Tip-2 diyabetik sıçanlara karnıyarık otu tozu uygulamasının beyindeki kısa zincirli yağ asitleri, amiloid protein ile anti-inflamatuvar ve oksidatif parametrelerin düzeylerine etkisi
The effect of psyllium husk powder administration to type 2 diabetic rats on the levels of short-chain fatty acids, amyloid protein, anti-inflammatory and oxidative parameters in the brain
- Tez No: 1003251
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY ÇİFTCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Biyokimya, Veterinary Medicine, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus-tip 2, Oksidatif stres, Plantago psyllium L., Streptozotosin, Sıçanlar, Diabetes mellitus-type 2, Oxidative stress, Plantago psyllium L., Streptozotocin, Rats
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Biyokimyası Ana Bilim Dalı
Özet
Diabetes Mellitus, kronik bir hastalık olup alternatif tedavi yöntemleri üzerine araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada, yüksek yağlı diyet (YYD) ve düşük doz streptozotosin (STZ) ile oluşturulan deneysel tip 2 diyabet (T2DM) modeli ve kontrol grubu sıçanların diyetlerine karnıyarık otu tozu (PHP) ilavesinin beyindeki kısa zincirli yağ asitleri, amiloid protein düzeyleri ile anti-inflamatuvar ve oksidatif parametreler üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada, 32 sağlıklı Wistar Albino erkek sıçan ile dört grup oluşturuldu: G1 (ST), G2 (D), G3 (D+PHP) ve G4 (ST+PHP), her grup 8 sıçandan oluştu. Diyabetin oluşturulması için G2 ve G3 ilk dört hafta YYD ile beslendi, 5. haftada 35 mg/kg STZ uygulandı. G2 YYD ile, G3 YYD+%10 PHP ile ve G4 standart diyet+%10 PHP ile beslendi. Haftalık olarak canlı ağırlık artışı, vücut kitle indeksi (VKİ) ve kan glukoz düzeyleri ölçüldü. Beyin dokusunda glukagon benzeri peptit-1 (GLP-1), peptit YY (PYY), leptin (LEP), ghrelin (GHR), serotonin (SER), insülin (INS), kısa zincirli yağ asitleri (SCFA), amiloid β-protein (Aβ), tau protein (TAU), tümör nekroz faktörü-α (TNF-α), interlökin-1α/1β (IL-1α/1β), interlökin-6 (IL-6), nükleer faktör kappa-B (NF-κB) ve AGE düzeyleri ELISA yöntemi ile, TAS ve TOS seviyeleri spektrofotometrik yöntem ile ölçüldü. G1 ve G4'te glukoz düzeyleri birbirine yakın bulunurken (P>0,05), diyabetli gruplarda anlamlı şekilde yüksek bulundu (P<0,05). GLP-1 düzeylerinin G1 ve G4'te daha yüksek olduğu (P>0,05), PYY seviyelerinin G4'te G2'ye kıyasla düşük olduğu görüldü (P<0,05). GLP-1 seviyelerinin diyabetle arttığı (P<0,05), PHP ile azaldığı (P<0,05), GHR seviyelerinin yakın olduğu belirlendi (P>0,05). SER seviyelerinin G2'de en az olduğu (P<0,05) ve PHP'nin SER arttırıcı etkisi olduğu görüldü (P<0,05). G1 ve G2'nin, G3 ve G4'ten daha yüksek SCFA seviyelerine sahip olduğu belirlendi (P<0,05). Aβ ve Tau seviyelerinin G2'de yüksek olduğu (P<0,05), G3 ve G4'te birikimlerin azaldığı görüldü (P<0,05). IL-1α ve IL-6 (P>0,05), IL-1β, TNF-α ve NF-κB (P<0,05) seviyelerinin G2'de yüksek olduğu, G3 ve G4'te düşük olduğu belirlendi (P<0,05). AGE seviyelerinin G2'de yüksek olduğu, G3 ve G4'te azaldığı görüldü (P<0,05). TAS seviyelerinin yakın (P>0,05), TOS seviyelerinin G1 ve G4'te en az, G3'te G2'ye göre daha az olduğu belirlendi (P<0,05). Sonuç olarak, diyabetli sıçanların yemlerine PHP takviyesi yapılmasının, beyindeki oksidatif stres ve inflamasyonu azalttığı, AGE ve amiloid protein birikimlerini sınırladığı, glukoz regülasyonunu iyileştirdiği tespit edildi. Bu bulgular, PHP'nin diyabet tedavisinde destekleyici bir seçenek olabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Diabetes Mellitus is a chronic disease and research on alternative treatment methods continues. This study aimed to investigate the effects of adding psyllium husk powder (PHP) to the diets of rats with an experimental type 2 diabetes (T2DM) model induced by a high-fat diet and low-dose streptozotocin (STZ) and control group rats on short-chain fatty acids, amyloid protein levels, anti-inflammatory and oxidative parameters in the brain. The study used 32 healthy male Wistar Albino rats, forming four groups: G1 (ST), G2 (D), G3 (D+PHP), and G4 (ST+PHP), each consisting of 8 rats. To induce diabetes, G2 and G3 were fed YYD for the first four weeks, and 35 mg/kg STZ was administered in the 5th week. G2 was fed YYD, G3 was fed YYD+10% PHP, and G4 was fed standard diet+10% PHP. Weekly weight gain, body mass index and blood glucose levels were measured. Brain tissue was analyzed for glucagon-like peptide-1 (GLP-1), peptide YY (PYY), leptin (LEP), ghrelin (GHR), serotonin (SER), insulin (INS), short-chain fatty acids (SCFA), amyloid β-protein (Aβ), tau protein (TAU), tumor necrosis factor-α (TNF-α), interleukin-1α/1β (IL-1α/1β), interleukin-6 (IL-6), nuclear factor kappa-B (NF-κB), and AGE levels were measured using the ELISA method, while TAS and TOS levels were measured using the spectrophotometric method. Glucose levels were similar in G1 and G4 (P>0.05), but were significantly higher in diabetic groups (P<0.05). GLP-1 levels were higher in G1 and G4 (P>0.05), while PYY levels were lower in G4 compared to G2 (P<0.05). GLP-1 levels were found to increase with diabetes (P<0.05) and decrease with PHP (P<0.05), while GHR levels were found to be similar (P>0.05). SER levels were found to be lowest in G2 (P<0.05), and PHP was found to have a SER-increasing effect (P<0.05). G1 and G2 were found to have higher SCFA levels than G3 and G4 (P<0.05). Aβ and Tau levels were high in G2 (P<0.05), and accumulations decreased in G3 and G4 (P<0.05). IL-1α and IL-6 (P>0.05), IL-1β, TNF-α, and NF-κB (P<0.05) levels were found to be high in G2 and low in G3 and G4 (P<0.05). AGE levels were high in G2, decreased in G3 and G4 (P<0.05). TAS levels were similar (P>0.05), while TOS levels were lowest in G1 and G4, lower in G3 compared G2 (P<0.05). In conclusion, supplementing the diets of diabetic rats with PHP was found to reduce oxidative stress and inflammation in the brain, limit AGE and amyloid protein accumulation, and improve glucose regulation. These findings suggest that PHP may be a supportive option in the treatment of diabetes.