Hemşirelerde örgütsel öğrenme ölçeğinin geliştirilmesi
Development of the organizational learning scale in nurses
  1. Tez No: 1003008
  2. Yazar: ÖZLEM KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YETER KİTİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel öğrenme, Hemşire, Geçerlik, Güvenirlik, Ölçek geliştirme, Organizational learning, Nurse, Validity, Reliability, Scale development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma hemşirelerde örgütsel öğrenme ölçeğini geliştirmek ve psikometrik özelliklerini belirlemek amacıyla metodolojik tasarımla yapılmıştır. Araştırma 2023-2025 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Ölçek maddelerinin oluşturulmasında literatürden ve tümevarımsal yöntemle farklı düzeylerde ve birimlerde çalışan 20 hemşire ile gerçekleştirilen bireysel derinlemesine görüşmelerden yararlanılmıştır. Taslak ölçek maddeleri için 12 uzmandan görüş alınmış ve 30 hemşire ile ön uygulama yapılmıştır. Taslak ölçeğin geçerlik ve güvenirliği Ankara'da bir üniversite ve bir özel hastanede çalışan 600 hemşire örnekleminde yapılmıştır. Verilerin analize uygunluğunu değerlendirmede KMO testi ve Bartlett küresellik testi kullanılmıştır. Uygun olduğu belirlenen veride açımlayıcı faktör analizi (AFA), doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. Taslak ölçeğin güvenirliğinin test edilmesinde Pearson korelasyon analizi, bağımsız gruplar t testi ve Cronbach alfa iç tutarlılık analizi kullanılmıştır. AFA ile 34 maddeden oluşan ve maddelerin özelliğine göre“bireysel düzeyde öğrenme”,“grup düzeyinde öğrenme”ve“örgütsel düzeyde öğrenme”olarak adlandırılan üç boyuttan oluşan bir yapı oluşmuştur. DFA ile incelenen uyum iyiliği indeksi değerleri χ2/df=3,138; SRMR=,0607; GFI=,735; CFI =,90; NFI=,85; RMSEA=,085 olarak elde edilmiştir. Ölçeğin tümüne ait Cronbach alfa katsayısı ,969; bireysel düzeyde öğrenme boyutu için ,870; grup düzeyinde öğrenme boyutu için ,973; örgüt düzeyinde öğrenme boyutu için ise ,953 olarak hesaplanmıştır. Ölçek maddelerinin madde ayırt ediciliği yüksek (p<0,05), test tekrar test korelasyonu ,95 in üzerindedir. Madde toplam test korelasyonları ,32-,72 arasındadır. Elde edilen bulgular ölçeğin hemşire örnekleminde geçerli ve güvenilir olduğunu, alanda hemşireler arasında örgütsel öğrenme düzeylerini ölçmede ve örgütsel öğrenme çabalarının etkinliğini değerlendirmede kullanılabileceğini göstermiştir. Ölçeğin farklı hemşire örneklemlerinde çalışılmasının ölçek yapısının doğrulanmasında katkısı olacağı düşünülmekte, bu nedenle farklı araştırmalarda da kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study used a methodological design to develop a nursing organizational learning scale and determine its psychometric properties. The research was conducted between 2023 and 2025. The scale items were developed using literature, inductive methods, and individual in-depth interviews with 20 nurses working at different levels and units. Opinions were sought from 12 experts for the draft scale items, and a pilot study was conducted with 30 nurses. The validity and reliability of the draft scale were tested on a sample of 600 nurses working at a university and a private hospital in Ankara. The KMO test and Bartlett's sphericity test were used to assess the suitability of the data for analysis. Exploratory factor analysis (EFA) and confirmatory factor analysis (CFA) were performed on the suitable data. Pearson correlation analysis, independent groups t-test, and Cronbach's alpha internal consistency analysis were used to test the reliability of the draft scale. EFA revealed a structure consisting of 34 items and three dimensions named“individual-level learning,”“group-level learning,”and“organizational-level learning”according to the characteristics of the items. The goodness-of-fit index values obtained through DFA were χ2/df=3.138; SRMR=.0607; GFI=.735; CFI=.90; NFI=.85; RMSEA=.085. The Cronbach's alpha coefficient for the entire scale was 0.969; for the individual-level learning dimension, it was 0.870; for the group-level learning dimension, it was 0.973; and for the organizational-level learning dimension, it was 0.953. The item discrimination of the scale items is high (p<0.05), and the test-retest correlation is above 0.95. The item-total test correlations range from 0.32 to 0.72. The findings indicate that the scale is valid and reliable in the nursing sample and can be used to measure organizational learning levels among nurses in the field and to evaluate the effectiveness of organizational learning efforts. It is thought that studying the scale in different nursing samples will contribute to validating the scale structure, and therefore, its use in different studies is recommended.