Adli Tıp Anabilim Dalımıza 2017-2018 yıllarında başvurmuş ve 'yaralanma nedeniyle lokomotor sistem kısıtlılıklarının işlev zayıflaması ya da yitirilmesi niteliğinde olup olmadığı' konusunda görüş verilmiş olguların 'özürlülük ölçütü, sınıflandırılması ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmelik' içerisinde yer alan özür oranları cetvelinden yararlanılarak yeniden değerlendirilmesi ve standardizasyon çalışması
Re-evaluation and standardization study of cases which applied to the Department of Forensic Medicine in 2017-2018 and that have been given reports on 'whether locomotor system restrictions are functional weakening or loss' cases by using 'scale of disability rates' in 'regulation on disability criteria, classification and health board reports to be given to disabled people'
  1. Tez No: 603474
  2. Yazar: SEDAT SEVİÇİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, işlev zayıflaması, işlev yitimi, kısıtlılık, rehber, Forensic medicine, impairment, loss, limitation, guidelines
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada yaralama, yaralanma, trafik kazası ve iş kazası raporlarında lokomotor sistem kısıtlılıklarının işlev zayıflaması ya da işlev kaybı yönünden objektif kriterler doğrultusunda değerlendirilmesinin önemini vurgulamak ve yaralama suçlarında kullanılan mevcut Rehber'in geliştirilmesi ve güncellenmesine katkıda bulunmak için Özür Oranları Cetvelinden yararlanılarak lokomotor sistem kısıtlılıklarında organın kendi fonksiyonuna göre yüzde olarak kaybını değerlendiren yeni bir cetvel geliştirmek amaçlanmıştır. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalına 2017-2018 yıllarında başvurmuş ve 'Yaralanma Nedeniyle Lokomotor Sistem Kısıtlılıklarının İşlev Zayıflaması ya da Yitirilmesi Niteliğinde Olup Olmadığı' konusunda görüş verilmiş olgular incelendi ve geliştirmiş olduğumuz cetvel kullanılarak organlardaki anatomik/fonksiyonel kayıplar oransal olarak yeniden hesaplanarak. Anabilim Dalımızca verilen kararlar ile karşılaştırıldı. Çalışmanın verileri SPSS 22.0 paket programı kullanılarak değerlendirildi. Çalışmamıza dahil olan 70 olgu hazırlanan yeni cetvele göre muayene bulguları yeniden değerlendirildiğinde 5 olguda (% 7,1) farklı sonuç ortaya çıktığı görüldü. Söz konusu olgular incelendiğinde yeni cetvele göre yapılan değerlendirmede 3 olguda kısıtlıkların organa göre yüzde olarak kayıplarının %10 sınırına çok yakın oldukları görüldü. Bu nedenle organlardaki kısıtlıklara bağlı fonksiyonel bozukluk oranının yüzde olarak değerinin özellikle sınır düzeylerde daha önemli olduğu anlaşılmış olup yapılan muayenede eklem hareket açıklıklarının belirlenmesinde net bir kısıtlılık ortaya konması açısından gonyometre ile dikkatli ölçümler yapılmalı ve standardize edilmiş bir cetvel kullanılmalıdır. Sonuç olarak; Adli tıbbi uygulamalarda sık karşılaşılan ve ceza davalarında hukuki sonuçları önemli derece etkileyen, lokomotor sistem kısıtlılıklarını değerlendirirken standardize edilmiş objektif ölçütlerin olması ve hekimlere kolaylık sağlaması açısından özür oranları cetvelinden yararlanılarak yeni bir cetvel oluşturulmuş ve cetvelin kullanım şekli de açıklamalı olarak anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Re-evaluation of cases by using the“Scale of Disability Rates”in“Regulation on Disability Criteria”who applied to the Department of Forensic Medicine in 2017-2018 and reported about“whether the locomotor system constraints were functional weakness or loss”. Standardisation study In this study, to emphasize the importance of evaluating locomotor system limitations in terms of functional impairment or loss of function in injury, traffic accident and occupational accident reports and to contribute to the development and updating of the existing Guidelines for wounding offenses. The aim of the study is to develop a new scale that evaluates the loss of the organ as a percentage of its function in locomotor system limitations. The patients who applied to the forensic medicine department of Süleyman Demirel University Faculty of Medicine in 2017-2018 and were evaluated for the impairment of the locomotor system due to injury were considered as impaired or lost their function. Using the ruler we developed, the anatomical / functional losses in organs were recalculated proportionally and compared with the decisions made by our department. The data of the study was evaluated using SPSS 22.0 package program. 70 cases included in our study were re-evaluated according to the new scale. It was seen that different results occurred in 5 cases (7.1%). When these cases were examined according to the new scale, it was seen in the evaluation that in 3 cases the limitations were very close to the 10% limit of loss in terms of organ. Therefore, due to limitations in organs The percentage of functional impairment was found to be more important, especially at borderline levels, and careful examination with a goniometer should be performed to demonstrate a clear limitation in the range of motion of the joint and a standardized ruler should be used As a result; A new scale was created by using the scale of disability in order to have standardized objective criteria when evaluating the locomotor system limitations and to facilitate the physicians, which are frequently encountered in forensic medical practices and have a significant impact on the legal consequences in criminal cases.