Bilgisayar destekli lokal anestezinin ve konvansiyonel lokal anestezinin gömülü mandibular üçüncü molar diş cerrahisi sırasında ağrı, anksiyete ve hemodinamik değişiklikler üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of computer-assisted local anesthesia and conventional local anesthesia on pain, anxiety and hemodynamic changes during impacted mandibular third molar surgery
  1. Tez No: 990785
  2. Yazar: İSMAİL ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER EKİCİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli lokal anestezi, üçüncü molar cerrahisi, ağrı, anksiyete, hemodinamik değişiklikler, Bilgisayar destekli lokal anestezi, üçüncü molar cerrahisi, ağrı, anksiyete, hemodinamik değişiklikler
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmanın amacı zorlu işlemlerinden biri olan mandibular gömülü üçüncü molar cerrahisinde bilgisayar destekli lokal anestezi sistemi (BDLAS) ile konvansiyonel lokal anestezinin (KLA) ağrıyı ve anksiyete düzeylerini fizyolojik yanıtlarla birlikte karşılaştırmalı ve çok boyutlu olarak ele almasıdır. Materyal ve Metot: Bu prospektif, splith-mouth, randomize kontrollü klinik çalışmada 40 hasta BDLAS ve KLA gruplarına atandı. Anksiyete düzeyleri, anestezi öncesi ve operasyon sonrasında Görsel Analog Skala (VAS), Durum-Özellik Kaygı Envanteri (STAI-S ve STAI-T), Modifiye Dental Anksiyete Ölçeği (MDAS), Dental Korku Ölçeği (DFS) kullanılarak değerlendirildi. Ek olarak, çalışma gruplarındaki hastalar bir memnuniyet anketi doldurdu. Fizyolojik parametreler (Solunum Hızı, Nabız Hızı, Sistolik ve Diyastolik Kan Basıncı, Oksijen Satürasyonu) sekiz aşamada kaydedildi. Bulgular: Her iki grubun arasında işlem öncesi anksiyete puanlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmazken (p>0,05), işlem sonrası tüm ölçeklerde KLA grubunda BDLAS grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek görüldü (p<0,05). KLA grubunda işlem öncesi ve sonrası tüm anksiyete puanlarında anlamlı derecede daha yüksek görülürken (p=0.000), BDLAS grubunda bu artış sınırlı kalıp istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmedi (p>0,05). Tüm hemodinamik parametrelerde farklı aşamalarda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar görüldü (p<0,05). Her iki grupta da solunum sayısı, nabız ve sistolik kan basıncı ölçümlerinde grup içi karşılaştırmalarda operasyon sonrasına göre anlamlı farklılıklar görüldü (p<0,05). Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, üçüncü molar cerrahisi öncesi uygulanan BDLAS'ın ağrıyı ve kaygıyı sınırlandırmada etkili olabileceğini, hemodinamik değişikliklerin daha sınırlı kalabileceğini ve konforlu bir cerrahi işlem için ilk adım olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to comparatively and multidimensionally examine the levels of pain and anxiety associated with computer-assisted local anesthesia (CALAS) and conventional local anesthesia (CLA), along with physiological responses, in mandibular impacted third molar surgery, one of the most challenging procedures. Materials and Methods: In this prospective, split-mouth, randomized controlled clinical trial, 40 patients were assigned to BDLAS and KLA groups. Anxiety levels were assessed pre-anesthesia and post-operatively using the Visual Analog Scale (VAS), State-Characteristic Anxiety Inventory (STAI-S and STAI-T), Modified Dental Anxiety Scale (MDAS), and Dental Fear Scale (DFS). Additionally, patients in both study groups completed a satisfaction questionnaire. Physiological parameters (Respiratory Rate, Pulse Rate, Systolic and Diastolic Blood Pressure, Oxygen Saturation) were recorded in eight phases. Results: While there was no statistically significant difference in pre-operative anxiety scores between the two groups (p>0.05), post-operative scores were significantly higher in the KLA group compared to the BDLAS group on all scales (p<0.05). The KLA group showed significantly higher pre- and post-operative anxiety scores on all scales (p=0.000), while this increase was limited in the BDLAS group and no statistically significant difference was observed (p>0.05). Statistically significant differences were observed between the groups at different stages in all hemodynamic parameters (p<0.05). In both groups, significant differences were observed in respiratory rate, pulse, and systolic blood pressure measurements compared to post-operative measurements in within-group comparisons (p<0.05). Conclusion: The findings of this study suggest that BDLAS applied prior to third molar surgery may be effective in limiting pain and anxiety, that hemodynamic changes may be more limited, and that it is a first step towards a comfortable surgical procedure.