Entübasyon öncesi uygulanan orofarengeal topikal lidokainin entübasyon sonrası optik sinir kılıf çapına etkilerinin ultrasonografik olarak değerlendirilmesi
Ultrasonographic evaluation of the effects of pre-intubation oropharyngeal topical lidocaine on post-intubation optic nerve sheath diameter
- Tez No: 1003054
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Entübasyon, Hemodinamikler, Lidokaine, Optik sinir, Intubation, Hemodynamics, Lidocaine, Optic nerve
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, entübasyon öncesi uygulanan orofarengeal topikal lidokainin, entübasyon sonrası optik sinir kılıf çapı üzerine etkisinin ultrasonografi ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Endotrakeal entübasyon sırasında oluşan sempatik yanıtın intrakraniyal basınç artışına yol açabileceği ve bunun optik sinir kılıf çapı ile dolaylı olarak değerlendirilebileceği bilinmektedir.Elektif cerrahi planlanan hastalar iki gruba ayrıldı. Bir gruba entübasyon öncesi orofarengeal topikal lidokain uygulanırken diğer gruba standart uygulama yapıldı. Optik sinir kılıf çapı ölçümleri, entübasyon öncesi ve sonrası belirlenen zaman noktalarında ultrasonografi ile gerçekleştirildi. Çalışma sonuçları, entübasyon sonrası optik sinir kılıf çapı artışının topikal lidokain uygulanan grupta daha sınırlı olduğunu göstermiştir. Bu bulgular, topikal lidokainin entübasyona bağlı intrakraniyal basınç artışını azaltmada etkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effect of pre-intubation oropharyngeal topical lidocaine on post-intubation optic nerve sheath diameter using ultrasonography. It is well known that the sympathetic response occurring during endotracheal intubation may lead to an increase in intracranial pressure, which can be indirectly assessed by measuring the optic nerve sheath diameter.Patients scheduled for elective surgery were divided into two groups. One group received oropharyngeal topical lidocaine prior to intubation, while the control group underwent standard practice.Optic nerve sheath diameter measurements were performed at predefined time points before and after intubation using ultrasonography. The results of the study demonstrated that the increase in optic nerve sheath diameter following intubation was more limited in the group receiving topical lidocaine. These results suggest that topical lidocaine may be effective in reducing the increase in intracranial pressure associated with endotracheal intubation.