Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalına 2025 yılında başvuran göğüs travmalı hastaların maluliyet açısından değerlendirilmesi
Evaluation of patients with chest trauma who applied to the department of forensic medicine, süleyman demirel university faculty of medicine, in 2025 in terms of disability
  1. Tez No: 1002976
  2. Yazar: MUSTAFA SEVBAN KÖSE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM EROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli tıp, göğüs travması, maluliyet, solunum fonksiyon testleri, toraks travması, Chest trauma, disability, forensic medicine, pulmonary function tests, thoracic trauma
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalına 2025 Yılında Başvuran Göğüs Travmalı Hastaların Maluliyet Açısından Değerlendirilmesi Bu çalışma, göğüs travması nedeniyle maluliyet değerlendirilmesi istenen olgularda travmanın klinik ve radyolojik ağırlığı ile solunum fonksiyon testleri ve belirlenen maluliyet oranları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Ayrıca mevcut maluliyet ve engellilik ölçütlerinin göğüs travmalarını yansıtma yeterliliğinin değerlendirilmesi hedeflendi. Araştırma, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalına yaralanma sonrası maluliyet değerlendirilmesi amacıyla başvuran 2323 olgu arasından göğüs travması saptanan 638 olgunun verilerinin geriye dönük olarak incelenmesine dayanan, tek merkezli ve tanımlayıcı nitelikte bir çalışmadır. Olguların sosyodemografik özellikleri, yaralanma şekli, trafik kazası türü, toraks yaralanmasının niteliği, eşlik eden yaralanmalar, girişim gereksinimi, solunum fonksiyon testi bulguları ve maluliyet oranları değerlendirildi. Olguların %67,2'si erkekti ve büyük çoğunluğu 18-65 yaş grubundaydı. Yaralanmaların %99,5'inin trafik kazasına bağlı olduğu, trafik kazaları içinde en sık araç içi kazalar ile motosiklet/bisiklet kazalarının görüldüğü belirlendi. En sık saptanan torasik yaralanmalar kot kırığı, akciğer kontüzyonu ve klavikula kırığı olup, olguların %42,6'sında göğüs travmasına bağlı yaşamsal tehlike bulunduğu saptandı. Solunum fonksiyon testlerinde etkilenme %18,2 oranında belirlendi ve bu olgularda en sık restriktif patern izlendi. Ayrıca kot kırığı varlığı, çoklu kot kırığı, bilateral kot kırığı, kontüzyon ve hemotoraks/plevral efüzyon varlığının solunum fonksiyon etkilenimi ile ilişkili olduğu görüldü. Sonuç olarak, göğüs travmalarında maluliyet değerlendirmesinin büyük ölçüde solunum fonksiyon testlerine dayandığı, ancak travma sonrası kalıcı ağrı, göğüs duvarı hareket kısıtlılığı, dispne ve radyolojik sekeller gibi klinik bileşenlerin her zaman oranlamaya yeterince yansımadığı anlaşıldı. Bu nedenle göğüs travmalarının değerlendirilmesinde yalnızca spirometrik ölçümlerin değil, klinik bulguların ve fonksiyonel etkilenimin de birlikte ele alındığı daha bütüncül ve standartlaştırılmış bir değerlendirme sistemine ihtiyaç olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of Patients with Chest Trauma Who Applied to the Department of Forensic Medicine, Süleyman Demirel University Faculty of Medicine, in 2025 in Terms of Disability This study was conducted to investigate the relationship between the clinical and radiological severity of trauma, pulmonary function test findings, and disability rates in cases for whom disability assessment was requested due to chest trauma. It also aimed to evaluate the adequacy of current disability and impairment criteria in reflecting chest trauma. The study was designed as a single-center, descriptive study based on the retrospective review of data from 638 cases with chest trauma identified among 2323 cases who applied to the Department of Forensic Medicine, Süleyman Demirel University Faculty of Medicine, for post-traumatic disability assessment. Sociodemographic characteristics, mechanism of injury, type of traffic accident, nature of thoracic injury, accompanying injuries, need for intervention, pulmonary function test findings, and disability rates were evaluated. Of the cases, 67,2% were male, and the majority were between 18 and 65 years of age. It was determined that 99,5% of the injuries were caused by traffic accidents, with in-vehicle accidents and motorcycle/bicycle accidents being the most common types. The most frequent thoracic injuries were rib fractures, pulmonary contusion, and clavicle fractures, and life-threatening chest trauma was present in 42,6% of the cases. Pulmonary function impairment was detected in 18,2% of the cases, and the restrictive pattern was the most common finding among these patients. In addition, the presence of rib fractures, multiple rib fractures, bilateral rib fractures, contusion, and hemothorax/pleural effusion was found to be associated with pulmonary function impairment. In conclusion, disability assessment in chest trauma cases is largely based on pulmonary function tests; however, clinical components such as persistent pain, restriction of chest wall movement, dyspnea, and radiological sequelae are not always adequately reflected in the disability rating. Therefore, it was concluded that a more comprehensive and standardized assessment system, taking into account not only spirometric measurements but also clinical findings and functional impairment, is needed in the evaluation of chest trauma.