Mekanik boyun ağrısı olan rekreasyonel tenis oyuncularında egzersiz programına ek omurga mobilizasyonu uygulamalarının ağrı, kuvvet, eklem hareket açıklığı ve performans üzerine etkisi
The effects of adding spinal mobilization to an exercise program on pain, strength, range of motion, and performance in recretional tennis players with mechanical neck pain
  1. Tez No: 1003113
  2. Yazar: MELTEM LÜLE KARAYİĞİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRSAD ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Atletik Performans, Manuel Terapi, Ağrı, Spor Fizyoterapisi, Terapötik Egzersizler, Athletic Performance, Manual Therapy, Pain, Sports Physiotherapy, Theurapatic Exercises
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Mekanik boyun ağrısı olan rekreasyonel tenis oyuncularında omurga mobilizasyonunun ağrı, eklem hareket açıklığı, performans, esneklik ve kas kuvveti üzerindeki etkinliğini araştırmak. Yöntem: Prospektif, tek kör, randomize kontrollü çalışmaya mekanik boyun ağrısı olan 30 rekreasyonel tenis oyuncusu dahil edilerek iki gruba ayrıldı. Kontrol grubu (KG) (n=15), 21 seanstan oluşan yapılandırılmış ev egzersiz programı uyguladı. Deney grubu (DG) (n=15) aynı programı, başlangıçta ve haftada bir olmak üzere üç haftada dört seans omurga mobilizasyonu tedavisi ile uyguladı. Çalışma öncesi ve sonrası değerlendirmelerde; fiziksel aktivite, istirahat ve gece ağrısı için Görsel Analog Skala (VAS); Servikal Hareket Açıklığı, Boyun Kas Kuvveti, Çimdik Kavrama Kuvveti, El Kavrama Kuvveti, Reaksiyon Süresi, Dikey Sıçrama Testi ve Otur-Uzan-Eriş Testi kullanıldı. Bulgular: DG'de, fleksiyon (P=0,02), sağ (P=0,00) ve sol(P=0,00) lateral fleksiyon, sağ (P=0,00) ve sol (P=0,01) rotasyon servikal EHA değerlerinde; ayrıca boyun ekstansiyon (p=0,00), sağ (p=0,00) ve sol el (p=0,01) kavrama kuvveti ve sağ el reaksiyon süresi (p=0,03) ön-son test verilerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. KG'de, Otur-Uzan-Eriş Testi (p=0,04) ön-son test verilerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Gruplar arası fark analizinde istirahat VAS (p=0,04), sağ lateral fleksiyon (p=0,00), sol lateral fleksiyon (p=0,01) servikal EHA, boyun ekstansiyon (p=0,03), fleksiyon (p=0,00), sağ (p=0,00) ve sol lateral (p=0,02) fleksiyon kuvveti değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Sonuç: Çalışmamızda, mekanik boyun ağrısı olan rekreasyonel tenis oyuncularında terapötik egzersiz tedavisine spinal mobilizasyon eklenmesinin, yalnızca egzersiz tedavisine kıyasla servikal hareket açıklığını, boyun ve el kavrama kas kuvvetini, reaksiyon süresini geliştirmede üstün, ancak esneklik açısından daha düşük etkili olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Objectives: To investigate the effectiveness of spinal mobilization on pain, range of motion, performance, flexibility, and muscle strength in recreational tennis players with mechanical neck pain. Methods: In this prospective, single-blind, randomized controlled trial, 30 recreational tennis players with mechanical neck pain were included and allocated into two groups. The control group (CG) (n=15) performed an exercise treatment as structured home program for three weeks, consisting of 21 sessions. The experimental group (EG) (n=15) performed the same program combined with spinal mobilization treatment at baseline and once a week, consisting of four sessions in three weeks. In pre- and post- study evaluations, Visual Analog Scale during physical activity, rest, and sleep; Cervical Range of Motion , Neck Muscle Strength, Pinch Grip Strength, Hand Grip Strength, Reaction time, Vertical Jump Test, Sit and Reach Test were used. Results: There were statistically significant differences in pre- and post- values of the flexion(P=0,02), right (P=0,00)and left lateral flexion(P=0,00) , right(P=0,00) and left rotation(P=0,01) in the CROM, also the neck extension strength(p=0,00), right (p=0,00) and left(P=0,01) hand grip strength and right hand reaction time(P=0,03) in the EG only. There were statistically significant differences in pre- and post- values of the Sit and Reach Test (p=0,04) in the CG only. There were statistically significant acording to difference analysis between groups in visual analog scale in the rest (p=0,04), CROM in the right (P=0,00)and left lateral flexion(P=0,01), strength in the neck extension (p=0,03), flexion(p=0,00), the right (P=0,00)and left lateral flexion(P=0,02). Conclusion: In our study, the addition of spinal mobilization to therapeutic exercise treatment was found superior to only exercise treatment for improving cervical range of motion, neck and hand grip muscle strength, reaction time while inferior for flexibility in recreational tennis players with mechanical neck back pain.