark yoktur. Gruplar arasında ISM-1 düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,885). Ayrıca ROC analizinde de ISM-1 için ayırt edici bir değer elde edilmemiştir (AUC=0,508; p=0,885). Sonuç: Bu çalışmada rozasea hastalarında insülin direnci göstergelerinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğu ve HOMA-IR'in rozasea varlığını bağımsız olarak öngörebilen bir parametre olduğu saptanmıştır. ROC analizinde HOMA-IR (≥2,75) ve insülin (≥12,95) için orta düzeyde ayırt edici performans elde edilmesi, bu parametrelerin rozasea ile ilişkili metabolik risk değerlendirmesinde klinik olarak yol gösterici olabileceğini düşündürmektedir. Buna karşın ISM-1 düzeyleri grup karşılaştırması ve ROC analizinde tanısal değer göstermemiştir. Bununla birlikte regresyon analizinde gözlenen olası azaltıcı etki, ISM-1'in metabolik süreçlerde potansiyel kompansatuvar bir rolü olabileceğini düşündürmektedir. Rozasea grubunda RASI ile ISM-1, HOMA-IR, insülin ve glukoz düzeyleri arasında anlamlı korelasyon saptanmamış, bu durum metabolik değişikliklerin hastalık varlığı ile ilişkili olabileceğini ancak klinik şiddeti doğrudan yansıtmayabileceğini düşündürmüştür. Elde edilen bulgular, rozasea hastalarının dermatolojik değerlendirmeye ek olarak metabolik açıdan da incelenmesinin yararlı olabileceğini göstermekte olup, konunun daha geniş örneklemli ve prospektif çalışmalarla araştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Rosacea is a chronic inflammatory dermatosis characterized by recurrent flushing attacks, persistent erythema, telangiectasia, papules–pustules, and in some cases phymatous changes. In recent years, increasing evidence suggests that rosacea is not merely a localized skin disease but may also be associated with insulin resistance, metabolic syndrome, and cardiovascular risks. The primary aim of this thesis was to evaluate certain metabolic parameters and Isthmin-1 (ISM-1) levels in patients diagnosed with rosacea, to examine the discriminative power of these parameters in predicting the presence of rosacea, and to determine their relationships with rosacea severity. Materials and Methods: A total of 114 participants were included in the study, consisting of 57 patients diagnosed with rosacea who presented to the dermatology outpatient clinic between January 2025 and October 2025, and 57 healthy volunteers with similar age and sex characteristics as the control group. Sociodemographic characteristics of the participants, including age, height, weight, body mass index (BMI), educational status, occupation, marital status, and alcohol consumption, were recorded. In rosacea patients, disease duration, dermatological examination findings, and clinical characteristics were documented. The Rosacea Area and Severity Index (RASI) was used to assess disease severity. Biochemical data such as fasting blood glucose, C-reactive protein (CRP), erythrocyte sedimentation rate (ESR), blood lipid levels, and hemogram parameters were obtained through archival review of patient files. In addition to blood samples taken for routine tests at the time of admission, venous blood samples were collected from all participants. ISM-1 and insulin levels in the serum obtained from these samples were measured using the Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) method. Insulin resistance was calculated using the Homeostasis Model Assessment for Insulin Resistance (HOMA-IR) method. Statistical analyses of the obtained data were performed using IBM SPSS Statistics v23 software, and p<0.05 was considered statistically significant. Results: Of the total 114 participants, 83.3% were female and 16.7% were male. There was no significant difference between the groups in terms of sex distribution or age. The mean height and weight of the control group were significantly higher than those of the case group; however, no significant difference was found between the groups in terms of BMI. In the rosacea group, the mean disease duration was approximately ~3.86 years (median 2 years), and the mean RASI score was calculated as ~12.97 (median 9.8). Compared with the control group, the rosacea group had higher fasting glucose levels (p=0.026), higher ESR (p=0.006), higher white blood cell (WBC) counts (p=0.038), markedly higher insulin levels (p<0.001), and significantly higher HOMA-IR values (p<0.001). In contrast, there were no significant differences between the groups in terms of CRP, low-density lipoprotein (LDL), triglycerides (TG), high-density lipoprotein (HDL), total cholesterol (TC), hemoglobin (HGB), and platelet (PLT). No significant difference was found between the groups in terms of ISM-1 levels (p=0.885). Additionally, ROC analysis did not yield a discriminative value for ISM-1 (AUC=0.508; p=0.885). Conclusion: In this study, indicators of insulin resistance were found to be significantly higher in rosacea patients compared with the control group, and HOMA-IR was identified as a parameter that independently predicts the presence of rosacea. The moderate discriminative performance obtained for HOMA-IR (≥2.75) and insulin (≥12.95) in ROC analysis suggests that these parameters may be clinically useful in the evaluation of metabolic risks associated with rosacea. However, ISM-1 levels did not demonstrate diagnostic value in group comparison or ROC analysis. Nevertheless, the possible reducing effect observed in regression analysis suggests that ISM-1 may have a potential compensatory role in metabolic processes. No significant correlation was detected between RASI and ISM-1, HOMA-IR, insulin, or glucose levels in the rosacea group, suggesting that metabolic changes may be associated with the presence of the disease but may not directly reflect its clinical severity. The findings indicate that, in addition to dermatological evaluation, metabolic assessment of rosacea patients may be beneficial, and further investigation with larger sample sizes and prospective studies is required.