Dönüşümcü liderliğin iş performansı üzerindeki etkisinde personel güçlendirmenin ve iş tatminin aracı rolü
The mediating role of employee empowerment on job satisfaction in the impact of transformational leadership on job performance
  1. Tez No: 1003117
  2. Yazar: EMİNE ZEHRA TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU AYKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik, İş Performansı, Personel Güçlendirme, İş Tatmini, Transformational Leadership, Job Performance, Job Satisfaction, Staff Empowerment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kayseri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
DÖNÜŞÜMCÜ LİDERLİĞİN İŞ PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNDE PERSONEL GÜÇLENDİRMENİN VE İŞ TATMİNİN ARACI ROLÜ Emine Zehra TURAN Kayseri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Doktora Tezi, Mart, 2026 Danışman: Prof. Dr. Ebru AYKAN ÖZET Günümüzde ele alınan modern liderlik yaklaşımları iş performansı, iş tatmini ve personel güçlendirme kavramları üzerinde etkili olmaktadır. Dönüşümcü liderlik, çalışanları güçlendirme ve yetkilendirme yoluyla çalışanın performansını artırmakla kalmayıp, çalışanın iş tatmininin ve iş performansının artmasına katkıda bulunmaktadır. Bu bağlamda, dönüşümcü liderliğin ile iş performansı üzerindeki etkisinde personel güçlendirmenin ve iş tatminin aracılık rolü incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın evrenini, Şanlıurfa'da faaliyet gösteren otel işletmeleri çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, zaman ve maliyet kısıtları dikkate alınarak olasılığa dayalı olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen ve araştırmaya gönüllü olarak katılan toplam 361 çalışandan oluşturmaktadır. Analiz bulguları, dönüşümcü liderliğin modelde yer alan tüm değişkenlerle istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde ilişkiler gösterdiği belirlenmiştir. Toplanan veriler analiz edilerek, ulaşılan bulgular yorumlanmıştır. Hayes Process Makro eklentisi ile personel güçlendirme ve iş tatminin aracılık etkisi (Model-4) ile test edilmiştir. Analiz sonuçları; dönüşümcü liderliğin, iş performansı ile üzerinde etkisinde iş tatmini ve personel güçlendirmenin anlamlı ve olumlu yönde ilişkisi olduğu ve personel güçlendirme ve iş tatmininin kısmı aracı rol oynadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE MEDIATING ROLE OF EMPLOYEE EMPOWERMENT ON JOB SATISFACTION IN THE IMPACT OF TRANSFORMATIONAL LEADERSHIP ON JOB PERFORMANCE Emine Zehra TURAN Kayseri University Institute of Graduate Education Doctoral Thesis, March, 2026 Thesis Advisor: Prof. Dr. Ebru AYKAN ABSTRACT Modern leadership approaches discussed today have an impact on concepts such as job performance, job satisfaction, and employee empowerment. Transformational leadership not only improves employee performance through empowerment and authority, but also contributes to increased job satisfaction and performance. In this context, the aim is to examine the mediating role of employee empowerment and job satisfaction in the effect of transformational leadership on job performance. The research population consists of employees of hotel businesses operating in Şanlıurfa. In line with the main objective of the research, analyses were carried out on data collected from 361 employees using the research survey technique. The analysis findings determined that transformational leadership showed statistically significant and positive relationships with all variables included in the model. The collected data were analyzed, and the findings were interpreted. The mediating effect of employee empowerment and job satisfaction was tested with the Hayes Process Macro extension (Model-4). The analysis results showed that job satisfaction and employee empowerment have a significant and positive relationship with the effect of transformational leadership on job performance, and that employee empowerment and job satisfaction play a partial mediating role.