Erken Tunç Çağı sonunda orta Anadolu boya bezemeli çanak-çömlek geleneği
Central Anatolian painted pottery tradition at the end of the Early Bronze Age
  1. Tez No: 1002975
  2. Yazar: GÖKHAN BİLEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI LEVENT KESKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Bezeme, Erken Tunç Çağı, Hattiler, Orta Anadolu bölgesi, Çanak, Early Bronze Age, Hattians, Central Anatolian region, Pottery
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Orta Anadolu'da Erken Tunç Çağı boya bezemeli çanak- çömleğinin (Intermediate, Alişar III, Çıradere, Delice, Mercimektepe) detaylı bir incelemesi yapılmıştır. Bu çanak-çömleğin dağılım alanları, hamur içerikleri, pişme dereceleri, renkleri ve özellikle de motifleri-bezemeleri incelenmiştir. Erken Tunç Çağı boyalı çanak-çömleğin incelendiği bu çalışmada detaylı katalog ve literatür çalışması yapılmış; çanak-çömleğin dağılım alanları ve motiflerin dağılım alanları haritalar ile gösterilmiş; çok çeşitli istatiksel verilerden faydalanılmış ve ön önemlisi de Hatti Kültürü ile bağlantı kurulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma aynı zamanda Orta Anadolu'da Erken Tunç Çağı boyalı çanak-çömlek kültürünü anlamamıza katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study provides a detailed examination of Early Bronze Age painted pottery (Intermediate, Alişar III, Çıradere, Delice, Mercimektepe) from Central Anatolia. The distribution areas, clay compositions, firing temperatures, colors, and especially the motifs and decorations of this pottery have been investigated. This study, which examines Early Bronze Age painted pottery, includes a detailed catalog and literature review; the distribution areas of the pottery and the distribution areas of the motifs are shown on maps; a wide variety of statistical data have been used; and, most importantly, an attempt has been made to establish a connection with the Hatti Culture. This study also contributes to our understanding of the Early Bronze Age painted pottery culture in Central Anatolia.