Multiple skleroz tanılı kadın hastalarda seksüel disfonksiyon sıklığı ve çeşitli faktörlerle ilişkisi
  1. Tez No: 1003185
  2. Yazar: MERVE DOKUMACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM AKKOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, Multiple sclerosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Multipl skleroz tanılı kadınlarda seksüel disfonksiyon oldukça yaygındır ve psikolojik durum, mesane fonksiyonları, yorgunluk ve bilişsel performans gibi faktörlerle yakından ilişkilidir. Bu çalışma, seksüel disfonksiyonun çok boyutlu bir yapıda değerlendirildiğinde daha iyi anlaşılabileceğini göstermektedir. Bulgular, multipl skleroz hastalarında duygu durum bozuklukları ve mesane disfonksiyonu gibi eşlik eden semptomların yönetilmesinin seksüel fonksiyon açısından da önem taşıdığını göstermektedir. Bu nedenle klinik değerlendirme ve müdahale süreçlerinde seksüel fonksiyon özelinde yapılandırılmış, çok eksenli yaklaşımlar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Sexual dysfunction is quite common in women diagnosed with multiple sclerosis and is closely related to factors such as psychological status, bladder function, fatigue, and cognitive performance. This study shows that sexual dysfunction can be better understood when evaluated in a multidimensional structure. The findings indicate that managing accompanying symptoms such as mood disorders and bladder dysfunction in multiple sclerosis patients is also important in terms of sexual function. Therefore, structured, multi-axial approaches specifically for sexual function are recommended in clinical evaluation and intervention processes.