Serbest gezinmeli sistemde Holstein ineklerde ineğe ve çevreye ait faktörlerin yürüme aktivitesi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of cow and environmental factors on walking activity in Holstein cows in a free stall housing system
- Tez No: 1003244
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TEKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hayvan refahı, Holştayn sığırı, Pedometre, Yürüme, Çevre, Animal welfare, Holstein cattle, Pedometer, Walking, Environment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma Holstein ırkı ineklerin yürüme aktivitesi üzerine laktasyon sayısı, laktasyon evresi, günlük ortalama süt verimi, günlük ortalama geviş sayısı, gebelik evresi, reprodüktif-fizyolojik evre, günlük ortalama sıcaklık, günlük ortalama nisbi nem, günlük ortalama yağış miktarı, günlük ortalama rüzgar hızı ve THI değerinin etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmada Samsun'un Bafra ilçesi Karaköy beldesinde bulunan özel bir süt sığırı işletmesinde yetiştirilen 205 baş Holstein ırkı ineğe ait 2021-2022 tarihleri arasındaki toplam 125648 adet yürüme aktivitesi verisi (gün sayısı x inek sayısı) kullanılmıştır. İneğe ait faktörler içinde laktasyon sayısı (1, 2, 3 ve üzeri), laktasyon evresi (erken:150 gün ≥, orta: 151-220 gün arası ve geç: 221 gün ≤ ), günlük ortalama süt verimi (23 kg ≥, 23,50-32 kg ve 32,50 kg ≤), günlük ortalama geviş sayısı (522 ≥, 523-581 arası ve 582 ≤), gebelik evresi (90 gün ≥, 91-180 gün ve 181 gün ≤), reprodüktif-fizyolojik evre (gebe, kuru dönem, kolostrum, tohumlama öncesi dönemi, kızgınlık dönemi, tohumlanmış ve gebelik şüpheli dönem), çevreye ait faktörler içindeki günlük ortalama sıcaklık (12,00 0C ≥, 12,10-16,00 0C ve 16,10 0C ≤), günlük ortalama nisbi nem (% 41,80-66,00, % 66,10-75,90 ve % 76,00-100), günlük ortalama yağış değeri (0-1,09 kg/m2, 1,10-2,59 kg/m2 ve 2,60 kg/m2≤), günlük ortalama rüzgar değeri (2,10-2,69 m/sn, 2,70-3,59 m/sn ve 3,60 m/sn ≤), THI değeri (68 >, 68-72 ve 72 ≤) alt gruplara ayrılmıştır. İstatistik analiz olarak GLM prosedürleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda incelenen tüm faktörlerin etkisi önemli bulunmuştur (P<0,001). Laktasyon sayısı ve laktasyon süresi arttıkça, gebelik ilerledikçe, östrus evresinde, günlük ortalama yağış miktarı ve rüzgar hızı arttıkça yürüme aktivitesi azalırken, günlük ortalama süt verimi, geviş sayısı, günlük ortalama sıcaklık, nisbi nem ve THI değeri arttıkça yürüme aktivitesi artmıştır. Tez çalışmamızda örneklem sayısının büyük olması ve standart hatanın düşük olması araştırma sonuçlarının tekrarlanabilir ve güvenilir olduğunu göstermesine karşılık alt gruplar arasında küçük farklılıkların olması sonuçları pratikte gözleme dayalı olarak biyolojik veya yönetimsel anlamlılığa çevirmeyi güçleştirmektedir. Bundan sonra yapılacak çalışmalarda yürüme aktivitesini etkileyebilecek başka faktörler de çalışmaya dahil edilip çeşitli algoritmalar geliştirilerek yürüme aktivitesinden yararlanılarak hayvanın refah durumu takibinin daha güvenilir olarak yapılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of lactation number, lactation stage, average daily milk yield, average daily rumination number, pregnancy stage, reproductive-physiological stage, average daily temperature, average daily relative humidity, average daily precipitation, daily average wind speed and THI value on walking activity in Holstein (Friesian) cows. In this study, a total of 125648 data sets of walking activity (number of days x number of cows) from 205 Holstein (Friesian) cows raised in a private dairy farm in Karaköy town, Bafra district, Samsun, between 2021-2022 were used. Among the cow-related factors, lactation number (1, 2, 3 and over), lactation stage (early: 150 days ≥, middle: 151-220 days and late: 221 days ≤), daily average milk yield (23 kg ≥, 23.5-32 kg and 32.50 kg ≤), daily average rumination number (522 ≥, 523-581 and 582 ≤), pregnancy stage (90 days ≥, 91-180 days and 181 days ≤), reproductive-physiological stage (pregnant, dry period, colostrum, pre-insemination period,estrus period, inseminated and pregnancy suspected period), daily average temperature (12.00 0C ≥, 12.10-16.00 0C and 16.10 0C ≤), daily average relative humidity (41.80-66.00 %, 66.10-75.90 % and 76.00-100 %), daily average precipitation value (0-1.09 kg/m2, 1.10-2.59 kg/m2 and 2.60 kg/m2≤), daily average wind value (2.10-2.69 m/sec, 2.70-3.59 m/sec and 3.60 m/sec≤), THI value (68 >, 68-72 and 72≤) were divided into subgroups. GLM procedures were applied as statistical analysis. As a result of the research, the effects of all factors examined were significant (P<0.001). While walking activity decreased as the number of lactations and lactation duration increased, pregnancy progressed, in the estrus phase and the average daily rainfall and wind speed increased, walking activity increased as the average daily milk yield, rumination count, daily average temperature, relative humidity and THI value increased. While the large sample size and low standard error in our thesis study demonstrate that the research results are repeatable and reliable, but the small differences between subgroups make it difficult to translate the results into biological or managerial significance based on observation in practice. It is anticipated that future studies will incorporate other factors that may affect walking activity and develop various algorithms to utilize walking activity to monitor animal welfare more reliably.