Çağdaş ek müze yapılarında anlamın göstergebilimsel yaklaşımla değerlendirilmesi
Evaluating meaning in contemporary museum extensions through a semiotic approach
  1. Tez No: 1002941
  2. Yazar: FATMA KADER SUBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HARE KILIÇASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Cephe, Göstergebilimsel analiz, Kültürel göstergeler, Müzeler, Çağdaş ekler, Facade, Semiotic analysis, Cultural indicator, Museums, Contemporary inserts
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
Özet
İletişim, insanın ortaya çıkışıyla başlayan ve sözel ifadelerin yanı sıra beden dili, jestler, mimikler ve görsel sembollerle çeşitlenen temel bir süreçtir. Bu sürecin maddileşmesiyle mimarlık, toplumda anlamlı etkileşimlerin kalıcı ve somut biçimde ortaya çıktığı bir iletişim aracı haline gelmiştir. Mimari yapılar; toplumun kültürel, sosyal, politik ve ekonomik değerleri yansıtarak kullanıcıya işlevsel, estetik ve simgesel mesajlar taşır. Tezin amacı, çağdaş ek yapıların toplumların birbirleriyle ve kültürleriyle sözsüz iletişim kurmasını sağlayan güçlü bir araç olduğunu ortaya koymaktır. Bir iletişim aracı olarak değerlendirilen mimari yapıların biçimlenmesinde temel mimari unsurlar ve kriterler incelenmiş, 2014-2024 arasında müze işlevli çağdaş yirmi ek yapı örneklem olarak seçilmiştir. Bulgular bölümünde gösterge olarak kabul edilen çağdaş ek yapılar, görseller ve tasarımcı söylemleri ışığında göstergebilimsel yaklaşımla değerlendirilmiş; elde edilen veriler doğrultusunda mimari unsurlar işlevsel, estetik ve sembolik boyutlarıyla analiz edilmiştir. Sonuç bölümünde ise yapıların mevcut yapıyla kurduğu iletişimin mimari dili ve biçimsel kriterlerin çağdaş mimarlık pratiğindeki yansımaları derinlemesine ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication is a fundamental process that began with the emergence of humanity and extends beyond verbal expression to include body language, gestures, facial expressions, and visual symbols. Through its materialization, architecture has become a medium in which meaningful social interactions are expressed in a permanent and tangible form. Architectural structures convey functional, aesthetic, and symbolic messages by reflecting the cultural, social, political, and economic values of society. The aim of this thesis is to demonstrate that contemporary extensions function as powerful tools of non-verbal communication between societies and their cultures. In this context, the basic architectural elements and criteria shaping buildings as communication tools are examined, and twenty contemporary museum extensions built between 2014 and 2024 are selected as the sample. In the findings section, contemporary extensions are evaluated as signs through a semiotic approach based on visual materials and designers' statements, and architectural elements are analyzed in terms of their functional, aesthetic, and symbolic dimensions. The conclusion discusses the architectural language established between the extensions and existing buildings, as well as the reflections of formal criteria within contemporary architectural practice.