Batı Karadeniz Bölgesi Erken Tunç Çağı yerleşimleri
Early Bronze Age settlements of Western Black Sea Region
- Tez No: 977859
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN ÇELİKBAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRULLAH KALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Batı Karadeniz, Erken Tunç Çağı, Protohistorya, Yerleşim, Paphlagonia, Filyos, Batı Karadeniz bölgesi, Filyos Deltası, Filyos Çayı, Western Black Sea, Early Bronze Age, Protohistory, Settlement, Paphlagonia, Filyos, West Black Sea region, Filyos Delta, Filyos Stream
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Batı Karadeniz'in Tarih Öncesi ve Protohistorik devirleri, uzun yıllar boyunca büyük bir bilinmezlik içinde kalmıştır. Anadolu için Tarih Öncesi devirlerin son evresi Erken Tunç Çağı'dır. Ancak Batı Karadeniz'de, Klasik çağlara dek yazının hala görülmemesi, buna ek olarak çark yapımı seramiklerin yalnızca Orta-Geç Tunç Çağı'nda, ticaretle gelmiş olabileceğini düşündürecek kadar az görülmesi, bu bölgenin, Protohistorik çağların sonunda hala Tarih Öncesi'ni yaşıyor olabileceğini işaret etmektedir. Bu alanda 1990'lı yıllardan itibaren yoğunlaşan araştırmalar önemli veriler sağlamış ve bazı yerlerde kazı çalışmalarıyla taçlanmıştır. Ancak bu kadar çalışma yapılmasına rağmen bunları bir araya getirip, birlikte inceleyen detaylı bir çalışmanın eksikliği söz konusudur. İşte bu tez çalışması da Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki Erken Tunç Çağı yerleşimlerini, güncel araştırmalar ışığında derinlemesine inceleyip, birlikte değerlendirerek bu eksiği kapatmayı hedeflemektedir. Bölgede ortaya çıkan Geç Kalkolitik Çağ ve Erken Tunç Çağı buluntuları Anadolu'nun diğer bölgelerindeki buluntulara göre bazı farklılıklar göstermektedir. Bu buluntulardan Erken Tunç Çağı'na ait olanlar, ilk kez Yassıkaya'da yapılan çalışmalar sırasında Filyos Kültürü olarak tanımlanmıştır. Neredeyse her dönemde, çok sayıda medeniyete aynı anda ev sahipliği yapmış olan Anadolu coğrafyasında yer alan kültürler arasında neden-sonuç ve öncül-ardıl ilişkileri başta olmak üzere çok sayıda bağlantı bulunması, dönemlerin bağımsız incelenmesini imkansızlaştırmaktadır. Bu sebeple bölgenin Protohistorik tarihine bir bakışta bulunularak, çoğunlukla Neolitik ve Kalkolitik çağlar üzerinde durulmuştur. Bölgede Neolitik Çağ'a dair herhangi bir kesin ize rastlanılamamış olup, bu durum Neolitik Sorunu olarak anılır. Kalkolitik ve Erken Tunç çağları buluntuları Batı Anadolu'dan Balkanlar'a kadar uzanan büyük bir bölge ile ciddi benzerlikler göstermektedir. Özellikle bu çağlar arasındaki geçişin Balkanlar ile senkronize şekilde gerçekleşmiş olması dikkat çekicidir.
Özet (Çeviri)
For many years, the Prehistoric and Protohistoric periods of the Western Black Sea Region remained a terra incognita. Early Bronze Age is the last stage of the Prehistoric periods of Anatolia. However, for the Western Black Sea Region, the absence of written records until classical ages and scarce presence of wheel-made ceramics which suggests that they came with trade during Middle-Late Bronze Age, points that this area may have remained in the Prehistory at the end of the Protohistoric periods. Research efforts in this field have significantly grown since the 1990s, providing important data and crowned with excavation projects in some areas. However, despite all these efforts, there is lack of a detailed study that brings and examines them together. This thesis aims to address this gap through deeply examining the Early Bronze Age settlements of the Western Black Sea Region in the light of recent studies and analyzing them together. The finds of Late Chalcolitic Age and Early Bronze Age of this region shows some difference from other regions of Anatolia. The finds belonging to Early Bronze Age were identified as Filyos Culture during the Yassıkaya excavation. Anatolia has been a home for many civilisations at the same time in almost every era and there are numerous connections between cultures of this geography, especially cause-effect and predecessor-successor relations. This makes it impossible to examine these periods independently. Therefore, the Protohistoric period of the region has been briefly overviewed, focusing primarily on the Neolithic and Chalcolithic periods. Clear evidence for the Neolithic Age is absent in the region and this situation is called the Neolithic Problem. The findings of Chalcolithic and Early Bronze Ages shows strong similarities with a large region stretching from Western Anatolia to Balkans. Especially, synchronous transitions with the Balkans are notable.