Gömülü üçüncü molar diş cerrahisi sonrasında uygulanan gevşeme egzersizi ve sanal gerçeklik uygulamasının ağrı, trismus, uyku, kinezyofobi ve kaygı düzeyine olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of relaxation exercise and virtual reality application on pain, trismus, sleep, kinesiophobia and anxiety level after impacted third molar dental surgery
- Tez No: 1003328
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE SERDAR ATALAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Gevşeme, Sanal Gerçeklik, Üçüncü Molar, Azı dişi-üçüncü, Durumluk kaygı, Kas gevşemesi, Pain, Relaxation, Virtual Reality, Third Molar, Molar-third, State anxiety, Muscle relaxation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Gömülü üçüncü molar diş cerrahisi sonrasında uygulanan gevşeme egzersizi ve Sanal Gerçeklik (SG) uygulamasının ağrı, trismus, uyku, kinezyofobi ve kaygı düzeyine olan etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Pell ve Gregory sınıflandırmasına göre sınıf 2 pozisyon B gömülülük derecesini içeren mandibular üçüncü molar dişe sahip olan 18-35 yaş aralığında yer alan 36 birey dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan bireyler gevşeme grubu, gevşeme+SG grubu ve kontrol grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Gevşeme egzersizleri ve SG uygulaması cerrahi sonrası üç gün uygulandı. Katılımcıların ağrı düzeyi Görsel Analog Skala ile, trismus düzeyi Elektromiyografi (EMG) ve cetvel ile, kinezyofobi düzeyi Temporomandibular Bozukluklarda Tampa Kinezyofobi Ölçeği ile, uyku kalitesi Görsel Kıyaslama Uyku Ölçeği Türkçe Formu ile ve kaygı düzeyi ise Durumluk Kaygı Ölçeği ile değerlendirildi. Ölçümler preoperatif, postoperatif ve postoperatif 2. ve 7. günlerde kaydedildi. Bulgular: Postoperatif 2. gün ağrı düzeyinde gevşeme ve gevşeme+SG grupları ile kontrol grubu arasında istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde fark vardır (p<0,05). Postoperatif 7. gün ağrı düzeyinde gevşeme grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde fark belirlenmiştir (p<0,05). Postoperatif 7. gün kaygı düzeyinde gevşeme+SG grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde fark vardır (p<0,05). Postoperatif 7. gün cerrahi taraftan ölçülen istirahat EMG değerinde gevşeme ve kontrol grupları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark vardır (p<0,05). Trismus, kinezyofobi ve uyku parametrelerine yönelik gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). v Sonuç: Elde edilen bulgular, gömülü üçüncü molar diş cerrahisi sonrasında karşılaşılabilecek ağrı ve kaygının azaltılmasında gevşeme egzersizleri ve SG uygulamalarının kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the effects of relaxation exercises and Virtual Reality (VR) application on pain, trismus, sleep, kinesiophobia, and anxiety levels after impacted third molar surgery. Material and Methods: This study includes 36 individuals between the ages of 18 to 35 years with mandibular third molars in Class 2 position B, according to the Pell and Gregory classification. Participants were divided into three groups: relaxation group, relaxation+VR group, and control group. Relaxation exercises and VR were performed for three days postoperative. Pain level was assessed using the Visual Analog Scale, trismus level using Electromyography (EMG) and a ruler, kinesiophobia level using the Tampa Kinesiophobia Scale for Temporomandibular Disorders, sleep quality using the Turkish Form of the Visual Analog Sleep Scale, and anxiety level using the State Anxiety Scale. Measurements were recorded preoperatively, postoperatively and on days 2 and 7 postoperatively. Result: On day 2 postoperatively, there was a statistically significant difference in pain level between the relaxation and relaxation+VR groups and the control group (p<0.05). There was a statistically significant difference in pain level between the relaxation group and the control group on the 7th postoperative day (p<0.05). There was also a statistically significant difference in anxiety levels between the relaxation+VR group and the control group on the 7th postoperative day (p<0.05). Resting EMG values measured on the surgical side showed a statistically significant difference between the relaxation and control groups on the 7th postoperative day (p<0.05). No significant differences were found between the groups in trismus, kinesiophobia, and sleep parameters (p>0.05). vii Conclusion: The findings indicate that relaxation exercises and VR applications can be used to reduce pain and anxiety that may be encountered after impacted third molar surgery.