1845 (H. 1261) tarihli Temettü'ât Defterlerine göre Hüdavendigâr eyaleti Eskişehir sancağı Mihalgazi kazasına bağlı Koyunlu, Karaoğlan, Iğdir, Nardin, Kırka, Kuşça köylerinin iktisâdi ve içtimaî durumu
Koyunlu, Karaoğlan, Iğdır, Nardin, Kirka, Kuşça in the province of Eskişehir in the province of Hüdavendigar according to the Temettuat Book 1845 (H. 1261)
  1. Tez No: 670505
  2. Yazar: ALİ YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT CIRIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mihalgazi, Tarım, Temettuat, Meslek, Vergi, Mihalgazi, Temettuat, Agriculture, Occupation-Profession, Tax
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 684
Özet
Temettu kelime manası ile kâr, kazanç elde etmek anlamına gelir. Bunun çoğuluna ise Temettuat denir. Osmanlı Tarihinde temettuat XIX. yüzyılda reayanın nüfus yapısının maddi durumunu tespit etmek için hazırlanmıştır. Temettuat defterlerinde reayanın meslekleri, isimleri ve lakapları, yıllık kazançları, arazi ve hayvanatı kayıtlara geçmiştir. Bu çalışmanın içeriğinde Osmanlı'nın Tanzimattan sonra geçtiği vergi sisteminde oluşturduğu Temettuat defterlerinden, Eskişehir'e bağlı Mihalgazi'nin 19 adet defter kaydı bulunmaktadır. Bu defterler arasından 6 adet defter örnek alınmış ve transkrip edilerek elde edilen veriler ışığında Eskişehir'in sosyo-ekonomik durumu ortaya konmuştur. Yüksek lisans çalışması olarak bu defterlerden, Hüdavendigar eyaleti Eskişehir sancağı Mihalgazi kazasına bağlı aşağıda bulunan köylerin defterlerinin transkripsiyonu ve incelemesi yapılmıştır. KOYUNLU KARYESİ (ML. VRD. TMT. Nr. 09060) KARAOĞLAN KARYESİ (ML. VRD. TMT. Nr. 09058) İĞDİR KARYESİ (ML. VRD. TMT. Nr. 09056) NARDİN KARYESİ (ML. VRD. TMT. Nr. 09054) KIRKA KARYESİ (ML. VRD. TMT. Nr. 09053) KUŞCA KARYESİ (ML. VRD. TMT. Nr. 07328)
Özet (Çeviri)
Temettu means profit and gain. It's plural form is Temettuat. In the Ottaman Empire, Temettuat was prepared for detecting the economical situation of the population in the 19th century. In Temettuat Tax Books, people's names, nicknames, jobs, annual earnings, lands and animals were recorded. In this study, the Temettuat Tax Books which the Ottoman Empire started to use after the Tanzimat period were mentioned. Eskişehir province's Mihalgazi district has 19 Tax Books. Among these Tax Books, 6 of them were used and transcripted. With the help of this, Eskişehir's social and economic status was tried to explain. As a graduate study, villages' tax books whose names were given below from Mahalgazi district of Eskisehir starboard in Hudavendigar state were transcripted and examined. VİLLİAGE OF KOYUNLU (ML. VRD. TMT. Nr. 09060) VİLLİAGE OF KARAOGLAN (ML. VRD. TMT. Nr. 09058) VİLLİAGE OF İGDİR (ML. VRD. TMT. Nr. 09056) VİLLİAGE OF NARDİN (ML. VRD. TMT. Nr. 09054) VİLLİAGE OF KIRKA (ML. VRD. TMT. Nr. 09053) VİLLİAGE OF KUSCA (ML. VRD. TMT. Nr. 07328)