Yeni mezun hemşirelere yönelik geliştirilen dillendirme eğitim programının etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of the speak-up training program developed for newly graduated nurses
- Tez No: 1003012
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Etkili iletişim, Hastane hemşireleri, Hemşirelik eğitimi, İnsan hataları, Efficient communication, Nursing staff-hospital, Education-nursing, Human errors
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yeni mezun hemşirelere yönelik dillendirme eğitim programı geliştirilmesi ve eğitimin çalışan sesliliği davranışı, etkili iletişim becerileri, tıbbi hatalarda tutum düzeyi üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amacıyla paralel grup ve randomize kontrollü bir tasarımla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, dillendirme eğitim programına yönelik yeni mezun hemşirelerin geri bildirimleri incelenmiştir. Araştırma Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nde, 20.07.2023-24.03.2025 tarihleri arasında 76 yeni mezun hemşire ile yürütülmüştür. Araştırmadan önce çalışmanın etik kurul izni ve kurum izni alınmıştır. Veriler; Tanıtıcı Özellikler Formu, Çalışan Sesliliği Ölçeği, Tıbbi Hatalarda Tutum Ölçeği, Etkili İletişim Becerileri Ölçeği ve Dillendirme Eğitim Programı Değerlendirme Formu ile toplanmıştır. Dillendirme eğitim programı, ADDIE modeli temel alınarak tasarlanmıştır. Çalışma grubu (n:38), geliştirilen dillendirme eğitim programı ile eğitim alırken, kontrol grubuna herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Eğitime başlamadan bir hafta önce hemşirelere ön test, eğitimden sonra son test ve eğitimden altı hafta sonra ikinci (tekrar) test yapılmıştır. Verilerin analizinde, ki-kare testi, bağımsız örneklem t testi, ANOVA ve Bonferroni çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularında, dillendirme eğitim programı uygulanan yeni mezun hemşirelerin çalışan sesliliği davranışı, tıbbi hatalarda tutum ve etkili iletişim beceri düzeylerinde artış olduğu saptanmıştır (p<0,05). Ayrıca, çalışma grubu hemşirelerin eğitimden altı hafta sonra ölçülen çalışan sesliliği davranışı, tıbbi hatalarda tutum ve etkili iletişim becerileri düzeylerinin tüm aşamalarında da kalıcı bir artış olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Hemşirelerin dillendirme eğitim programına ilişkin görüşleri değerlendirilmiş ve eğitimin etkili ve uygulanabilir olduğu ortaya konulmuştur. Sonuç olarak, geliştirilen dillendirme eğitim programının yeni mezun hemşirelerin çalışan sesliliği davranışı, tıbbi hatalarda tutum ve etkili iletişim beceri düzeylerini arttırmada etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu doğrultuda, dillendirme eğitim programının mezuniyet öncesi okul ve mezuniyet sonrası hizmet içi eğitimlere entegre edilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a parallel group and randomized controlled design to develop a speak-up training program for newly graduated nurses and to evaluate the program's effect on employee voice behavior, effective communication skills, and attitude levels toward medical errors. Additionally, feedback from newly graduated nurses regarding the speak-up training program was examined. The research was conducted at Ankara Etlik City Hospital between July 20, 2023, and March 24, 2025, with 76 newly graduated nurses. Ethical committee approval and institutional permission were obtained prior to the study. Data were collected using the Demographic Characteristics Form, Employee Voice Scale, Attitude Scale Toward Medical Errors, Effective Communication Skills Scale, and Speak-up Education Program Evaluation Form. The speak-up education program was designed based on the ADDIE model. The study group (n:38) received training using the developed speak-up training program, while no intervention was made to the control group. A pre-test was administered to the nurses one week before the training, a post-test was administered after the training, and a second (repeat) test was administered six weeks after the training. The chi-square test, independent samples t-test, ANOVA, and Bonferroni multiple comparison test were used in the analysis of the data. The findings of the study revealed that the speak-up training program increased the voice behavior, attitude toward medical errors, and effective communication skills of the newly graduated nurses (p<0.05). Furthermore, it was determined that the working voice behavior, attitudes toward medical errors, and effective communication skills levels of the study group nurses, measured six weeks after the training, showed a sustained increase at all stages (p<0.05). The nurses' opinions regarding the speak-up training program were evaluated, and it was found that the training was effective and feasible. In conclusion, the developed speak-up training program was found to be effective in increasing the levels of employee voice behavior, attitudes toward medical errors, and effective communication skills among newly graduated nurses. Accordingly, it is recommended that the speak-up training program be integrated into pre-graduation school and post-graduation in-service training.