Psöriazis tanısı almış hastalarda EGC (immatür granülosit) yeni bir inflamasyon ve psöriazis şiddet belirteci olarak kullanılabilir mi?
Can EGC (immature granulocyte) used as a new inflammation and psoriasis severity marker in patients diagnosed with psoriasis?
- Tez No: 1002889
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: İmmatür granülosit, EGC(10³/μl), EGC %, PAŞİ, Psöriazis, Immature granulocyte, EGC (10³/μl), EGC%, PASI, Psoriasis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Psöriazis; özelikle ekstremite ekstensör bölgeleri, saçlı deri ve presakral alanda papüloskuamöz lezyonlarla seyreden, tırnak ve eklem tutulumunun da olabileceği kronik inflamatuar bir hastalıktır. Hastalığın gelişiminde genetik, çevresel ve immünolojik faktörler önemli rol oynamaktadır. Hastalığın şiddeti vücut yüzey alanı tutulumu (VYA), psöriazis alan şiddet indeksi (PAŞİ) veya doktorun global değerlendirmesi (DGD) gibi ölçeklerle ifade edilmektedir. Hastalığı öngörmede ve şiddetini tahmin etmede kesinleşmiş bir laboratuvar parametresi bulunmamaktadır. İnflamasyonun temel rol oynuyor olması hastalıkla ilişkili olarak CRP (C-reaktif protein), ESR(Eritrosit sedimentasyon hızı), NLR (Nötrofil lenfosit oranı), SII (Sistemik immün inflamasyon indeksi) ve PIV (Pan immün inflamasyon değeri) gibi çeşitli inflamasyon parametrelerinin araştırılmasına neden olmuştur. EGC (Early granuloycte cell); immatür granülositleri ifade eden, sistemik enfeksiyon ve inflamasyon durumlarında otomatize sistemlerle tam kan sayımı içinde sayı ve yüzde olarak belirlenebilen bir parametredir. Bazı inflamatuar ve enfeksiyöz hastalıklarla arasındaki ilişki çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Biz de psöriazisin inflamatuar patogenezine dayanarak immatür granülositlerin sayı ve yüzdesinin psöriaziste erken belirteç ve şiddetin göstergesi olarak kullanılabilirliğini araştırmak için EGC(10³/μl) ve EGC%'sinin psöriazisle ilişkisini, PAŞİ ile korelasyonunu incelemeyi ve bu ilişkiyi ESR, CRP, SII, NLR, PIV gibi inflamasyon belirteçleri ile karşılaştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 50 psöriazis hastası ve 50 sağlıklı birey dahil edildi. Hastaların sosyal, demografik ve klinik özellikleri, PAŞİ değerleri, VKİ (Vücut kitle indeksi) değerleri kaydedildi. Kontrol grubunun sosyal, demografik özellikleri, VKİ değerleri kaydedildi. Hasta grubu ve kontrol grubunu oluşturan bireylerin rutin istenen tam kan sayımı, CRP ve ESR sonuçları kaydedildi ve tam kan sayımı Beckman Coulter DXH-800 (Beckman Coulter, Inc., Miami, FL, USA) ile çalışılıp immatür granülosit (IG) sayı ve yüzdesini ifade eden EGC(10³/μl) ve EGC%'si değerleri kayıt edildi. SII (SII= platelet x nötrofil/ lenfosit), NLR (nötrofil/lenfosit oranı), PIV [(trombosit x monosit x nötrofil)/ lenfosit] hesaplanarak kaydedildi. Veriler R programı V4.4.1 ve Jamovi 2.7.6 ile analiz edildi. Normal dağılıma uygunluk Kolmogorov Smirnov testi ile incelendi. İki gruplarda normal dağılma uymayan verilerin analizinde Mann Whitney U testi kullanıldı. İkili gruplarda normal dağılıma uyan verilerin karşılaştırılmasında bağımsız örneklerde T testi kullanıldı. Kategorik değişkenler arasındaki bağlantının incelenmesinde Fisher's Exact testi, Yates Düzeltmesi ve Pearson ki kare testleri kullanıldı. Normal dağılıma uymayan nicel değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesinde Spearman's rho korelasyonu kullanıldı. Hastalığı öngörmede parametrelere ait kesme değeri ROC (Receiver Operating Characteristic) analizi ile yapıldı. Bağımsız değişkenlerin hastalık riski ihtimali üzerindeki etkisi Binary Lojistik Regresyon analizi ile incelendi. Bulgular: Hasta grubunda ortalama yaş değeri 45,88 iken kontrol grubunda 45,44 olarak elde edildi. Hasta ve kontrol grubu 36 erkek(%72) ve 14 kadından (%28) oluşuyordu. Hasta grubunda sigara içme oranı daha fazlaydı ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,001). Hasta grubunda alkol kullanım oranı