Materyalizm, işyerinde sosyal cesaret ve psikolojik rahatlık üzerine bir araştırma
A study on materialism, workplace social courage and psychological safety
  1. Tez No: 1003243
  2. Yazar: ÜNZİLE ŞEYMA DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE KARACA AYBAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cesaret, Çalışanlar, Örgütler, Courage, Workers, Organizations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada temel olarak, çalışanların psikolojik rahatlık algılarının iş yerinde sergiledikleri sosyal cesaret davranışları üzerindeki etkisi ve bu iki değişken arasındaki ilişkide materyalizmin düzenleyici rolü incelenmektedir. Cesaret kavramı literatürde her ne kadar sıklıkla çalışılmış olsa da iş yerinde sosyal cesaret kavramının henüz yeterince araştırılmadığı görülmektedir. Dolayısıyla, bu çalışmada ilk olarak psikolojik rahatlık ile iş yerinde sosyal cesaret arasındaki ilişki incelenmiş olup, çalışanların psikolojik rahatlık seviyeleri arttıkça iş yerinde sosyal cesaret davranışlarının da artacağı öngörülmüştür. Bununla birlikte, çalışanların cesur davranışlar sergilemelerinde sadece iş ortamının değil, kişilik özelliklerinin de önemli olduğu gerçeği göz önünde bulundurularak, psikolojik rahatlık ile işyerinde sosyal cesaret davranışı arasındaki ilişkide materyalizmin düzenleyici rolü de bu çalışmada araştırılmıştır. Türkiye'de satış sektöründe görev yapan 302 mağaza çalışanından veri toplanarak çalışma hipotezleri test edilmiş olup, elde edilen sonuçlara göre, psikolojik rahatlığın iş yerinde sosyal cesareti olumlu yönde etkilediği, ancak materyalizmin bu ilişkide düzenleyici rolünün bulunmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine the effect of employees' perceptions of psychological safety on their workplace social courage behaviors, as well as to explore the moderating role of materialism in this relationship. Although the concept of courage has been extensively discussed in the literature, workplace social courage remains a relatively underexplored construct. Thus, this study first investigates the relationship between psychological safety and workplace social courage, proposing that higher levels of psychological safety will lead to greater displays of social courage at work. Furthermore, recognizing that employees' courageous behaviors are influenced not only by contextual factors but also by individual characteristics, the study examines whether materialism moderates this relationship. To test the study hypotheses, data were collected from 302 retail employees working in the sales sector in Turkey. The findings revealed that psychological safety had a positive and significant effect on workplace social courage. However, materialism did not have a moderating influence on this relationship.