Tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinde e-fast eğitiminin tanısal yeterlilik üzerine etkisi: Prospektif ön test ve son test değerlendirmesi
The effect of e-fast training on diagnostic competence among final-year medical students: A prospective pre-test and post-test study
  1. Tez No: 1002930
  2. Yazar: TÜRKAN KURULDAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÖRÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil tıp, Eğitim, Ultrasonografi, Ultrasonography, FAST, Medical Education, Emergency medicine, Education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tıp fakültesi son sınıf öğrencilerine verilen yapılandırılmış teorik ve pratik E-FAST eğitiminin öğrencilerin bilgi düzeyi, ultrason görüntülerini tanıma ve yorumlama becerileri üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif, gözlemsel ve tanımlayıcı nitelikte planlandı. Araştırmaya Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinden gönüllü olan 120 katılımcı dahil edildi. Katılımcılara E-FAST prensipleri, görüntüleme anatomisi ve klinik uygulamaları içeren 4 saatlik teorik eğitim ve eğitmen eşliğinde 4 saatlik pratik eğitim verildi. Eğitim öncesinde ve sonrasında acil servise başvurmuş hastalardan elde edilen ultrasonografi görüntüleri kullanıldığı çoktan seçmeli bir bilgi testi uygulanarak öğrencilerin bilgi düzeyi değerlendirildi. Ayrıca hazırlık aşaması becerileri ve E-FAST inceleme bölgelerine yönelik uygulama performansları standart değerlendirme formları kullanılarak değerlendirildi. İstatistiksel analizler SPSS 27.0 programı kullanılarak gerçekleştirildi. Kategorik veriler yüzde ve frekans olarak ifade edilirken, sürekli değişkenler ortalama ± standart sapma şeklinde sunuldu. Ön test ve son test arasındaki değişim McNemar testi ve eşleştirilmiş t-test kullanılarak değerlendirildi Bulgular: Eğitim öncesi ortalama test puanı 17,71±3,53 iken eğitim sonrasında 25,21±2,83 olarak saptandı ve bu artış istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0,001). Vaka temelli soruların büyük çoğunluğunda eğitim sonrası doğru yanıt oranlarında anlamlı artış gözlendi. Uygulama değerlendirmelerinde en yüksek başarı torasik alanda görülürken en yüksek hatalı değerlendirme perikardiyal bölgede saptandı. Sonuç: Yapılandırılmış teorik ve pratik E-FAST eğitimi, tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin ultrason temelli tanısal bilgi ve becerilerinde anlamlı gelişme sağlamaktadır. Bu bulgular, ultrason eğitiminin mezuniyet öncesi tıp müfredatına entegre edilmesinin öğrencilerin klinik tanı süreçlerine katkı sağlayabileceğini göstermektedir. Anahtar Kelimler: Ultrasonografi, Travma için Ultrasonografi ile Hızlı Değerlendirme (FAST), Tıp Eğitimi
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of this study was to evaluate the impact of structured theoretical and practical E-FAST training on the knowledge level and ultrasound image interpretation skills of final-year medical students. Methods: This prospective, observational, and descriptive study included 120 volunteer final-year medical students from Tekirdağ Namık Kemal University. Participants received 4 hours of theoretical and 4 hours of hands-on practical training under instructor supervision. Students' knowledge levels were assessed before and after the training using a multiple-choice test based on ultrasond images obtained from patients admitted to emergency department. In addition, preparation skills and performance in E-FAST examination areas were evaluated using standardized assessment forms. Statistical analyses were performed using SPSS 27.0 software. Categorical data were expressed as percentages and frequencies, while continuous variables were presented as mean ± standard deviation. Changes between pre-test and post-test results were analyzed using the McNemar test and the paired t-test. Results: The mean test score increased from 17.71±3.53 before training to 25.21±2.83 after training, indicating a highly significant improvement (p<0.001). Accuracy in case-based questions increased significantly following the interventeion. While the highest success rate was observed in the thoracic area, the highest error rate was identified in the pericardial region. Conclusion: The structured theoretical and practical E-FAST training programme has been shown to have a significant impact on the ultrasound-based diagnostic knowledge and skills of final-year medical students. The findings of this study indicate that the integration of ultrasound training into the pre-graduation medical curriculum can contribute to students' clinical diagnostic processes.