Exploring the interplay of speaking anxiety, communication apprehension and willingness to communicate in Turkish EFL learners
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerinin yabancı dilde konuşma kaygısı, iletişim kurma kaygısı ve iletişim kurma istekliliği arasındaki ilişkinin araştırılması
  1. Tez No: 1003215
  2. Yazar: NAZLI MERVE GÖK TOK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM BALÇIKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil hazırlık okulu, Yabancı dil sınıf kaygısı, İletişim kaygısı, İletişime isteklilik, Foreign language preparotary school, Foreign language classroom anxiety, Communication apprehension, Willingness to communicate
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, yabancı dil konuşma kaygısı, iletişim kurma kaygısı ve iletişim kurma istekliliği arasındaki ilişkileri; cinsiyet ve İngilizce öğrenim süresi gibi seçilmiş öğrenen değişkenlerini dikkate alarak incelemiştir. Araştırmada nicel araştırma deseni benimsenmiş ve veriler standartlaştırılmış öz-bildirim ölçekleri aracılığıyla toplanmıştır. Bu kapsamda, Horwitz ve arkadaşları (1986) tarafından geliştirilen ve Aydın ve arkadaşları (2016) tarafından Türkçeye uyarlanan Yabancı Dil Kaygı Ölçeği, McCroskey ve Beatty (1986) tarafından geliştirilen ve Akkuş (2021) tarafından uyarlanan İletişim Kurma Kaygı Ölçeği ile McCroskey tarafından geliştirilen ve Şener (2014) tarafından uyarlanan İletişim Kurma İstekliliği Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını 258 üniversite düzeyinde hazırlık sınıfı öğrencileri oluşturmaktadır. Betimsel analizler, katılımcıların yabancı dil kaygısı, iletişim kurma kaygısı ve iletişim kurma istekliliği düzeylerinin orta düzeyde olduğunu göstermiştir. Korelasyon analizleri, yabancı dil kaygısı ile iletişim kurma kaygısı arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Buna karşılık, yabancı dil kaygısı ile iletişim kurma istekliliği arasında anlamlı ve negatif bir ilişki saptanmıştır. Ancak, iletişim kurma kaygısı ile iletişim kurma istekliliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bu bulgu, özellikle yabancı dil kaygısı olmak üzere dile özgü duyuşsal faktörlerin, öğrenenlerin sözlü iletişime katılma hazırbulunuşluğu üzerinde genel iletişimsel eğilimlere kıyasla daha belirleyici bir etkiye sahip olabileceğini düşündürmektedir. Genel olarak, araştırma bulguları, yabancı dil sınıflarında öğrenenlerin iletişimsel katılımını artırmak amacıyla duyuşsal engellerin ele alınmasının kritik önem taşıdığını ortaya koymaktadır. Çalışma, dile özgü ve genel duyuşsal değişkenlerin öğrenenlerin iletişimsel davranışlarını şekillendirmedeki farklı rollerini açıklığa kavuşturarak alanyazına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationships among foreign language speaking anxiety, communication apprehension, and willingness to communicate (WTC), with particular attention to selected learner variables, including gender and years of English study. A quantitative research design was employed, and data were collected using standardized self-report instruments. Specifically, the Foreign Language Anxiety Scale developed by Horwitz et al. (1986) and adapted into Turkish by Aydın et al. (2016), the Personal Report of Communication Apprehension developed by McCroskey and Beatty (1986) and adapted by Akkuş (2021), and the Willingness to Communicate Scale developed by McCroskey and adapted by Şener (2014) were administered. The participants consisted of 258 university-level preparatory class students. Descriptive analyses indicated that the participants demonstrated moderate levels of foreign language anxiety, communication apprehension, and willingness to communicate. Correlational analyses revealed a significant positive relationship between foreign language anxiety and communication apprehension. In contrast, a significant negative relationship was found between foreign language anxiety and willingness to communicate. However, no statistically significant relationship emerged between communication apprehension and willingness to communicate. This finding suggests that language-specific affective factors, particularly foreign language anxiety, may play a more influential role in learners' readiness to engage in oral communication than general communicative dispositions. Overall, the findings highlight the critical importance of addressing affective barriers in foreign language classrooms to enhance learners' communicative engagement. The study contributes to the existing literature by clarifying the differential roles of language-specific and general affective variables in shaping learners' communicative behavior.