daha fazlaydı ancak bu fark istatiksel olarak anlamlı değildi(p=0,269). Hasta ve kontrol grubu arasında VKİ değerlerine bakıldığında hasta grubunda istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha yüksek değerler bulundu(p=0,009). Hastaların PAŞİ değerleri incelendiğinde ortanca PAŞİ değeri 10,7 olarak belirlendi. Hasta grubunda ailede psöriazis öyküsü olanlar hastaların %30'unu oluşturmaktaydı. Hasta ve kontrol grubu arasında ESR, nötrofil sayısı, monosit sayısı, trombosit sayısı, SII, PIV, EGC(10³/μl) ve EGC %'leri istatiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi. Hasta grubunda ortanca CRP(mg/l) değeri istatiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha yüksekti (p=0,027). Hasta grubunda lenfosit sayısı istatiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha düşüktü p=0,005). Hasta grubunda ortanca NLR değeri istatistiksel olarak anlamlı bir fark olacak şekilde daha yüksekti (p=0,018). ESR, CRP, NLR, SII, EGC(10³/μl) ve EGC %'leri ile PAŞİ arasında anlamlı bir ilişki gösterilemedi. PIV ile PAŞİ arasında pozitif zayıf anlamlı bir korelasyon saptandı. Çalışmamızda değerlendirdiğimiz parametreler içerisinde NLR, CRP, EGC% ve lenfosit sayısı hastalığı öngörmede anlamlı; EGC(10³/μl), ESR, SII ve PIV ise hastalığı öngörmede anlamsız olarak bulundu. Hastalığı öngörmede anlamlı olan bu parametreler kendi içinde değerlendirildiğinde birbirine üstünlükleri gösterilemedi. Sonuç: Çalışmamızda EGC(10³/μl) ve EGC %'si hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık göstermedi ancak EGC%'sinin hastalığı öngörmede; birçok çalışmada psöriazis ile ilişkisi gösterilmiş olan CRP ve NLR ile aynı performansı göstermesi EGC%'sinin psöriaziste umut vaat eden bir belirteç olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak EGC%'sinin psöriazis belirteci olarak kullanılma durumunu net belirtebilmek için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Psoriasis is a chronic inflammatory disease characterized by papulosquamous lesions, predominantly affecting the extensor surfaces of the extremities, scalp, and presacral area, and may also involve the nails and joints. Genetic, environmental, and immunological factors play a significant role in its pathogenesis of the disease. Disease severity is assessed using scales such as body surface area involvement (BSA), the Psoriasis Area and Severity Index (PASI), or the Physician's Global Assessment (PGA). Currently, there is no established laboratory parameter that can reliably predict disease occurrence or severity. The fundamental role of inflammation has led to the investigation of various inflammatory parameters associated with the disease, such as C-Reactive Protein (CRP), Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR), Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLR), Systemic Immune-Inflammation Index (SII), and Pan-Immune-Inflammation Value (PIV). Early Granulocyte Cells (EGC) represent immature granulocytes and serve as a parameter that can be determined as a count and percentage within a Complete Blood Count (CBC) using automated systems during systemic infection and inflammation. Its relationship with certain inflammatory and infectious diseases has been demonstrated in various studies. Based on the inflammatory pathogenesis of psoriasis, we aimed to investigate the utility of immature granulocyte count and percentage as early markers and indicators of disease severity by examining the relationship of EGC (10³/μl) and EGC% with psoriasis and their correlation with PASI, while comparing these associations with inflammatory markers such as ESR, CRP, SII, NLR, and PIV. Materials and Method: The study included 50 psoriasis patients and 50 healthy individuals. The social, demographic, and clinical characteristics, PASI scores, and BMI(Body mass index) values of the patients were recorded. For the control group, social and demographic characteristics and BMI values were recorded. Routinely