Temettuat defterleri ışığında Kütahya sancağı, Baklan kazası Çıtak, Kıralan, Yahyalı karyelerinin sosyoekonomik durumu
The socioeconomic status of the Çitak, Kiralan, and Yahyalivillages of Baklan district, Kütahya sandjak in light ofthe temettuat registers
- Tez No: 1003216
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEVSER DEĞİRMENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bölge ekonomisi, Büyükbaş hayvanlar, Ekonomik üretim miktarı, Geleneksel üretim sistemleri, Gelir vergisi, Kepekli tahıllar, Regional economy, Livestocks, Economic production quantity, Traditional production systems, Income tax, Whole grains
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Osmanlı Devleti'nin Tanzimat dönemi mali ve sosyal reformlarının bir ürünü olan Temettüat Defterlerini temel alarak, dönemin sosyo-ekonomik yapısını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Temettüat defterleri, bireylerin mesleklerini, gelir durumlarını, mülklerini ve vergi yükümlülüklerini ayrıntılı şekilde kayda geçiren önemli bir arşiv kaynağıdır. Bu bağlamda Kütahya sancağı özelinde yapılan incelemede, Çıtak, Kıralan ve Yahyalı köylerinin ekonomik faaliyetlerin çeşitliliği, zanaat ve tarımın önemi, mülkiyet dağılımı ve sınıfsal yapı gibi unsurlar değerlendirilmiştir. Çalışmada öncelikle defterin yapısı ve Osmanlı arşiv belgeleri içindeki yeri tanıtılmış; ardından bireylerin gelirleri, meslekleri ve taşınmaz varlıkları analiz edilerek dönemin ekonomik tablosu ortaya konmuştur. Bulgular, gelir dağılımının belirgin şekilde farklılaştığını, belirli meslek gruplarının ekonomik açıdan öne çıktığını ve vergi sisteminin bu yapıyı doğrudan yansıttığını göstermektedir. Kütahya Sancağı Baklan Kazasına ait Temettuat Defteri incelendiğinde yalnızca yerel ekonomiye değil, aynı zamanda Tanzimat sonrası Osmanlı toplumunun yeniden yapılanan yapısına dair de önemli ipuçları sunmaktadır. Bu yönüyle defter, tarih, ekonomi ve sosyoloji disiplinlerinin kesişiminde çok yönlü bir kaynak niteliği taşımaktadır
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the socio-economic structure of the period using the Temettüat Registers, a product of the Ottoman Empire's Tanzimat-era financial and social reforms. Temettüat registers are an important archival source that provides detailed records of individuals' occupations, incomes, property, and tax liabilities. In this context, a study specifically conducted in the Kütahya Sanjak evaluated the diversity of economic activities in the villages of Çıtak, Kıralan, and Yahyalı, the importance of crafts and agriculture, the distribution of property ownership, and class structure. The study first introduced the structure of the register and its place within Ottoman archival documents. It then analyzed individuals' incomes, occupations, and real estate holdings to reveal the economic landscape of the period. The findings demonstrate that income distribution varied significantly, that certain professional groups gained economic prominence, and that the tax system directly reflected this structure. An examination of the Temettuat Register from the Baklan District of the Kütahya Sanjak offers important insights not only into the local economy but also into the restructuring of Ottoman society after the Tanzimat reforms. In this respect, the register serves as a versatile resource at the intersection of history, economics, and sociology