1970 sonrası yas romanları
Post-1970 grief novels
  1. Tez No: 1003143
  2. Yazar: BİLGE IŞIK AYBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH ULUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Romans, Yas, Ölüm, Romance, Mourning, Death
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Ölüm, bütün canlıların doğumu ve yaşamı sonrası ulaştığı kaçınılmaz bir sondur. Diğer canlılarda türdeşlerini kaybettikten sonra büyük bir ritüel ve yas tutma geleneğine rastlanmadığı hâlde insanoğlu, sevdiklerini kaybettikten sonra derin bir üzüntü yaşar ve bu kayıplar için çeşitli ritüeller düzenler. Hemen her kültürde insanlar, sevdiklerinin ardından büyük bir yas süreci yaşar. Yas, bir ölümün veya bir kaybın ardından duyulan derin acı ve bu acıya verilen bireysel ya da toplumsal tepkilerdir. Ölüm, insan yaşamının en kaçınılmaz ve evrensel gerçeklerinden biridir ve genellikle yasın en yoğun biçimde yaşandığı durumdur. Edebiyatta ölüm ve yas, insan ruhunun derinliklerini anlamaya çalışan anlatıların temel temalarından biri olarak öne çıkar. Özellikle roman türü, bireyin ölüm karşısındaki psikolojik durumunu, yas sürecindeki içsel dönüşümlerini ve kayıpla baş etme biçimlerini detaylı bir şekilde işleme kapasitesi ile dikkat çeker. Bazı romanlar, yalnızca bir ölüm olayını değil bu olayın ardından gelişen yas sürecini merkezine alarak tematik yapısını bunun üzerine kurar. Bu tür eserlerde yas teması yalnızca karakterlerin ruhsal çözümlemelerini değil, aynı zamanda toplumsal ritüelleri, kültürel kodları ve belleğin nasıl şekillendiğini de ortaya koyar. Dolayısıyla ölümün bireysel ve toplumsal düzeydeki etkilerinin incelendiği romanlarda yas, edebi anlatının yapıtaşlarından biri hâline gelir. Bu çalışmada, 1970 sonrası Türk edebiyatından seçilmiş romanlar aracılığıyla yas temasının edebi anlatıda nasıl işlendiği incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Death is the inevitable end that all living beings reach after birth and life. Humans experience deep sorrow after losing their loved ones and organize various rituals for these losses. In almost every culture, people go through a period of intense grief after the death of a loved one. Grief is the deep sorrow felt after a death or loss and the individual or collective response to this sorrow. Death is one of the most inevitable and universal realities of human life and is often the situation in which grief is experienced most intensely. In literature, death and grief stand out as one of the fundamental themes of narratives that seek to understand the depths of the human soul. The novel genre, in particular, draws attention with its capacity to detail the individual's psychological state in the face of death, their internal transformations during the grieving process, and their ways of coping with loss. Some novels focus not only on the event of death itself but also on the grieving process that follows, building their thematic structure around this. In such works, the theme of grief reveals not only the psychological analyses of the characters but also the social rituals, cultural codes, and how memory is shaped. Therefore, in novels that examine the effects of death on an individual and societal level, grief becomes one of the building blocks of literary narrative. This study will examine how the theme of grief is addressed in literary narrative through selected novels from post-1970 Turkish literature.