requested Complete Blood Count (CBC), CRP, and ESR results were recorded for individuals in both the patient and control groups. The CBC was analyzed using a Beckman Coulter DXH-800 (Beckman Coulter, Inc., Miami, FL, USA), and EGC (10³/μl) and EGC% values, representing the immature granulocyte (IG) count and percentage, were recorded. SII (platelet x neutrophil/lymphocyte), NLR (neutrophil-to-lymphocyte ratio), and PIV [(platelet x monocyte x neutrophil)/ lymphocyte] were calculated and recorded. Data were analyzed using R software version 4.4.1 and Jamovi version 2.7.6. Conformity to normal distribution was assessed using the Kolmogorov-Smirnov test. The Mann-Whitney U test was used for the analysis of non-normally distributed data in two-group comparisons, while the independent samples t-test was used to compare normally distributed data. The Fisher's Exact test, Yates's Correction, and Pearson's Chi-square tests were used to examine the association between categorical variables. Spearman's rho correlation was used to examine the relationship between non-normally distributed quantitative variables. ROC (Receiver Operating Characteristic) analysis was performed to determine the cut-off values of the parameters for predicting the disease. The effect of independent variables on the probability of disease risk was examined using Binary Logistic Regression analysis. Spearman's rho correlation was used to examine the relationship between non-normally distributed quantitative variables. ROC (Receiver Operating Characteristic) analysis was performed to determine the cut-off values of the parameters for predicting the disease. The effect of independent variables on the probability of disease risk was examined using Binary Logistic Regression analysis. Results: The mean age was 45.88 years in the patient group and 45.44 years in the control group. Both the patient and control groups consisted of 36 males (72%) and 14 females (28%). The smoking rate was higher in the patient group, and this difference was statistically significant (p=0.001). Although the rate of alcohol consumption was higher in the patient group, this difference was not statistically significant (p=0.269). When BMI values were compared between the patient and control groups, significantly higher values were observed in the patient group (p=0.009). Patients' PASI values were examined, and the median PASI value was determined to be 10.7. In the patient group, those with a family history of psoriasis comprised 30% of the patients. There were no statistically significant differences between the patient and control groups in terms of ESR, neutrophil count, monocyte count, platelet count, SII, PIV, EGC (10³/µL), and EGC%. The median CRP (mg/L) value was significantly higher in the patient group (p=0.027). The lymphocyte count was significantly lower in the patient group (p=0.005). The median NLR value was significantly higher in the patient group (p=0.018). No significant relationship was found between PASI and ESR, CRP, NLR, SII, EGC (10³/μl), or EGC%. A weak positive significant correlation was detected between PIV and PASI. Among the parameters evaluated in our study, NLR, CRP, EGC%, and lymphocyte count were found to be significant in predicting the disease, while EGC (10³/μl), ESR, SII, and PIV were not significant. When these significant predictive parameters were evaluated among themselves, no superiority of one over the others was observed. Conclusion: In our study, EGC (10³/μl) and EGC% did not show a significant difference between the patient and control groups. However, the fact that EGC% demonstrated comparable performance in predicting the disease to CRP and NLR—whose association with psoriasis has been shown in many studies—suggests that EGC% is a promising marker for psoriasis. Nevertheless, further comprehensive studies are required to clearly establish the utility of EGC% as a biomarker for psoriasis.